Dundarlaukens dag

Dundarlauk är ingen riktig lauk, lök, utan ett gutamålsnamn på kärleksört, en fetbladsväxt. I vissa trakter av ön heter växten i stället missåmmasgras, fast den inte är något riktigt gras, gräs, heller.

Att kärleksört kallas för dundarlauk på gutamål hade jag ingen aning om, men det är mycket jag inte vet. Kärleksört finns det gott om på Stenstugu och igår var jag där och plockade ihop en bukett och var uppe på gravarna med.

Jag har dundarlauk här på Odvalds också, men de är inte så utslagna ännu. Det här fotot tog jag för en liten stund sedan.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Mammas doftranka blommar igen

Solen skiner och det ser ut att kunna bli en fin dag, även om det blåser en hel del. Dagen började tidigt, för igår ringde målaren och frågade om de kunde komma och sätta in de nylackerade dörrarna redan vid sjutiden idag och det tackade jag givetvis ja till. Nu är alla dörrar på plats utom en, som hade en skada, så den tog de med sig igen. Det blev hur som helst jättebra och jag är väldigt nöjd med hur ljust och fräscht det ser ut nu i min hall nu.

Nästa investering tror jag ska bli en ny säng, för jag sov så väldigt bra de där nätterna när jag var hundvakt hos Carina och Bosse. De har en sprillans ny och fin säng i gästrummet och jag vaknade på morgnarna utan att ha ont någonstans. Åkes och min dubbelsäng fick vi i bröllopspresent, så den är med andra ord över femtio år och har väl kanske gjort sitt.

Dagens ordspråk:

När man gör det man icke skall, så händer det man inte vill.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

37 svar på Dundarlaukens dag

 1. Maj B Berggren skriver:

  Jag kan rekommendera en säng som är höj/sänkbar Jag har haft min Carpe Diem nu ett antal år och jag stormtrivs med den eftersom jag vill ha högt under huvudet. Istället för ett gäng av kuddar justerar jag med ”knappdosa” exakt hur jag vill ligga. Underbart! Läser man i sängen så är ju det nästan ett ”måste”…..jag vet att dessa sängar kan var en stor investering men man använder ju denna varje natt! //M 😀

 2. Jag håller med Maj ovan, gillar man att läsa så är det väldans praktiskt! 🙂
  Nu köpte vi nya sängar för ett par år sen, men nästa gång så blir det en sån där höj & sänkbar – om dom går att få i minst 105 cm´s bredd!? Alla vi har tittat på är bara 90 cm och är man van vid bredare så är det inte lätt att ställa om sig. På semestern så höll jag på att ramla ur sängarna vid flera tillfällen! 😉

 3. Birgitta skriver:

  Oj! 50 år? Jo, den har nog verkligen gjort sitt. Åh så bra att du bestämt dig för ny säng. Och åh vad bra att du fick testa en annan säng hos Ludde så du vet att det faktiskt kan löna sig vad gäller smärta.

  Lycka till med köpet!

  Kram

 4. Hejsan Ingrid !

  Jo det är nog en bra investering, Du kan gott och väl leva 30 år och kanske mer därtill så, den betalar sig nog.
  Min är ganska ner legad.

  Så vacker den är Dundarlauken. Har också det i min täppa.Inte utslagen än, tittade nu.
  Är Du bättre från förkylningen nu, hoppas det.
  Ha en fin dag.

  Kram Majsan

 5. Pia skriver:

  Dundarlauken är en jättefin blomma tycker jag Såklart du måste skaffa en ny säng Tänk så många timmar man tillbringar i sängen Det är viktigt för både kropp och själv att sova bekvämt Kram

 6. Znogge skriver:

  En vacker och tacksam blomma som står hur länge som helst tycker jag. Förr hade vi den i vår trädgård men inte nu lägre. Jag satte den ofta vid pappas grav… Men ertr namn på den var nytt för mig!

  kram

 7. Margaretha skriver:

  Bra beslut att skaffa ny säng efter 50 år. Det ska man unna sig och hellre saka bort annat.
  Vilket bra ordspråk du hade idag.

 8. Raija skriver:

  En bra kvalitet av säng håller länge och min har slitit med i 25 år. Tanken har slagit mig, att det kanske är dags att investera i nya sängar, men de är fortfarande i fint skick och jag får inte ont i ryggen. Lycka till med att hitta en ny säng.

 9. Inger Johansson skriver:

  Hej!

  Kärleksörten brukade alltid maken få till sin födelsedag 24 september av sin mor. Då hade den lagom slagit ut. Den är så fin och vilket roligt namn den har på gutamål:lol:

  Ny säng vill jag också ha med höj-och sänkbar huvud-och fotända. Jag ligger och läser mycket i sängen på kvällarna.

  Kram Inger

 10. Eleonora skriver:

  Idag har jag skrivit en lååång kommentar – och så puts veck var den borta. Nu måste jag gå ut och handla men om jag orkar då jag åter är hemma, då ska jag försöka skriva igen. Ha det gott och kram,

 11. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Ja du, det är då hög tid för dig att köpa ny säng. Jag byter med c:a 10-15 års mellanrum, det är ett måste. Diskbråck i ländryggen och benskörheten i både rygg och höfter kräver en bra säng som är ganska så mjuk. Dessutom finns det ju kvalster i mängder i både sängarna och sängkläderna och då blir man snuvig alt. täppt i näsan. Usch, de där små otäckingarna dör först vid 60 grader i tvättmaskinen. Så täcken och kuddar behöver en omgång ofta men åt sängen kan man ju inget göra mer än dammsuga.

  Kärleksörten är en väldigt vacker blomma . Synd att det är så få växter som klarar sig bra i en lägenhet. Värmen fr. elementen goch mörkret gör ju sitt till under den kalla årstiden.

  Men så roligt att din mammas doftranka blommar nu igen! Vill minnas att du visade foto på den förra gången det begav sig. Glad blir man av blommor det är helt klart.

  Här har vi nog halv storm för attans vad det viner om knutarna i dag med. Det blir kortvarig vädring för gardiner står ju rätt ut…

  Varm kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Igår hade vi hemskt blåsigt men idag är det bättre väder. Hoppas att det är så hos er på Västkusten också.

   Våra sängar har varit jättebra och vi har bara bytt bäddmadrasser med jämna mellanrum, men den här som jag låg i hos Bosse var jätteskön. Det blir nog ett köp! 😀

   Det är så roligt med mammas doftranka. Ibland blir jag lite trött på den, men så sätter den knopp och då blir jag så glad. Det känns nästan som en hälsning från mamma, som nu varit död i 10 år.

   Kram, Ingrid

 12. Anita Brehlin skriver:

  Hörde att du skulle till Toscana och du kan tro att jag blir grön av avund. Det är ett av de ställen som jag har på min önskelista så du får lova att berätta och ta mycket bilder så jag får resa med lite om än bara i fantasin

 13. Beppan skriver:

  Kärleksörten är så vacker! Tyvärr trivs den inte i mina rabatter – men nu är det några år sedan jag planterade några, så kanske jag ska ge dem en chans till. Klimatet i trädgården förändras ju en del när buskar och häckar växer upp.

  Ingen tvekan om att du måste investera i en ny säng – och givetvis en höj- och sänkbar sådan! Kostar inte någon förmögenhet men gör så gott! Särskilt för en som älskar att ligga och läsa. Efter 50 år kan man sannerligen behöva nytt…!

  Kram 🙂

 14. Åsa! skriver:

  Jag har då aldrig hört namnet dundarlauk, fast det var ett roligt namn!

 15. Rigmor skriver:

  Så vackert allting blir på gotländska…Dundarlauk…betydligt vackrare än Kärleksört!! För övrigt tog det tid innan jag kunde med den blomman…men nu så, den finns i rabatten här också!! Gillas av mej och av små feta gröna larver som äter upp bladen varje år…
  Du, jag tror många har alldeles för dåliga madrasser eller sängar, det är nog så här också. Man tillbringar många timmar i sängen så egentligen är det väl investerade pengar med nytt!!
  Kram kram

 16. Gunnar skriver:

  Vi har säng som gått i arv i släkten. Vi har bara lagt in nya madrasser. Sover bra där men det är nog väldigt olika vilken madrass som passar bäst.
  Är det en vild fetbladsväxt?

 17. Kicki skriver:

  50 år för en säng, oj, det var inte dåligt. Den må ha varit hur bra som helst, men jag är övertygad om att det är hög tid att byta till en nyare.
  Höstanemonen, som jag fick blommar på knopparna som fanns på den, men den slokar betänkligt. Jag hoppas att jag kan få den att ta sig.
  Först tänkte jag sätta den bredvid min kärleksört, för den växte ju vid en sån på Stenstugu, men där var så mycket ogräs, så det fick bli ett annat ställe i rabatten.
  Kram

 18. Janne skriver:

  Hej! Jag har nu tvette glasögu så jag kan kike på Daunderlauken på bloggen He He !! 😆

 19. Kärleksörten är en härlig och tålmodig växt. Kanske lite underskattad som prydnadsblomma, men vi har sådana på släktens sommarställe och jag tycker de är fina.
  Roligt att lära sig lite gutamål också 😆

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *