Egon ställde till det ordentligt

Stormen Egon har dragit vidare och lämnat en hel del förödelse efter sig med inställda och försenade färjor, nedfallna träd över vägar och elledningar, stormfälld skog, avblåsta tak och ca 7000 hushåll utan ström. Ändå är vi väl lindrigt drabbade när man ser hur det har varit på västkusten.

Vid två-tiden i natt vaknade jag av att det blåste hemskt, så jag var tvungen att gå upp och stänga vädringsluckan för att kunna fortsätta sova, men det gick dåligt ändå och jag snurrade många varv i sängen innan jag kom till ro igen. Här på Odvalds slapp vi strömavbrott, men på Stenstugu hade strömmen gått vid tre-tiden och kom inte tillbaka förrän klockan tolv, så de hade det kyligt i huset.

I morse såg det ut så här när jag satt vi köksbordet och drack mitt morgonkaffe. Ett tag vräkte det ner med snö, men så började det regna i stället och snötäcket försvann.

Idag gjorde gjorde jag i ordning lasagnen till lunch och eftersom ingen av mina tilltänkta lunchgäster nappade på budet blev ….

….det flera portioner att stoppa i frysen sedan jag ätit mig mätt. Det är gott att ha lite bekvämmat att ta fram när man känner sig lat.

Jag tog mig en promenad efter lunchen, för att se hur det såg ut efter Egons härjningar och på Preem-macken hade taket blåst av och låg delvis ute i gatan. Man har tydligen ställt dit en bil för att hålla det nedfallna taket på plats.

I Valleskogen hade det fallit ner ett träd bredvid stigen där jag brukar gå och framme i Vallekvior hade en gran fallit över elledningen, men den var redan borta när jag kom fram där.

Hoppas att du klarat dig utan stormskador!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, Odvalds, Väder. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Egon ställde till det ordentligt

 1. Znogge skriver:

  Vi klarade oss tack och lov men jag tror inte att vi var allra värst drabbade. Tycker det blåser mer och mer nuförtiden…

  Så gott med lasagne och så praktiskt att ha i frysen. En riktigt vällagad lasagne är definitivt en av mina favoriträtter…

  Kram och trevlig kväll!

 2. Här omkring är ingen större skada skedd, åtminstone har jag inte sett mer än ett omkullblåst träd och ett fotbollsmål på drift. Men det riste rejält i huset i går kväll.
  Trevlig söndag kväll!

 3. Olgakatt skriver:

  Jag blir litet vilse var jag ska kommentera på din blogg men nu dök det upp ett formulär i alla fall.
  Jösses, så roligt med hjärtgodiset på Alla Hjärtans Dag! Romantik i den högre skolan, minsann.
  Egon drog också grymt fram över oss i Skåne men vår by har klarat sig utan strömavbrott. Däremot går inte tågen pga nedfallna träd och många mindre vägar är blockerade. Dock är vi bättre förberedda numera; vi har lärt läxan av den stygga Gudrun för jämnt 10 år sen nu.

  • Ingrid skriver:

   Det var underligt att du har problem att kommentera här??

   Av skadan blir man vis sägs det ju och beredskapen är nog mycket bättre nu inför oväder i form av snö och stormar.

 4. Skogsnuvan skriver:

  Här har det klarat sig från storm men det har snöat så jag har som vanligt skottat. Hoppas Kinabror snart kommer hem från Skåne så jag får skottarhjälp. Tur att ni inte blivit utan el i alla fall.

  • Ingrid skriver:

   Då håller jag tummarna för att du snart får hjälp med snöskottningen. Min granne ovanpå som brukar skotta vår uppfart kommer hem den nittonde januari, så jag hoppas att det håller sig snöfritt tills dess. 😉

 5. Eleonora skriver:

  Tänk så maktlösa vi står när vädrets makter är så makalöst stora. Ledsen att ni drabbats så hårt på Gotland. Härhos mig – jag har knappt märkt det men fick också stänga vädringsluckan för att kunna sova vidare. Tack för din hälsning- Kram från Eleonora

 6. Hillevi skriver:

  Här i östra Uppland blev det inga vindar att tala om men desto mer snö. Skotta, skotta, skotta… och än är det mycket kvar. Inget strömavbrott trots de svårt snötyngda träden – de drog nya ledningar och grävde ner en del också för två år sedan. Förr blev det avbrott för det allra minsta. Skönt att du fick behålla strömmen men det ser otäckt ut med det stora taket på vift. Lasagnen ser mycket god ut!

 7. Musikanta skriver:

  Var uppe i natt och fyllde några hinkar och flaskor med vatten. Det är det första som tar slut när strömmen går. Sen blir det ju kallt också. Som väl var blev det inte strömlöst här denna gång. När Gudrun härjade fick vi flytta till dottern som då bodde i Norrköping där vi bodde en vecka innan strömmen kom tillbaka med vatten och värme. De har grävt ner en del kablar sen dess.
  Ser hemskt ut med nedfallna tak och träd hos er. Skönt att inget hände med ditt hus.
  Lasagne är utmärkt att dela upp i små portioner och frysa in. Jag ska ta och göra en sats till mig själv endera dagen. MED köttfärssås – det äter ju inte Kent så den lasagnen får jag äta själv.
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Så brukade jag också göra när vi bodde på Stenstugu. En termos med varmt vatten och en med kaffe kunde det också vara bra att ha i beredskap.
   Du får väl göra en hörna utan köttfärssås till Kent. 😉
   Kram

 8. Kraka skriver:

  Usch! Otäckt när tak och träd blåser omkull.
  Ha en fortsatt fin söndagskväll!
  Kram

 9. Charlotta skriver:

  Det har varit ett otäckt blåsväder, men naturens härjningar har jag lättare att fördra än andra mänskligt orsakade katastrofer.
  Hoppas att stormens skador inte blev alltför stora. Ha det bra!

 10. Laila Östergren skriver:

  Vi klarade oss bra i stormen, men katten var inte pigg på att gå ut trots att hon först väckte mig vid 00.30. Då fick hon lite grädde men snodde sig upp i soffan igen och fortsatte att sova fram till kl 3. Då hade strömmen gått. Samma visa igen lite grädde men inte gå ut fast jag öppnade dörren och försökte. Nix upp i soffan igen. När klockan var fem och hon väckte mig för tredje gången då lyfte jag ut henne på den inglasade altanen för då var trött på att stiga upp och inte få ut henne. Vi fick strömmen tillbaka vid 11-tiden.
  Hoppas det blir lugnare i natt. Kram

  • Ingrid skriver:

   Det var en klok katt som höll sig inne. Min granne gav sig iväg ut på cykel på förmiddagen när det var som värst snöoväder, det var tufft tyckte jag…..
   Nu hoppas vi på en lugn natt!
   Kram

 11. Konstigt nog klarade vi oss bra den här gången! 😕 Jag var väldigt orolig över träden i kohagen och kunde därför inte sova. Varje gång man hörde något högt ljud så trodde jag att nått jätteträd var på väg ner – speciellt som Santos började skälla då. Men som sagt, inte ett träd föll. 😆 Fast längre bort där det är lite öppnare, där har det fallit några träd inne i kohagen utan att skada något, vilket är skönt! 😀
  KRAM
  Susie

 12. Glömde berätta att vi, som enda fastighet i Eksta tydligen tillhör Sproge, vi hade inget elavbrott alls. Jätteskönt!! 😆
  Susie

 13. Geddfish skriver:

  Då hade ni en vassare Egon.
  Vad gott det lät med lasagne! Jag gjorde fisksoppa idag för två och då har jag en portion till en annan dag. Jag äter så sakteliga ur frysen, tillbaks kommer mina eventuella överblivna portioner. Tror det är nyttigt att göra så ibland.
  Nattakramen, Gerd

 14. Oldmolly skriver:

  Här på östra sidan verkade det inte ha blåst lika kraftigt som hos er. Inget har ramlat ner på min tomt, tack och lov. Endast ett träd, en gran, hade ramlat intill vägen längre ner åt havet till, men den låg inte på vägen.

 15. wiolettan skriver:

  Ja, Egon har verkligen härjat på sina håll. Här har vi haft stark blåst men inga stormbyar eller så. Snöat har det gjort, så nu är det vitt och fint ute.
  Synd om alla med dessa strömavbrott, det är så jobbigt.
  Lasagnen ser verkligen god ut. Håller med dig, härligt med att bara kunna ta ut ifrån frysen ibland.
  Kram!

 16. Gunnar skriver:

  Eftersom det bara är hustrun som äter kött här så gör hon nästan alltid i ordning flera portioner som hon fryser in. Praktiskt i små hushåll.
  Här i Karlstad har det varit lugnt. Inga stormar än…

 17. Lambergsfrua skriver:

  Det är otroligt vilka krafter! Jag hörde att tak har blåst av på flera håll i västra Sverige och är tacksam över att vi har kommit väldigt lindrigt undan här.
  Den där lasagnen ser läcker ut. Tur att dina lunchgäster inte ville dela den med dig för då har du ju gott i frysen till flera luncher framöver 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *