Ett öre mer för mjölken…


Idag har det verkligen varit en helt underbar dag med klarblå himmel och en värmande sol och den behövdes, för de svaga vindarna har varit ganska kalla. På förmiddagen satt jag ute på terrassen och sydde upp ett par byxor. Jag köpte ett par nya ljusa byxor för ett tag sedan och naturligtvis måste de kortas av och läggas upp och idag var det en alldeles passande sysselsättning att ta till. Efter lunchen la jag mig en halvtimme i solstolen och sen gick jag ut på dagens promenad.

Undrar om det blir några blåbär i år. Buskarna är gröna och fina i alla fall.

Djurgårdslundsvägen

På Snickaregatan slår snart syrenerna ut.

Jag satt och såg på Uppdrag granskning igår kväll, för det handlade om de svårigheter som de svenska mjölkbönderna har och dit hörde ju vi också en gång i tiden, fast på en helt annan nivå än dagens storproducenter. Vi hade 25 kor som mest, men de var riktigt duktiga på att lämna mycket mjölk. Någon medalj av kungen fick vi aldrig, men ett par diplom och en bronsplakett för god hygien och mjölkkvalité erövrade vi i alla fall.


På 80-talet var det lönsamt att vara mjölkbonde och det förstår man kanske när man ser att avräkningspriset för mjölken år 1985 var 2,66 per liter, vilket i dagens penningvärde motsvarar 5.38. Arla betalar idag ut 2,82 per liter levererad mjölk. Det behövs drastiska höjningar av mjökpriset för att de svenska mjölkbönderna ska klara sig. Som det är idag kan inte ens gårdar med 5-600 kor klara ekonomin, utan ägarna får sälja av sina företag och släktgårdar och fortsätta sina liv med miljonskulder att dras med.

Det räcker nog inte med ett öre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, Nostalgi, TV och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Ett öre mer för mjölken…

 1. Lisbeth M skriver:

  Hej!
  Vilken underbar dag med sol o värme,så jag har vart i trädgården och rensat ogräs,men även solat och fikat,vi har njutit i fulla drag.Såå fint och grönt med äppelblom, päronblom och häggen blommar ochså för fullt men syrenerna är inte utslagna än.
  Jag bakade kakorna ,samma som du bakade i förra veckan,dom va verkligen lätta att göra och riktigt goda. Dom kommer jag att göra fler gånger.Tack för receptet.
  Ha en fin pingst ,själva är vi bortbjudna både fredag och lördagkväll,skönt att gå bort och äta gott.
  kram

 2. Znogge skriver:

  En tråkig utveckling för nog ska vi värna om den svenska mjölken! Om det är något jag saknar utomlands så är det just vanlig hederlig mjölk…

  Kram

 3. Lambergsfrua skriver:

  Självklart ska vi värna om svenskproducerad mat och självklart bör bönderna få mer betalt för mjölken än nu.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 4. Kraka skriver:

  Ja, idag har det varit en riktigt skön dag. Jag har till och med invigt min nya sommarjacka.
  Kram

 5. Helena skriver:

  Underligt egentligen att priset gått ner så mycket… oftast går det ju åt andra hållet…

 6. Anna/notonmusic skriver:

  Det låter ju inte riktigt klokt! Tjugofem kor låter mycket trevligare än femhundra. Visste inte att ni hade haft kor. Det måste vara jättemycket jobb med en gård med djur. Men meningsfullt kan jag tänka!

  • Ingrid skriver:

   Det fanns mjölkkor på gården när jag kom dit som nygift 1961 och vi hade kvar den produktionen till 1987. I 26 år mjölkade jag kor och skötte kalvar. Det var bra år och en fördel var att jag fanns hemma för barnen. En nackdel är den dåliga pension jag har idag. 😉
   Kram

 7. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Om Arla betalar ut 2,82 per liter levererad mjölk och butiken tar runt 10:- eller mer så undrar jag var vinsten hamnar? Jämfört med Arlas priser anno 1985 så verkar det konstigt. Att höja priset på mjölken borde väl även innebära andra mejeriprodukter? Priset på vanligt smör ligger ju numer på över 25:- /kg beroende på var man handlar. Är det lönerna för personalen inom Arla som stigit så kraftigt så att mjölkbonden inte får betalt? Måste finnas en medelväg att gå. Lägre vinst för Arla och högre för mjölkbonden?
  Kram!

 8. Hillevi skriver:

  Det är så ledsamt, det här. Jag bor också i en småbruksbygd och gången har varit likadan. Först ersattes mjölkkorna med köttdjur och sen försvann de också. De få kvarvarande gårdarna har jättebesättningar och då förstås bara där arealerna tillåter. Både i Norge och Finland är man bra mycket bättre på att hålla landsbygden levande.
  Men bilden på era kor är så fin!

  • Ingrid skriver:

   Det där med öppna landskap kan vi nog glömma. Jag ser bara hemma på Stenstugu där hagarna var lättframkomliga med fina stigar som korna gjort. Nu går det inte att ta sig fram där utan machete.
   Kram

 9. Kicki skriver:

  Det är ju otroligt att mjölkpriset till leverantören inte är mer, det har ju knappt ändrats alls på 30 år.

  Bilden på blåbärsriset lovade inte gott, om det är så de flesta ser ut. Här har blåbärsriset blommat länge, och om det inte fryser eller blir torka, så får vi ett fint blåbärsår.

  Men hos dig blommar syrenen, här börjar det bli lite klasar med knopp, men bladen är inte ens utslagna helt.
  Kram/Kicki

 10. wiolettan skriver:

  Vackra bilder ifrån din promenad. Det är så roligt att gå ut och gå nu på våren och nästan dag för dag se förändringar i växtligheten.
  Jag tycker att det har gått för långt detta med bönderna som inte kan klara sig längre, det är ett stort fel och misstag som de styrande ställer till med. Vore mycket bättre om vi kunde leva på det som ”våra” bönder producerar. Importera det som inte går att få fram här.
  Kram till dig och trevlig helg.

  • Ingrid skriver:

   Visst borde vi kunna försörja oss själva, men så är det inte idag. Jordbrukspolitiken är verkligen underlig och EU har inte gjort det bättre.
   Kram och trevlig helg själv!

 11. Birgitta skriver:

  Redan i mitten av 80-talet så gick många mjölkbönder i konkurs. På LRF var vi ganska förskräckta över detta. Under ett specifikt år på 80-talet (minns inte vilket) avslutade så många som 7000 bönder sin verksamhet pga olönsamhet. Det är ju förskräckligt! Och nu är det värre än någonsin.
  Otroligt att allt som är viktigt, det vill man inte betala för. Bönder, lärare, sjukvårdspersonal….. alla skall ha så lite lön som möjligt för mödan. Vårt land utarmas!

  • Ingrid skriver:

   I slutet på 80-talet var det överskott på mjölk och Åke sålde korna och tog mjölkpension när han blev 60 år. 5000:-/mån fick han i fem år bara för att han inte levererade någon mjölk. Jordbrukspolitiken begriper man sig verkligen inte på…..

 12. Gunnar skriver:

  Jag minns sången och diskussionerna om mjölken. Eftersom jag inte gillar matproduktion i alltför stor skala så tycker jag att det vore bra om bonden får betalt så att han kan få det att gå ihop. Bra också om det är närproduktion. Jag vet inte vad som krävs i storlek idag. Den omfattningen som ni hade låter ganska lagom för mig. Jag betalar gärna mer för mjölk som konsument om den uppfyller ovanstående.

  • Ingrid skriver:

   Jag såg ett riktigt skräckexempel från Kina (tror jag att det var) en enorm fabrik med 20.000 kor. 10 stora stallar med 2. 000 kor i varje.
   Det måste vara mycket trevligare med 25 st.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *