Det regnar idag…

…och det får det ju inte göra! Idag är julskyltning i Klintehamn för första gången på många, många år och då vill vi ha vackert väder. Klockan tre tänds den nya julbelysningen över gatorna och butikerna tar bort papperen från skyltfönstren och avslöjar vad de har att erbjuda till julhandeln.

Donnersgatan är avstängd och där ska finnas massor av stånd där man kan göra av med pengar, det blir tipspromenad i samhället och tomteparad och mycket annat trevligt. Nu får man verkligen hoppas att det slutar regna snart.

Under många år har det inte varit någon riktigt julskyltning i Klinte, utan man har satsat på julmarknad i stället. I och för sig har det väl också varit trevligt, men det ena utesluter ju inte det andra.

Jag minns när jag var barn och pappa höll på med julskyltning i järnaffären sent på lördagskvällen. Det var så spännande när man sen gick ut i mörkret på söndagen och såg resultatet, men allra mest spännande var det i alla fall att stå och titta in i Brodéns affär, jag minns inte riktigt vad den kallades för på den tiden, men det fanns en avdelning med hushållsartiklar och en med leksaker.

(Dessutom framkallade man fotorullar och jag stod ofta inne i mökret i framkallningsrummet och såg på när farbror Hugo framkallade bilderna. Det var ett rent under när man såg resultatet av hans doppande i olika backar.)

På julskyltningssöndagen stod vi och tittade in genom affärsdörrens glasruta, för innanför det var hela golvet fullt av de mest underbara saker. Det var elektriska tågbanor där tåg och vagnar for runt, runt, där fanns mekaniska leksaker som någon med jämna mellanrum var tvungen att dra upp och det fanns dockor och nallar och mycket, mycket annat.

Hjälp nu till och håll tummarna för att det blir uppehållsväder i eftermiddag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul, Klintehamn, Nostalgi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Det regnar idag…

 1. Gunnel skriver:

  Jag minns också när jag var barn och det fanns brunt papper framför fönstren som inte togs bort förrän på julskyltningssöndagen. Då kände man att julen var nära. Kram

 2. BARBRO skriver:

  Hej!
  Det är samma skitväder här oxå. Hoppas det fixar sej längre fram på dan,när jag skall ut med” Skorphunden”. Ha det:-)

 3. Hejsan Ingrid !

  Inge vidare fint väder här heller. Igår sken solen härligt med klarblå himmel inte ett moln, såg bara rök och fartränder efter flygplan (se mina mobilfoton)

  Håller tumme att det skiner upp.

  kram Majsan

 4. Znogge skriver:

  Vilken otur att det regnar just i dag. Hoppas det ändå blir en fin skyltsöndag! Trevlig tradition tycker jag.

  Kram

 5. Ingela skriver:

  Lovar hålla tummarna mellan varven för att ni får regnfritt! Jag stryker vet du och det blir så komplicerat! Kram på dig!

 6. Mien skriver:

  Kallades inte Bordéns affär för bosättningsaffär?

  • Ingrid skriver:

   Jo, du har rätt Mien, de ena delen kallades bosättningen. Jag har ännu en kaffeservis kvar som jag köpte där. Man la undan den och så fick jag göra inbetalningar när jag hade pengar och när allt var betalt fick jag hämta ut den. Sju koppar har jag ännu kvar.

 7. Mien skriver:

  Brodéns menar jag. Jag tog hand om Annie de sista åren hon bodde på Åvalle och hon berättade mycket för mig om hur det var i Klinte på hennes tid. Synd att jag inte skrev ner alla hennes historier. Vilken skatt det hade varit för mig idag. Men jag fattade inte bättre då.

  • Ingrid skriver:

   Så är de, när vi inser värdet av vad de gamla har att berätta är det redan för sent.
   Jag hade Annie som lärare i Klinteskolan i 3:an och 4:an som var i B-form då.

 8. Skatan skriver:

  Här regnade det också i förmiddags men nu är det uppehållsväder fast gråmulet och lite ruggigt. Tänk vad jag tyckte det var kul med julskyltningen när jag var liten Vi bodde i Jönköping tills jag var 12 år och kommer ihåg vad spännande det var vad som skulle visas. Det fanns alltid någon affär som hade en ”levande” tomte i fönstret … varje år.

  Kram!

 9. Gunnar skriver:

  Nej inte ska det regna när det är julskyltning. Men om det nu är så gråmulet och regnigt så kan det vara en tröst med ljusen.

 10. Inger Maryissa skriver:

  Här regnar det också idag…..och vem vet kanske det snart blir snöflingor av regndropparna…

  Kommer också ihåg när jag var barn och vi gick på Julskyltning, som där vi bodde i Linköping började den 1 Advent
  och vi barn längtade så efter den dagen…

  Och det att framkalla bilder känner jag också igen, eftersom pappa gjorde det
  Det var så kul med apparaten som fixade bilden på foto-pappret och sedan vi la det i en vätska och det var så kul att se hur bilderna framträdde.
  Kram

 11. Lisbeth skriver:

  Grattis till att ni åter har julskyltning. Vår går av stapeln men jag brukar inte besöka den. Jag vägrar eftersom den inte är papper för fönstren. Det ser ut samma några dagar i förväg. Enda skillnaden är att man kan köpa hembakat, glögg och pepparkakor av skolklasser som står efter Storgatan. Har man tur kan man vinna skinka eller kaffepaket i lotterierna. Nej jag vill ha det som du berättar från din barndom. Morfar och jag gick alltid iväg oj så spännande det var i skyltfönstren i Östersund.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.