Etiopiensvenskarna – Kräftfest

Martin Schibbye och Johan Persson, de så kallade Etiopiensvenskarna, var lördagens sommarvärdar. Martin skötte berättandet om deras 14 månaders fångenskapen i Etiopien och Johan hade valt musiken.

Att deras engagemang för det fria ordet är starkt framgick mer än väl och berättelsen om Martins far, Sture Karlsson, som dog bara fyra månader efter att de frisläppts fick mina ögon att tåras.

Sture Karlsson, var kapten vid P18 här på Gotland och han kom 1968 i konflikt med överste Gerhard Hjukström, då han vägrade att godkänna Hjukströms son vid ett prov. Han JO-anmälde Hjukström eftersom denne hotade honom och skrev sedan boken Översten och jag. Man förstår varifrån Martin Schibbye ärvt sitt rättspatos.

Det var ett väldigt intressant program, fast jag gillade inte Johans musikval, men det fanns några bra inslag i alla fall. Dessutom passade ”kravallmusiken” (Åkes uttryck) väldigt bra in i den dramatiska berättelsen.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Sedan ringde äldste sonen och bjöd på kräftor och det tackade jag givetvis inte nej till. Åke gillade inte kräftor så vi åt det inte så ofta, men jag tycker att det är väldigt gott.

Åke tyckte att det krävdes väldigt mycket arbete för att få i sig lite mat och det kan man kanske hålla med om, men Bosse hade gjort en god västerbottensostpaj också.

Dagens ordspråk:

Det träd som ofta flyttas slår sällan rot.

Trevlig lördagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bortbjuden, Matprat, Radioprogram och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Etiopiensvenskarna – Kräftfest

 1. Znogge skriver:

  Varken min mamma eller pappa åt kräftor så det blev ytterst sällan för min del med. I år blir det nog inte heller. En god ostpaj till passar alltid perfekt 😀

 2. Ann-Marie skriver:

  Hej Ingrid!
  Ikväll ska jag lyssna på reprisen, har inte hört något sommarprogram på senaste tiden. Sonen med familj kom plötsligt tillbaka för några semesterdagar och dessförinnan så var andra släktingar här. Sommaren har gått så fort, imorgon åker Dottern tillbaka till Storstaden efter 7 veckors ledighet så nu blir det tomt i huset. Baxter blir deppig när barnbarnen åker, han gillar att busa med dem. Baxter är pigg igen och det känns mycket bra.
  Kram.

  • Ingrid skriver:

   Jag förstår att du inte hinner lyssna på radion när du har huset fullt av folk.
   Och så skönt att Baxter mår bättre. Igår tänkte jag nästan ringa till dig och fråga hur det är med honom.

   Kram

 3. Gerd skriver:

  Jag börjar med ordspråket. Jag har ju inte flyttat så ofta på sistone, 14 år sedan sist, så jag har nog min rot, dessutom flyttar jag bara 200 m bort.

  Här är inga kräftor på bordet, inte min grej, äter hellre räkor. Sigge och jag åt gärna surströmming en gång om året, men det kommer jag inte att äta själv numera.

  Idag åt jag fläskytterfilé som jag lagat till som en gryta, det var andra halvan av rätten som intogs idag. I morgon blir andra halvan av rätten jag lagade igår, det var laxgratin med spenat.

  Varm kram, Gerd♥

  • Ingrid skriver:

   Visst är det så när man blir ensam att matlagningen på lite tråkig, men jag gör som du, försöker laga ordentlig mat och delar sedan upp det till ett par mål.
   Kram

 4. Gunnar skriver:

  Missade det programmet tyvärr kan tänka mig att det var värt att lyssna på. Skönt att dom blev fria till slut

 5. Inger Johansson skriver:

  Jag åt kräftor förr och tyckte det var gott men inte nu längre. Tycker bättre om räkor…och surströmming!

  Ordspråket Du lagt ut stämmer väldigt bra. Har träffat de som flyttat från sina hemländer och de är inte rotade någonstans. Jag är ju väldigt rotat i närkemyllan 🙂
  Kram Inger

 6. Janne skriver:

  När jag var yngre så åt vi kräfter på hösten men nu äter jag inga kräfter. Vi föredrar räkorna istället. Ha det bra !

 7. elisabet skriver:

  Vi köpte Hjälmarkräftor på torget igår. Och jag säger bara aldrig mera frysta kräftor för oss.

 8. Birgitta skriver:

  Jag är ett stort fan av Martin och Johan. De imponerar stort på mig. Tyvärr missade jag naturligtvis detta sommarprat. Precis som jag missat alla andra. Och det var förfärligt trist att höra att Martins pappa gick bort så fort. Men han fick i alla fall vara med att se att de blev fria.

  Precis som Åke tycker jag inte så mycket om kräftor. Ett sabla pillande för så lite mat. Då är det mer mat i räkor som dessutom går smidigt att skala.

  Kram på dig och ha en fin måndag 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag tycker att du ska försöka lyssna på Martin och Johan på webben. Det var verkligen ett bra program.

   Räkor gillar jag också och de ger ju lite mer att äta på ett betydligt enklare sätt. 😉
   Kram

Kommentarer inaktiverade.