Det har gått inflation i matlagningsprogram

Det är trevligt med matlagningsprogram, men på onsdagkvällarna är det faktiskt för mycket av den varan. Och det konstiga är att trots alla matprogram i TV och trots att det aldrig har givits ut så många receptböcker förut, så lagas det allt mindre mat i hemmen. Många köper halvfabrikat och Fast Food, för de orkar och hinner inte stå och laga mat när de kommer hem efter en lång arbetsdag. Sedan när man ätit sina pizzor eller hamburgare slår man sig ner i TV-soffan och tittar på när andra lagar en massa god mat. Här kommer onsdagskvällarnas utbud av matlagningsprogram:

SVT2 20.00 Mat så in i Norden

TV3 20.00 Mauro & Pluras kök

TV4 17.55 Vad blir det för mat?
TV4 19.30 Halv åtta hemma hos mig
TV4 20.00 Sveriges Mästarkock

TV4+ 21.00 Vad blir det för mat?
TV4+ 21.30 Leila bakar

TV8 14.25 Den nakna kocken

Det är problematiskt för den som inte gillar att sitta och titta på när andra jobbar i köket, då får man kryssa och zappa mellan de andra kanalerna?

En sak som jag också har reagerat på när det gäller de här matprogrammen är att de där kockarna, som för en 10-15 år sedan förespråkade margarin att steka i och lättmargarin att bre på smörgåsen, nu står där i TV-rutan och himlar med ögonen och försäkrar att smör, det är det enda rätta.

-Jag skulle aldrig drömma om att använda något annat, säger de.

Så det kan svänga! Förr använde vi också smör, men man fick ju nästan dåligt samvete för att det ju var så onyttigt på alla sätt och vis. Så vi slutade med det och hängde med i margarintrenden, men nu bakar jag på smör och steker i smör och olja precis som matexperterna rekommenderar. Jag låter mig alltså påverkas jag också! Få se hur länge det tar innan några nya studier och/eller forskarrön visar vådan av smörtrenden?

Jag har i alla fall varit ute och gått en vända, så jag kan väl tillåta mig en extra smörklick på smörgåsen i kväll. Åke skulle på Klinte, så då åkte jag med honom dit och sedan gick jag hem. Solsken, -2° och blåsigt var det, men med vinden i ryggen och solen i ansiktet och en isfri och fin landsväg var det riktigt behagligt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, TV och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

32 svar på Det har gått inflation i matlagningsprogram

 1. Margaretha skriver:

  Håller verkligen med dig. Jag har faktiskt slutat titta på matprogrammen. Tänker varje gång att det där ska jag laga. Jag ska bara plocka fram receptet från hemsidan där de har lagt upp det.
  Jag gör inte ens det. Glömmer eller slår bort det och gör de gamla vanliga maträtterna. Självklart provar jag annat men aldrig från TV.
  Vi har också gått över till smör och tjock grädde i maten (!!)

 2. Ailas skriver:

  Matprogram på TV och kokböcker i handeln. Plus hemleveranser, färdigmat, hämtmat etc… En hel röra är det. Skrev också om detta för någon tid sedan.

  Men det är väl detta som kallas valfrihet? Själv vet jag inte längre vad jag kallar allt. Jag bara äter… 🙂

  Trevlig kväll och KRAM!

 3. Henry skriver:

  I kväll kan jag föreslå svt1 kl 20 med ”Uppdrag granskning” som motvikt till alla matprogrammen.

  Ha en skön kväll!

  Kramar

 4. Skatan skriver:

  Ja jag håller då med dig … jag tittar inte på ETT ENDA skall du veta och har ALDRIG heller varit intresserad. Men jag lagar mat hemma … för jag är så illa tvungen. Ingen fast food här inte. Och Mannen gillar inte heller att laga mat så det har fallit på min lott.

  Men äta mat … det gillar vi båda två 🙂

  Kram!

 5. Margaretha skriver:

  Upptäckte just att du glömt att ta med matprogrammet som var i Go´Kväll i SVT1.
  Det blir sammantaget nio stycken på en enda dag.

  Oj.

  /Margaretha

  • Ingrid skriver:

   Jag tänkte ta med det också, men jag var inte säker på att det skulle vara matlagning där idag, men det var det ju. Jag blev riktigt inspirerad och fick lust att göra raggmunkar, det är så himla gott. Det blir det nog till lunch i morgon.

 6. Sylvia skriver:

  Så fort man sätter på TV så nog sjutton så lagas det mat i någon kanal. Du har så rätt, förr var det riktigt smör som gällde. Sedan blev det nya tider och då fick man nästan skämmas om det kom fram att man brukade riktigt smör så visst blir man påverkad av alla mat experter. Just nu är det flytande ”Smör & rapsolja” som gäller hos oss men vem vet……det kan snart bli ändringar 🙂

  Underbart fint väder här idag. Fick en solig promenad på en dryg halvtimme innan mitt pass på IT-kafét började.
  Kram Sylvia

  • Ingrid skriver:

   Det har varit härligt här också och det ser ut att kunna bli ganska fint vinterväder nu ett tag och det tackar man ju för 🙂
   Flytande smör & rapsolja använder jag också, det gillar jag 🙂

 7. Chris skriver:

  Jag håller med om att det är lite för mycket av matlagningsprogramsvaran. Dessvärre innebär det att jag inte orkar titta på något endaste av dem

 8. Hejsan Ingrid ! (Vad jag upprepar mig )

  Ja, det är inte klokt, Jag ser 1/2 8 hos mig.Jamie Oliver han är kul.Ramsey är ganska häftig.Men nu när jag inte får äta allt,blir ju så hungrig.Smör,klart det ska vara det.Ändå brer jag Becel Gold, men nu äter jag inte bröd.Snart ska köpa det där Lowcarb.Det är linfrö i det.Finns även vitt.Men jag föredrar det mörka.Tänk så sött i Leila bakar då ! Kryllar av kalorier.Morberg är häftig även om han slickar på fingrarna o.slänger med sitt stripiga hår.
  Men jag vill inte se Plura &Co. tvi vale.

  Kram MAjsan

  • Ingrid skriver:

   Plura-programmet har jag inte sett någon gång och de andra ser jag bara sporadiskt. Ikväll såg jag bara Halv åtta hos mig, sen blev det Uppdrag granskning och Bibliotekstjuven.

 9. Marianne skriver:

  Vilket klokt inlägg! Matlagning i all ära men det kan bli för mycket – precis som med alla inredningsprogram. Man pratar ju om att det ska vara måtta med allt och då måste det även gälla tv:s utbud. Jag har också gått över till smör =)

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att att du tyckte om inlägget 🙂

   Jag har alltid gillat smör, ändå sedan jag var riktigt liten. Mamma kunde precis se när jag varit i farten och nalla smör för det var spår efter små fingrar i smörasken.

 10. Kerstin skriver:

  Till råga på allt så är matlagningsprogrammen snart det enda vi kan se på Play nu när de spärrar det mesta för de som är utomlands. Så att Antikrundan fortfarande var ”öppen” så den har vi sparat till i morgon.
  Vi såg på vädret i kväll på Rapport Live och jag tror ni har bättre väder än oss skrattade vi och sa. Solen är hemma och vi här

  • Ingrid skriver:

   Ha nu en trevlig stund med Antikrundan. Jag vet inte hur det är med de andra Playkanalerna, men det finns ju sådan även på TV4 och mm, har du kollat upp dem

   Ni har ju i alla fall inte så kallt!

 11. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Just i dag räknade även jag hur många matprogarm som visades och på TV5 var det mängder samt några repriser också på de flesta kanalerna. Jag gjorde som du, tittade på Go’kväll och vad ser jag? MAT!

  Det blev Kamprad och hans mygel del1, i uppdrag granskning som jag såg och det var då inte bättre. Tvärtom! En så´n usling 🙁
  Karln verkar vara besatt av pengar som andra är av narkotika vilket är trist. En sjukdom! Usch o fy! Tur att jag inte är kund där och ger honom ”svart-vita” pengar…

  Nattiskram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Jag såg också på Uppdrag Granskning och de var ju ingen trevlig bild de visade av Ingvar Kamprad och hans imperium. Den där bilden av en mysfarbror från Älmhult som han tydligen vill ge sken av att vara fick sig onekligen en knäck.

   Å andra sidan tyckte jag nästan synd om den 85-årige gamle mannen när reportern gav sig på honom där i mörkret efter julfesten. Undra på att han blev upprörd!

   Jag har aldrig handlat på IKEA, så av mig har han inte heller fått något.

   Hoppas nattsömnen blev god!
   Kram Ingrid

   • Agneta skriver:

    Såklart han belv upprörd av reportens frågor, men han hade ju lovat en intervjuv….! På den där julfesten hade dessutom personalen skramlat ihop en massa pengar till en minnesfond för hans mamma…! Man kan bli förbannad för mindre!
    Jag håller med dig helt, han har i TV ideligen sagt hur korkad han är, dålig på matte m.m. En riktig slug typ som inte ens äger sin fädernesgård längre för att slippa betala skatt!! Den ägs av en stiftelse….suck för sådana sjuka människor.
    Kram, Agneta

    • Ingrid skriver:

     Jag läste just en insändare i DN, där man också ondgör sig över Kamprads skatteplanerande och jämförde med HM.

     HM är ju ett ”riktigt” svenskt företag med huvudkontor i Sverige och som skattar i Sverige. Carl-Johan Persson betalade 800 miljoner i skatt förra året och det är inget dåligt tillskott till våra gemensamma utgifter.

     Ha en fin dag Agneta!

 12. skogsnuvan skriver:

  Det börjar bli alldeles för många matprogram faktiskt.
  Smör använder jag och har alltid gjort. Det pratas så mycket skit så man vet inte vad som är bäst.
  Jag fick mig en tankeställare när jag var i Skåne för många år sedan och såg hur man flög över rapsfälten och besprutade och då funderade jag över om det var så nyttgit att äta margarin och olja som var gjord på raps.

  • Ingrid skriver:

   Det sprutas väldigt mycket, men smör är nog en ganska ren produkt. Jag tror att om man använder det med måtta är det nog det bästa man kan äta på smörgåsen.

 13. anki skriver:

  ja det blir lite väl mycket av den varan på onsdag kvällar, jag brukar inte gilla att titta på sånt men har kollat på hemma hos mej och sen såg jag amerikanska masterchef. Är oftast sambon som lagar maten här, har kommit av mej helt med sånt. 🙂

  -8 här (om det stämmer) och det blir nog soligt och fint här idag, jag gillar att ha vinden i ansiktet, det ska bitas i kinderna

  ha en skön dag

  • Ingrid skriver:

   Jag skulle också vilja ha en man som kunde ställa upp vid spisen ibland, man blir lite trött på att stå där jämt, men maken är av den gamla skolan och har aldrig lärt sig det där.
   Men han har andra fördelar 🙂

 14. Suss skriver:

  Det är klart vi ska använda smör i kakor och matlagning. Jag har gjort det länge och precis som du, noterat att det svänger väldigt i vad vi ska och inte ska. Jag tror man kan klara av att bestämma det själv, det man tycker om och som ger god smak på det man äter ska man så klart välja.
  Visst är det mycket matprogram, jag tittar nästan inte på några alls, jag är övermätt på det. Kram!

  • Ingrid skriver:

   Jag tror att om man inte går till överdrift åt det ena eller det andra hållet så mår man bäst. Inte sjutton kan man följa alla konstiga råd och rön som dyker upp. Nej, sunt förnuft är nog det bästa.

 15. elisabet skriver:

  Kommenterar maken
  Läste att det under en vanlig vecka sänds 74 matprogram i TV. 74??? Man baxnar. Nu är i o f s repriser inräknade i antalet, men ändå.
  Vi ser ju en hel del iaf men inte 74

  • Ingrid skriver:

   Jag ser också en del matprogram, men har tröttnat en hel del. Nu bryr jag mig inte ens om ”Vad blir det för mat”, som jag förut tyckte var så roligt.

Kommentarer inaktiverade.