En ovanlig söndagsaktivitet (för oss i alla fall)

Brukar du gå i kyrkan? Inte det! Det hör inte till vanligheten att vi gör det heller, men idag blev det faktiskt av. Åke brukar säga att han gärna kan gå i kyrkan och att han inte far illa av att sitta en stund där och koppla av, men ändå blir det mest till storhelgerna som vi går. Numera är det nästan alltid högmässa, vilket innebär nattvardsgång och det känner jag inte för och Åke är varken döpt eller konfirmerad eftersom hans föräldrar var baptister, så han får egentligen inte ta nattvarden. Det är klart att ingen skulle neka honom det om vi gick fram tillsammans, men det har vi aldrig gjort.


Igår fick vi se att det skulle vara en ”Visningsgudstjänst” i Fröjel kyrka idag, så då bestämde vi oss för att gå och det ångrar vi inte, för det var riktigt trevligt. Det kom väl inte så många församlingsbor, men några var det i alla fall, plus några sommargäster. Prästen berättade om kyrkans olika delar och mellan de olika inslagen läste han en bibeltext som passade till och så sjöng vi en psalm. Han berättade bland annat att långhuset är från 1100-talet, tornet från 1200-talet och koret från 1300-talet, så det har tagit många år innan kyrkan fick det utseende den har idag. På bilden kan man se att den bortre porten på långhuset är en vanlig enkel port utan utsmyckning, medan porten på koret är bra mycket stiligare. Jag har aldrig tänkt på det förut och aldrig tänkt på att det är flera hundra år mellan det att de olika delarna byggdes.

Förmiddagen var mulen, men fram mot lunch började solen skina och det har varit en helt underbar eftermiddag med varmt och gott sommarväder. Vi satt i solstolarna en stund och jag försökte lyssna på Staffan Schejas sommarprat, men han lyckades inte fånga mitt intresse riktigt, så jag stängde av radion och tog mig en promenad i stället. Efter ungefär en timme kom Åke och hämtade upp mig med bilen och så åkte vi på ICA och köpte oss wienerbröd till kaffe.

Nu ser Åke fotboll på TV och jag ska gå och fixa fram lite kvällsmat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *