Dymmelonsdagen

Onsdagen den 8 april 2009 | 09:45 |

Ännu lyser solen på oss den här dagen, som på svenska kallas Dymmelonsdagen eller som man säger i allnakku Dymlingg-onsdagen. Det är ganska blåsigt och inte så varmt och i morse var det vitt av frost på marken.

Nu är vi mitt i Stilla Veckan och enligt gammal tradition ska kläppen i kyrkklockorna från och med idag bytas ut mot träkläppar, dymlingar, för att dämpa klockklangen. Här i Klinte Pastorat, dit vi hör, har man sedan 30 år tillbaka lindat kläppen i klockorna med säckväv för att få samma effekt som träkläpparna gav. Idag hörde jag på Gotlandsradion vår präst berätta, att från och med i år har man beslutat, att i stället för att linda kläppen, helt avstå från klockringning. Pastoratets nio kyrkor kommer inte att ha någon klockringning förrän vid kvällsmässan kl 22.00 på påskafton.

Här vid Stenstugu fortsätter vi att förbereda inför helgen. Jag ska baka idag tänkte jag, för även om vi ju ska undvika kaffebröd och godis, så måste man ha någonting på lut i kakburkarna när det är påsk. Igår lade jag in sill och gravade en bit lax, så påskmaten är på gång! Nu är frågan om man ska våga sig på att köpa kyckling eller om man ska hålla sig till lamm?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Helger, Påsk och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.