Det luktar illa

Den friska goda doften av nytvättade gardiner har förbytt till något som inte alls luktar lika gott – jag håller på att göra kåldolmar och det hjälper inte att fläkten står på högsta fart, lukten av vitkål sprider sig i hela lägenheten. Jag har stängt dörrarna till sov- och vardagsrum, men misstänker att kåloset nått in dit ändå. Jag får väl ta och ställa upp lite korsdrag när jag är färdig, så att inte ungdomarna blir alltför avskräckta när de kommer hit i kväll för att äta middag med mig.

Det var ett stort kålhuvud, så det blev många dolmar och resten av kålen har jag brynt. Den fryser jag in och ska ha till en kålpudding lite längre fram. Jag tycker att kålpuddning är minst lika gott som dolmar.

Det är mulet och regnigt idag, så det passar verkligen bra att stå vid spisen. Innan jag satte igång med matlagningen sanerade jag bokhyllan i vardagsrummet, så lite julstädning har det blivit idag också.

Gårdagens Elisabeth-kafferep var jättetrevligt. Vi satt, fem kvinnor i ungefär samma ålder, runt ett bord åt och drack och pratade om allt möjligt. Inget skvaller om andra, utan om sådant som hänt när vi var barn och ungdomar och om hur livet ser ut idag. Kommer du ihåg, kommer du ihåg, de orden sa vi många gånger. Vi kunde nästan inte slita oss från varandra, men till slut måste vi ju göra det ändå och då var det nästan kväll.

Dagens ordspråk:

Nya skor är bra, men de gamla sitter bäst efter foten.

Ha en skön fortsättning på dagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Det luktar illa

 1. Inger Maryissa skriver:

  jo, det luktar en del när man gör kåldolmar…..men så gott det är….
  Saknar de min mamma gjorde….de var så oerhört goda…
  och ja, kålpudding är också så gott
  kram

 2. anonym skriver:

  Det var ett bra tips. Det skall jag laga till mina ungdomar,när de kommer i morgon. Gör som du med kålen som blir över. Föredrar faktiskt kålpudding. Här i Malmö har det regnat mest hela dagen.
  Kram
  //Adina

 3. Viola skriver:

  Kåldolmar är gott men jag har inte tålamod att göra dem så det blir kålpudding – nästan lika gott.
  Den där kållukten kan verkligen göra sig påmind.
  Det är trevligt att träffas och få ord på sina tankar. Min väninna som är ensam brukar ringa och säga: ”Nu spricker jag snart om jag inte får prata med någon”.Vi är fem kvinnor som känt varandra mellan 50-40 år och vi träffas en gång i månaden. Vi äter lite gott och så blir det prat, nästan så man får begära ordet ibland.
  Det har varit en mörk dag och frost på bilarna i morse. Det hade varit avåkning också. Det gäller att ta det försiktigt i morgonhalkan. Skönt att man inte behöver ge sig ut på morgonen.
  Mina barnbarn kan säga – vad bra du har det farmor. Jag svarar att det får du också när du jobbat i 70 år. (För det är väl så det kommer att bli).
  Ha det bra. Kram

  • Ingrid skriver:

   Här blir det alltid både kåldolmar och kålpudding. Ja, någon gång har jag väl köpt ett halv kålhuvud och bara gjort kålpudding förstås.
   Visst är det skönt att få prata av sig då och då.
   Halka är jobbigt och jag njuter så länge man kan ta promenader utan att behöva ha dobbar under skorna, men idag har det regnat hela dagen.
   Kram!

 4. Znogge skriver:

  Jag tror nästan att jag föredrar kålpudding men även kåldolmar är väldigt gott. Själv lagar jag aldrig rätterna men då och då får vi kålpudding i skolan. Uppskattas även av eleverna. Jag får kanske ta mig i kragen och gör lite kålpudding jag med…

  Kram

 5. Vonna skriver:

  Måste helt spontant göra ett inlägg. Sitter o ser på uppdrag granskning, handlar om trafficking !

  Då mår jag så dåligt. Ville bara skriva av mig.

  Kram Vonna

  • Ingrid skriver:

   Trafficking är verkligen vidrigt!
   Här har ungdomarna gett sig iväg, mätta och glada (hoppas jag) och jag har bytt ut Cityakuten-träsket mot Greys Anatomi-träsket. 😉
   Kram

 6. Rigmor skriver:

  Trevligt när man träffas över en kopp kaffe och minns, och som du skriver, inte pratar om andra…!! Sådana dagar ger mycket.
  Åhhh…så gott med kåldolmar, kålpudding ja allt med kål i!! Jag brukar göra en latvariant av kålpudding när jag har lite bråttom, mer som en köttfärssås med massor med brynt kål i, gott till både potatis och ris.
  En riktigt dimmig dag har vi haft här idag, det vart liksom aldrig dager någon gång. Och i morgon väntar jobbet, ska bli riktigt skönt att komma igång igen efter sjukskrivningen.
  Kram kram

 7. Inger Johansson skriver:

  Visst luktar det lite illa men ack så gott med kål överhuvudtaget 🙂

  Kram Inger

 8. Gerd skriver:

  Jag gör gärna kålpudding. Detta har jag glömt på sistone, det är ju supergott! Och lätt! Tack för tipset, ibland behöver man en påminnelse. Och jag vet, kål luktar, men det smakar desto bättre. Älskar alla slags kålsorter.
  Varm kram, Gerd♥

 9. Birgitta skriver:

  Lukten av kål är ganska vidrig. Märkligt så att kåldolmar då är så himla goda:-).
  Härligt att sitta ett gäng damer som känner varandra väl. Begriper att det var svårt att slita sig.
  Kram

 10. Eleonora skriver:

  Min mamma var superduktig på att göra kåldolmar – själv har jag aldrig gjort den rätten. Ha det gott i det mörka novembervädret och stor kram kommer det här till dig.

 11. Margaretha skriver:

  Här kommer jag med en helt avvikande mening: Kokt kål i alla former är det absolut värsta jag vet! Men det är också i stort sett det enda som jag absolut inte äter.Har inte ätit det sen jag var liten och tror nog jag kan klara mig utan det resten av livet också.
  Men jag vet att många gillar det och … kul för er. 🙂

 12. Ann-Marie skriver:

  Hej Ingrid! Håller med dig att det är underbart så länge det går att gå utan att spänna sig med rädsla över att halka ikull. Har haft besvärligt att gå någon vecka nu vilket beror på slarv med användandet av skoinlägg, mina hålfötter ”ramlar ner”. P.g.a. det så ramlade jag nere i Nordergravar en dag, slog mig ganska ordentligt men inget benbrott som tur var. Idag har jag fått (köpt för dyra pengar) nya inlägg så nu kan jag gå utan att halta. Många kronor till tandläkaren nästa vecka blir det också men endast EN krona på tanden för det. Skåneresan blev inställd p.g.a. smärtor och fall men det blir fler tillfällen.
  Önskar Dig en trevlig resa till fastlandet. Kram

  • Ingrid skriver:

   Så tråkigt att du gjort dig illa och fått ställa in Skåneresan. Jag hoppas att du snart känner dig piggare och det var ju tur i oturen att du inte bröt dig.
   Nu får du nöja dig med att ta lite försiktiga promenader med Baxter.
   Det blir säkert en trevlig hösttripp!
   Kram

 13. Tjaba!

  Kåldormar luktar inte illa av vitkål!! Det luktar härlig mat.
  Kram 🙂

 14. Kicki skriver:

  Jag har helt slutat att göra kåldolmar, men älskar kålpudding och gör det relativt ofta. Men jag bryner inte kålen, förväller den bara under lock. Visserligen blir puddingen blekare i färgen, men det blir mindre kållukt.
  Kram/Kicki

 15. Lambergsfrua skriver:

  Kåldolmar och kålpudding som är såååå gott! 🙂 Men visst lyktar det skunk i hela lägenheten – men det är smällar man får ta 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *