Det var någonting som lät….

…här i lägenheten! Ett konstigt pipande, tjutande ljud. Jag kollade brandvarnaren, men den var det inte, jag stängde av TV:n, men det hjälpte inte, jag gick ut i köket, men där kunde jag inte upptäcka någonting konstigt. Radion var avstängd, så det kunde inte vara därifrån ljudet kom. Då stängde jag av huvudströmbrytaren, men det tjöt i alla fall. Vad sjutton kunde det vara som lät?!

Jag gick upp på vinden och tittade efter och där fick jag till min fasa se att hela golvet var översvämmat och att vattnet sprutade ur ett rör.

Bosse hjäälp! Bosse kom och vred på en kran och så slutade vattnet att rinna i alla fall, men oljudet hjälpte hans insats inte emot.

*******

Där vaknade jag, ljudet fanns fortfarande kvar, men nu visste jag varifrån det kom – från mitt huvud, från mina öron – det var min tinnitus som ilsknat till. Jag gick upp en vända, drack lite vatten och la mig igen och somnade om efter en liten stund.

Det är faktiskt första gången jag vaknat av tinnitusljuden och det oroar mig lite. Ofta hör jag ljuden hela tiden, men mest när det är tyst omkring mig. Sitter jag och läser vill jag alltid ha lite ljud i bakgrunden, om inte annat står radion på. Jag vet ju att det just inte finns någonting att göra åt den här åkomman och att man måste lära sig leva med den, men det är onekligen lite jobbigt ibland. De där tabetterna (Tone) som jag åt ett tag hjälpte inte ett dugg och någon ny förpackning kommer jag inte att köpa.

Det var kallt i morse igen och vi hade -7°, men nu ska det visst bli lite mildare väder igen. Jag ska passa på att putsa fönsterna idag, eftersom det är uppehållsväder, för rätt vad det är börjar det väl regna igen. Och i eftermiddag ska jag nog göra ett besök på biblioteket, för nu har jag ingenting att läsa.

Ulf Wibergs bok har jag läst ut och skickat vidare till min syster Kerstin. Den är nog bara intressant för oss som känner honom. Är man Klintehamnsbo och/eller är väldigt intresserad av flygets utveckling från 60-talet och framåt kanske den kan ha ett visst intresse och ett tidsdokument är den onekligen.

Dagens ordspråk:

Lyckan är som havet, stundom ebb och stundom flod.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Hälsan och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Det var någonting som lät….

 1. Maj B Berggren skriver:

  Usch vilken hemsk dröm!! Tinnitus är tyvärr en ganska vanlig åkomma men vad jag förstår kan den variera i svårighetsgrad. Tänker ofta på den yngre generationen som utsätter sina öron för så många och så höga ljud väldigt ofta. Tror inte att de riktigt förstår vad som kan hända med hörseln.
  Här ösregnar det och mina fönster är hemska för vi får, du med kanske, salt som kommer med vindarna …….ser inte vackert ut men så är det bara. //M

  • Ingrid skriver:

   Det finns all anledning att vara rädd om hörseln, men man säger ju att ljud som man upplever som positiva inte är så farliga ❓

   Det har varit rätt bra väder idag, så jag fick putsa mina fönster och är mycket nöjd med det. 😉

 2. N äe, så får man inte göra! 😉 Jag trodde faktiskt på det du berättade och eftersom vi råkat ut för en massa vattenskadeproblem så visste jag hur jobbigt det är!! 🙂 Men det var skönt läsa att det bara var en dröm, dock inte så trevligt att den berodde på att du har tinnitus. 🙁 Har inte det själv (ännu), men har andra i bekantskapskretsen som har det – och det verkar hemskt!!! 😥

 3. Lambergsfrua skriver:

  Fy vad tråkigt för dig! Ofta brukar det ju vara en lättnad att vakna från en jobbig dröm och inse att det bara var just en dröm. Att ljudet från drömmen fortsätter i verkligheten måste upplevas som oerhört frustrerande. Jag hoppas nu att du hittar något bra att läsa, så du kan sitta i lugn och ro med radion på som ”ljuddistraherare”.
  Varm styrkekram,
  Lambergsfrua

  • Ingrid skriver:

   Jag satte mig faktiskt upp i sängen och sa högt: ”jaha!”
   Jo, det är jobbigt, men för det mesta lyckas jag glömma det.

   Jag tror jag fick tag i en spännande bok. 😛

 4. Gerd skriver:

  Tinnitus, det har jag jämt. Fick det i mitt jobb, jag hade telefonproppar i öronen hela dagarna, att prata och lyssna var mitt jobb.
  Kall och ruggig är jag idag!
  VarmaKramarOmsluterDig♥

  • Ingrid skriver:

   Vi är nog många som kämpar med den här åkomman. Jag fattar inte varför jag har fått det, men förr hade man ju aldrig hörselskydd och ljudnivån i traktorer och maskiner och i ladugården har väl gjort sitt till. 🙁
   Kramar tillbaka!

 5. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid och välkommen hem!

  Har läst om din härliga resa och det var intressant. Tack för att du delar med dig!

  Ja du, min tinnitus går också också på högvarv just nu då dom förstärker grunden och detta eviga borrande och bankandet här under min lägenhet är en mardröm utan dess like. Både möbler och jag vibrerar och inga hörselskydd har jag fått som begärt 🙁

  Jag har ju varianten som även sitter i hela huvudet och inte ”bara” i öronen. Ett gnisslande getingbo m.a.o. Att det finns piller mot åkomman hade jag ingen aning men då du skriver att dom ingen effekt har så kan man ju undra vad dom innehåller?

  Överläkaren på öronmottagningen sa till mig för många år sedan att dom testat en grupp patienter med svår tinnitus genom att låta dom få vistas på höga höjder nere i alperna och några blev nästan helt besvärsfria medan andra mådde bättre på marknivå.
  Något att tänka på och då kanske det har något med trycket i öronen/huvudet att göra är mins slutsats i alla fall…
  Vid stress/oro ökar min tinnitus.

  Kanske är det den långa bussresan och surret fr. motorn och olika höjdskillnader som nu visar sig för din del ? Det är ju en enorm höjd skillnad på att vara i Toscana och Brennerpasset
  Man kan alltså testa sig fram lite själv om man mår bäst på höga höjder eller tvärtom.

  Även jag vaknar ofta av att det låter som det surrar fr. telefonen eller annat i bostaden men det är i min arma skalle ljudet kommer ifrån.

  Biter jag extremt hårt på tänderna under sömnen ökar oljudet.
  Något som är bra, för mig i alla fall , det är att ta en allergitablett till natten för då slappnar man av och sover lugnare. En professor sa till mig att det är lugnande piller som gäller för att man inte ska flippa ur.
  Går även bra att testa med små öronproppar som hjälper vissa…

  Här öser regnet ner just nu och mina fönster är en katastrof då bygget här bidrar till smuts.

  Ska snart börja läsa ”Tiden Där Emellan” som verkar tilltalande till max.
  Några sidor kvar har jag av Peter Robinsons senaste deckare om Alan Banks och den är riktigt spännande.
  Hoppas du hittar något läsbart som fångar ditt intresse för då släpper tankarna på tinnitusen något. Numer är man glad för det lilla 🙂

  När dom slutar jobba här vid 16-tiden och det blir tyst ska jag läsa i lampans sken för nu är det mörkt ute.
  Krya på dig..!
  Ha det så gott vännen! Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!
   Jag har ju sett på din hemsida att du har det jobbigt nu med byggarbetena som pågår och vad jag förstår kommer det att ta ett tag innan de är färdiga. Men det jag tycker är värst av allt är att du har det så kallt! 👿 Inte ska man väl behöva frysa, i alla fall inte ännu. Vintern har ju inte startat på allvar!

   Jag har också haft för mig att tinnitus har med trycket i huvudet att göra, men mitt blodtryck är det i alla fall inget fel på. Men det kanske är som du säger att det blivit oreda nu när jag varit ute och åkt.

   Det där att ta en allergitablett är inte alls dumt. Det är något som yngste sonen Krister använder när han känner sig lite uppstressad och vet att han kan få svårt att somna.

   Jag lånade Kejsarinnan Orkidé av Anchee Min. Det är ju aktuellt med Kina just nu, så på biblioteket hade de plockat fram lite litteratur därifrån på ett särskilt bord.

   Hoppas att du sitter och läser nu i lugn och ro!
   Kram, Ingrid

   • Agneta skriver:

    Jag tänkte inte på blodtrycket utan vätskan som finns bakom öronen. Jag får alltid omt i öronen av blåst oavsett om det är +25 ute. Det bliur som ett tryck mot öronen och dom ska kollas ordentligt. Finns mycket nytt numer hos öronläkarna.
    Klok son du har 🙂
    Att testa är ju inte skadligt!
    Boken låter intressant och ser framemot din reflektion här senare.
    Kram, Agneta

 6. Anita Brehlin skriver:

  Usch det låter inte bra att ha det i öronen. Vill ge dig två boktips på två roliga och tänkvärda böcker jag läst. Fredrik Backman En man som heter Ove som handlar om en riktig tjurgubbe som mycket motvilligt blev vän med en katt och med grannar. Den är så gullig och man känner igen såna gubbar som finns lite överallt. Läs den.
  Sedan Kaffe med Rån av Catharina Ingelman-Sundberg som handlar om ett gäng pensionärer som kommer på att det är bättre i fängelse än på äldreboendet som dom är på och bestämmer sig för att göra en kupp mot ett museum. Jag har inte läst klart så jag vet inte hur det går men oj så jag har smålett hela tiden.

 7. Birgitta skriver:

  Det där med tinnitus kan inte vara roligt att leva med. Det är aldrig tyst. Själv är jag beroende av tystnaden och förstår inte hur jag skulle orka leva med ljud i öronen dygnet runt. Att du inte blir fullständigt tokig begriper jag inte. Kanske vänjer man sig? Synd att inte medicinen funkade.

  Härligt med fåglar precis utanför knuten. Jag hade 7 blåmesar på balkongen förra veckan som letade efter mat. Men vi får inte ha fågelmat på balkongerna, så de fick flyga vidare. Och de 20 rönnbärsträd vi hade utanför huset har man sågat bort totalt eftersom de förstörde bilarna när bären ramlade ner på dom. Ack ja.

  Sköt nu om dig, och hoppas oljudet dämpas så du får lite lugn.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det är svårt att vänja sig vid att det aldrig är tyst. 🙁
   Här stryker stora flockar av småfåglar omkring och undersöker matställena. Det är så kul att titta på dem. 😀

   Kram

 8. Hejsan Ingrid !

  Ja fy faderullan för våra oljud i skallen, mitt susar som en fläkt.För tillfället. men då jag varit ute i trafiken.Då är det ett fasligt oljud. Läste någonstans att magnesium hjälpte. De där Tone-pillren var nog bluff-piller som Vitaepro är också, bara för att tjäna pengar på oss som tror vi blir hjälpta.

  Har lärt mig stänga av när jag ska sova.

  Ha en fin dag
  Kram Majsan

 9. Inger Maryissa skriver:

  Inte underligt du hade denna dröm och tur att det var en dröm
  Visste inte att man kunde vakna av tinnitusljuden, det måste vara jobbigt
  och Tinnitus är mycket jobbigt att ha
  Min mamma hade det och hon behövde också lite ljud i bakgrunden för att minska den lite
  Själv har jag nu märkt den sista tiden att jag ibland har ett litet svagt ”ringande” ljud i öronen, eller hur jag ska förklara det….
  hoppas det inte blir värre….
  Stora kramar

 10. Suss skriver:

  Stackars dig som har tinnitus. Det är knepigt att man kan väva in verkliga ljud o dyl i sina drömmar. Det händer mig också ibland, även om det inte kommer från öronen. Man blandar tydligen intrycken i sömnen också. Hoppas du slipper ifrån det igen. KRAM!

  • Ingrid skriver:

   Det händer mycket konstigt i sömnen och jag drömmer ofta saker som jag inte kommer ihåg sedan. Men nog bearbetar vi dagens intryck när vi egentligen ska vila. 🙄

Kommentarer inaktiverade.