Det blev en dyr förmiddag

Klockan 8.45 i dag hade jag en tid hos min tandläkare i Visby, så det blev tidig uppstigning. Jag kom in med en gång, sköterskan röntgade och sen kom tandläkaren och satte igång med lagandet. Jag måste säga att det var en väldigt snäll och trevlig tandläkare, som lät mig ta andningspauser när han såg att jag började bli blå. Klockan 9.15 var jag färdig. Tandläkaren var snäll hela tiden ändå fram tills det var dags att betala för den där halvtimmen.

Det måste verkligen var lukrativt att vara tandläkare, för den halvtimmen kostade mig 1650:-. Han kunde inte garantera att lagningen håller, för det var inte så mycket tand kvar att bygga på. Kraschar den igen måste det sättas dit en porslinskrona och det vet man ju hur dyrt det är. En lite tröst i eländet är, att om lagningen går sönder inom ett år dras kostnaden för den av, om jag bestämmer mig för att kosta på mig en porslinskrona.

Det var kallt i Visby på morgonen, men jag tog mig en promenad ner till Botaniska trädgården i alla fall. Jag måste ju ta en titt på det stora fina magnoliaträdet där. Jag gick dit via S:t Hansgatan och där finns ett mindre magnoliaträd och på det hade knopparna börjat spricka ut. Jag tog ett par kort av det och det var tur, för i Botaniska hade det inte hänt så mycket sedan jag var där senast. Det blir väl varmare upp i stan.

Christoffer Polhem, den svenska mekanikens fader, var gotlänning och född i Tingstäde och han står staty vid S:t Drottens ruin, som jag också passerade på min väg mot Botansikan.

När jag konstaterat att det inte var något att hämta i Botaniska trädgården fortsatte jag upp på Klinten och sedan vidare till Öster där jag parkerat bilen.

Därifrån gick jag till polisen och beställde ett nytt pass och så tog en vända in på systemet och köpte lite vin, för man måste ju passa på när man är i Visby. Sen gick jag till Clas Olsson och köpte mig en CD-spelare/radio. Den var billig, 249:- kostade den bara, men ljudet duger bra för min del. Jag är inte så kräsen. Jag har inte haft någon CD-spelare förutom i datorn, sedan den vi har på Stenstugu gick sönder för många år sedan, så nu sitter jag här och njuter av The Platters härliga låtar.

Solen skiner och det ser ännu ut att vara ganska skönt ute. Jag ska nog ta DN-krysset med mig ut och sätta mig i solen en stund.

Ha en fin fortsättning på tisdagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Läkarbesök, Utflykter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Det blev en dyr förmiddag

 1. Pia skriver:

  Förutom tandläkarbesöket låter det som en trevlig tur . Fina bilder 😀

 2. Znogge skriver:

  Ungefär liknande som och behandling som min tand fick. Fast jag kom undan med 875 Kr.

  Vilka vackra bilder från din ö!

  Kram

 3. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Ja det är som när jag går till tandläkaren, men jag kan nästan bara gå innan för dörren så kostar det mig nästan 1000 kr, så dom tjänar pengar allt. Min favorit träd har du fått på bild. Den är så vacker när den slår ut. Har tänkt i några år att få en sådan på min tomt. Får nog slå slag i saken och köpa mig ett träd. Mycket vackra bilder du tar min vän. Ha en fin dag. Kram Ac

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att du gillar mina bilder. Magnolian är så vacker och i Visby har man planterat en hel allé av dem i ett bostadsområde på norr. Jag måste nästan ta mig dit nästa gång det blir någon stadsfärd.

 4. Hejsan Ingrid !

  Vilket hutlöst pris, för att laga en tand.Får väl vara glad åt mina proteser.Ska lämna i den på lagning, när jag kommer till stan nästa gång jag inte går stavgång.Klistrar ett tag till.Tycker femhundra är dyrt för att smälta och sätta dit biten som bröts av.Men billigare än Ditt. Clas Ohlsson har bra varor som duger för att lyssna på. Jag köpte en radio för 99:- en liten transistor.Lyssnar bara på Melodikrysset i den, för jag hör inte tillräckligt bra från datorn.Polhem har fått en gata namnad efter sig här i Södertälje.Om det nu inte är någon annan.
  Tjusig rabatt med alla penséerna.Och vilken himmel sen.Så blå.
  Det sken upp här, men blåste kallt.Värmen kommer väl …
  Ha en fin kväll.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Visst är det ett hutlöst pris! Man fattar inte att det ska behöva kosta så mycket. Det borde ingå i sjukvårdsförmånen. Tänder måtte väl höra till kroppen 😉

   Vi väntar och väntar på vårvärmen och den kommer väl endera dan 🙂

 5. Anne-Lie skriver:

  Oj, vilken dag. Tandläkarbesök är aldrig roliga. Men du fick njuta lite av magnolian istället och nu av din nya cd-spelare. Blev väl en ganska bra dag trots allt.
  Kram!

 6. Gunnel skriver:

  Jag kom undan med en tusenlapp när jag plågades hos tandläkaren. Så färgglada dörrar det är på husen du fotograferat. Ha det bra

 7. Bettan skriver:

  Ja de har då ingen skam i kroppen för dessa kostnaderna för lagningar m.m =(. Säger inget om det svider lite i plånböckerna på dem som vill göra sina tänder finare. Då är det ju i alla fall ett val man gör…. =)

  Vilka härliga bilder på ett vackert träd! Kan tro att du myst runt lite idag =). Å det gör du så rätt i. Vad det gäller Cd spelarn, så tycker jag allt att de för en billig peng har blivit mkt bättre under årens lopp… Så den ska du allt vara nöjd med =)

  Till nedan inlägg, så håller jag allt med i din makes ordspråk. Även om man önskar sig en vinst som man kan ha lite roligt för. Så är man nog mer tacksam över de pengar man själv hårt har förtjänat än de som trillar in på annat vis.

  Hemskt att mor & dotter ska drabba sig samman för dessa pengar. Det är ju som vissa gamar som dyker fram när någon dör… =(…
  Kram på dig goa vännen!
  /Bettan 😀

  • Ingrid skriver:

   Det är så vackert och trevligt i Visby, men det var i kyligaste laget i dag. Så fort det blir lite varmare ska jag ta en tur igen.
   Visst är det roligt att få extra pengar, men det ska vara med måtta, det mår man nog bäst av 😉
   Kram!

 8. Tandläkarbesök blir alltid dyra och förr var dom dessutom en skräck för mig. Men…så träffade jag på gubbens underbara tandläkare efter att inte ha varit på 10 år och hon botade den skräcken.
  Så flyttade jag hit, men fortsatte att gå hos henne i Stockholm en gång om året. Förra hösten bet jag dock av en tand, på en kräfta, och var tvungen att skaffa mig en tandis här på ön. Min frissa i Ljugarn, väninna sen Stockholmstiden, tipsade om en i Gammelgarns f.d. skola och jag tyckte jag kände igen namnet. Det visade sig att just honom hade jag fått tips om av min tandis i Stockholm. Helt otroligt!
  Och det bästa är att han är precis lika bra som båda mina tipsare uppgett! Så förra året betalade jag 6500:-för en ny fräsch krona.
  Nu håller jag på att få två till opå tänder där den gamla lagningen spruckit, på torsdag ska jag dit och få själva kronorna ditsatta. Sen är jag klar för den här gången!
  Men inte blev det billigt precis; 18.000:- någonting. Trodde jag skulle svimma, tills jag fick reda på att jag ska betala 7.500:-. Inte så billigt det heller, men betydligt bättre i alla fall!!

  • Ingrid skriver:

   Byta tandläkare är inte trevligt och den här gången var min ordinarie ledig, så jag fick en annan, som jag faktiskt gillade.
   Jag vet att jag har åtminstone tre tänder som är aktuella att byta till porslinskronor, men jag avvaktar lite. För ska jag göra det, får det bli alla på en gång. Då får man ju någon slags rabatt. Det var väl det du fick antar jag.

 9. margareta wårenius skriver:

  Pensionär – tandläkare= kostar en förmögenhet idag!
  Visby, tillhör världsarvet, en så fantastisk plats och en så fantastisk historia; du Ingrid som har allt detta runt hörnet, måste var underbart! Botaniska Trädgården inte minst. Vi vill se fler bilder från Botaniskan, vad som händer där nu framåt våren.
  margareta

 10. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Ockerpris för en vanlig lagning!! Bättre han hade förberett för en krona redan nu när det var så lite kvar att bygga på. Men han räknar väl med att du snart är tillbaka då han inget kunde garantera. Det är bara till att hoppas på att den summan du betalade i dag gäller när det är dags och han finns kvar?
  På framtänderna får man rabatt, de som syns alltså, och då kan det bli hyfsat ”billigt” efter några besök! Det är alltså bättre när dom pajar… för då blir det REA, om än lite.

  Urläckra foton som alltid och magnolian blir snart fin när knopparna öppnar sig.
  Jag letar också efter en CD-spelare för min har pajat. Radion och kasettbanden funkar men behöver även CD:n. Har köpt en hel del på Clas Olson via nätet och det var smidigt så jag får väl ta en titt på hemsidan.

  The Platters var en klar favorit här när jag var tonåring och ’The great pretender’ var väl en av låtarna om jag nu inte missminner mig så här på rak arm..? Nynnar på den just nu och tänk ändå vad vissa låtar fastnar i minnet.
  Tror jag har kasettband kvar med just The Platters.
  Ljuva minnen 😀
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Jag vill ju göra flera tänder i ordning på en gång. Men jag ska se till att jag får ett kostnadsförslag först och sedan kolla med någon annan också, för det här ligger över referenspriset ganska rejält 🙁
   Här har spelats i eftermiddag må du tro. Efter The Platters blev det Vivaldi och De fyra årstiderna.
   Kram!

 11. Ama de casa skriver:

  Fy vad dyrt! Men det tog du ju igen lite på Clas O 🙂
  Härliga bilder!

 12. Rigmor skriver:

  Jo, jo…det var väl det jag anade…han ska på semester snart igen, din tandläkare…å inte blir det någon weekendresa bara!! Men oss emellan…jag vet inte om jag skulle vilja byta med dom, även om de verkar tjäna snuskigt mycket pengar som Tjorven sa, tänk att hålla på och rota folk i munnen…??!! Huvvaligen!!
  Nytt pass…något planerat eller bara utifall andan faller på sisådär?? Här var det länge sen vi var utanför Nordens gränser, varken tid eller pengar har räckt till. Allt ligger i det här lilla torpet som vi bor i…tur att man inte vet vad man ger sej in på när man köper gamla hus!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Mitt pass gick ut i vintras någon gång och nu känner jag att jag måste ha ett ifall det skulle dyka upp något intressant 😉
   Nu, när jag inte har något gammalt hus 😉 kan jag ju ge mig iväg på en bra ”sista minuten” när jag vill.
   Det går en hel del trevliga resor direkt från Gotland både till Turkiet, Mallorca och Kanarieöarna.
   Kram

 13. Birgitta skriver:

  Du kom undan billigt du. Sist jag var hos tandläkaren kostade det drygt 16.000 kr. Fast det var många besök och resulterade i en brygga.

  Vad glad jag blev av att se magnolian. Hos oss har vi några stycken men jag har ännu inte tittat till dom. Och jag kom att tänka på att det faktiskt snart är valborg, och då skall våra magnolior stå i full blom ju! Tack för påminnelsen.

  Och lite vin…. får jag heller inte glömma att köpa. Frågan är om jag ens hittar till systembolaget. Det är längesen jag var där.

  Sköt om dig nu och njut av The Platters!!!

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Men då fick du säkert flera fina tänder, det här var bara lagning av en vanlig kindtand. Utan bedövning dessutom. 😥
   Magnolia är det vackraste som finns på våren.
   Ja, nu ska här spelas och inte bara The Platters, där finns ABBA, Elvis och massor av annat godis 😀

 14. Suss skriver:

  Bara jag hör ordet tandläkare tänker jag automatiskt DYRT! Det är inte klokt, men man vill ju inte ha tandvärk heller, så det är bara att gå dit och åtgärda om det behövs.
  Bra att du tröstade dig lite efteråt och jag ser fram emot att se Magnoliorna i full blom. Vi har en ganska stor samling här i Stadsparken. Jag kommer nog också att blogga om dem framöver.
  Nu blir jag borta till nästa helg, vi far till Malta och firar kärestan som fyller 60. Ha det så bra, jag kommer att läsa ikapp och kanske jag kommer åt någon dator där vi är, vem vet. KRAM!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *