Fagningblåmmdagen

Solen tittar fram då och då, men det är rätt mycket moln på himlen, så det kan nog bli lite vad som helst på väderfronten idag. Mina pelargonior har fått komma ut i alla fall och idag ska jag ta och plantera om några av dem i större krukor, men först ska jag åka och handla och svänga upp på kyrkogården och kolla läget där.

Enligt allnakku är det Fagningblåmmdagen idag, men när jag just börjat skriva det här inlägget fick jag se att jag uppmärksammat det flera år i rad. Det kan nog vara ett tecken på dålig fantasi, men just vitsipporna är så fantastiskt vackra, så det får bli en bild av dem nu igen. Och så har jag ju bilden av Åke i vitsippshavet i bildspelet i headern.

När fagningblåmmar, vitsipporna, snabbt växer upp från sin jordstam och lyfter upp vissna löv är det dags ti fage ängge, att räfsa lövängen som de växer i.

Visst är det lite märkligt att man ska räfsa i ängena när vitsipporna blommar som bäst, men så är det. Mitt yngsta barnbarn Edoardo, som går och läser SFI ska tillsammans med sin klass på utflykt till något änge nu i veckan och de skulle har räfsor med sig. Vitsipporna på bilden får dock vara ifred, för i Masshagen förekommer ingen fagning.

Hoppas solen lyser på dig idag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Seder o bruk, Vårtecken 2015. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fagningblåmmdagen

 1. Gunnel skriver:

  Utan översättning hade jag inte vetat vad det var för något. Jag kan väl också tycka det låter lite märkligt att man ska räfsa när vitsipporna just kommit upp. En mycket vacker vårblomma. Kram

  • Ingrid skriver:

   Vitsipporna är fantastiskt vackra just nu. Där jag har promenerat idag har dikesrenarna på sina ställen varit helt täckta av dem, för att inte tala om ängena.
   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *