Fel, fel, fel

Jag har fått såna där småfästingar, nymfer, på mig flera gånger i år och har inbillat med att de är ganska ofarliga, men där hade jag totalt fel, för på Läkemedelsverkets hemsida kan man läsa att:

Den största delen av smittöverföringen till människa sker via bett från nymfer.

Nu har jag en stor blemma på ena armen och en stor röd svullnad i knävecket, som har kliat så att den goda morgonsömnen blivit störd. Undrar om jag fått borrelia? På båda ställena har jag petat bort såna där små nymfer. Man behöver nästan förstoringsglas för att se dem.

Jag fattar inte varifrån jag fått de där små fästingarna, men misstänker att de helt enkelt finns ute på gräsmattan. Där har jag ju legat på mage och solat, visserligen på en dyna, men de där små otäckingarna har säkert hittat mig i alla fall. Jag fattar förresten inte att de vill ha mitt tunna blod? Det kan inte vara några finsmakare precis. 😉 (PK-värdet blev förresten godkänt igår, så nu är det lugnt 4 veckor igen.)

Jag blev biten i förrgår och först efter en 2-3 veckor kan man avgöra om man drabbats av borrelia. För tillfället botar jag mig själv med Zyrlex mot klådan. Sjukvården uppmanar ju enträget till egenvård, så att man inte stör dem i onödan och tär på deras knappa resurser.

Morgonens regn slutade fram på dagen och i eftermiddag har solen varit framme. Jag tog en promenad ner till Konsum efter lunch och det var riktigt behagligt, även om det blåste ganska kraftigt. 12 mm slog jag ur regnmätaren, så Klart.se hade ju ganska rätt den här gången. Nu hoppas jag att morgondagens solprognos kommer att stämma in.

Ha en trevlig fredagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Fel, fel, fel

 1. Om du fått en röd ring eller svullnad efter bettet ska du OMEDELBART få antibiotika. Är ringen/svullnaden över 2 cm är det garanterat borrelia! 👿

  • Ingrid skriver:

   Det sägs ju att svullnaden man får omedelbart efter att man tagit bort fästingen inte betyder att man har fått borrelia, utan det kommer senare. Vid bettet blir huden blek och sedan växer en röd ring till.
   Åke hade borrelia och det blev precis så.

 2. Gerd skriver:

  Det visste jag inte, att småfästingarna kallades nymfer! När vi hade katt, så kom hon in med drösvis av små fästingar, då vi hade henne med i husvagnen på Öland. Usch, så otrevligt. Mig går de inte på, men de gick på min man, massvis. Mig älskar myggorna ist.
  Ja, du har säkert koll på dina bett, och besvära du vården om det behövs!
  Kramar!

  • Ingrid skriver:

   Nog är det underligt, att de där smådjuren går på en del människor och inte på andra. Jag läste någonstans att om man var onykter och kåt är man riktigt tilldragande på myggorna. 😉
   Kram

 3. Mien skriver:

  xylocainsalva kör jag alltid . Det är en salva som bedöver och på så sätt tar bort klådan. Jättebra till barnen. Jag fick borrelia förra året men ringen kom inte förrän efter en månad. Först var det bara vanlig klåda runt bettet.

  • Ingrid skriver:

   Ja, det kan man också använda. Det hade jag till barnen förr. Men man sover så gott på zyrlex, jag har suttit här och nickat framför tv:n och nu ska jag gå till sängs.
   Kram

 4. Laila Östergren skriver:

  Visst är det trist med fästingar. Jag brukar drabbas av dem som katten drar in och jag har haft borrelia 2-3 gånger. Senaste gången råkade jag läsa en artikel om att det inte alls behövde gå 14 dagar innan man kunde se att det var borrelia. Jag hade då en stor blemma så då gick jag direkt till vårdcentralen och fick penicillin. Jag hade då turen att träffa en vikarierande läkare som haft flera borreliafall tidigare. När du nu har så stora blemmor direkt tycker jag inte att du ska vänta två/tre veckor innan du söker.
  Ha en skön fredagkväll!

 5. Har också tänkt på de där små otäckingarna, att de lurar i gräset och bara väntar på att få hoppa upp på mig och suga blod. Men kanske de är nykterister – och då duger mitt blod inte 😉

 6. Hejsan Ingrid !

  Oh, fy katten dem måste Du kolla. Har inte sett någon än,
  på mig, men jag har inte så mycket kontakt med gräset.
  Konstigt att det inte finns sniglar som det har regnat och gör igen.
  Mera väta, så blir det inga fler gubbar.
  Skulle bli uppehåll i morgon, hoppas det, för jag ska till Dennis
  han fyller år.Det har jag säkert skrivit.

  Kram och nu ska jag ta ett kort.

  Majsan

 7. Rigmor skriver:

  Otäcka djur det där…lömska eftersom man sällan ser dom på en gång. Nu får vi hoppas att det ”bara” är en hudirritation och ingen borelia som spökar.
  Här har det kommit regnskurar mest hela dagen, men nu verkar det klarna upp. Däremot får man hålla i hatten när man går ut…jisses vad det blåser!!
  Ha nu en skön helg, här blir det lite festligheter, men det återkommer jag med senare…
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Det blev ganska fint i eftermiddag och kvällen har varit riktigt vacker.
   Ha en härlig helg och det verkar ju som om den kommer att bli lite extra festlig. 😉

 8. Inger Maryissa skriver:

  Läskigt med dessa fästingar
  och speciellt p.g.a de sjukdomar de kan medföra
  och hoppas du inte blir drabbad av Borrelia
  Fina bilder på de vackra sommarblommorna
  kram

  • Ingrid skriver:

   Borrelia är som tur var ganska lättbotat om man kommer i tid och får antibiotika. Jag får väl hålla uppsikt på betten.
   Visst är det härligt med alla sommarblommor.
   Kram

 9. Charlotta skriver:

  Blä för att få trädgårdsnöjet ”besudlat” av de otäcka fästingarna. Men man får ta risken för trädgården går ju inte att vara utan.

  Fästingarna finns i gräsmattan också, speciellt nymferna, det har jag också märkt. Men bara för att det kliar behöver du nog inte vara rädd för borrelia – de otäckingarna har nog något kli-medel som är 100 ggr starkare än myggbett.
  Om du är orolig för borrelia – kolla någon vecka senare efter ringformad rodnad (inte den röda fläcken som kommer direkt). Det kan vara en väldigt svag cirkel och den kan vara ganska stor. Min dotter fick borrelia-utslag efter ett bett på insidan av överarmen (fast vi såg aldrig någon fästing!!) och hon fick flera cirklar, den yttersta kunde man se att den gick vid armbågen och över axeln. Med penicillin så försvann det på ett par dagar.

 10. Lambergsfrua skriver:

  Vad otäckt det låter. Om problemen fortsätter är det nog bäst att du kontaktar vårdcentralen. Sån’t där är inte att leka med. Håller tummarna för att det bättrar sig snart.
  Varm kram,
  Lambergsfrua

  • Ingrid skriver:

   Lite bättre är det idag. Jag var uppe och smorde knävecket med kylsalva vid 3-tiden, sen har det varit lugnt.
   Få se hur det är på måndag, har det inte gått tillbaka då så ringer jag VC.
   Kram!

 11. Charlotte skriver:

  Fästingar är ett himla otyg. Och det finns massor av dem.
  Har både hund och katt som fästingarna gillar. Hunden drabbades av borrelia härom året,och där i pälsen kan man inte se den röda ringen. Men peppar peppar har jag inte haft några odjur på mig i år. Det har ökat i samband med att rådjuren gjorde sin entré på Gotland.
  Till något trevligare, vilken vacker gul ros. Kan tänka mig det är en doftande sort. Kram

  • Ingrid skriver:

   Bosses hund har också haft borrelia och gått på antibiotika. Här har vi fått massor av rådjur och det är väl de som fått fästingeländet att blossa upp. 👿
   Kram

 12. Suss skriver:

  Bra att du är uppmärksam Ingrid. Jag fick borrelia förra året och det tog väldigt lång tid innan jag fattade det, inte förrän jag tog av mig jeansen på jobbet och visade upp knävecket. Då hade jag haft det ganska länge, men ingen fara, man blir ju bra om man bara tar antibiotika. En del läkare är dock dåliga på att se om det verkligen är borrelia, det blev jag varse då, för de var 2 stycken som diskuterade mitt knäveck. Än så länge har bara katten haft färsting och nymfer, hoppas det stannar därvid. Lycka till och hoppas du inte är smittad. KRAM!

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas givetvis också på att den här reaktionen bara beror på att det varit en riktigt elak lite nymf. Men är det inte bättre på måndag ska jag ringa och prata med dem.
   Kram

 13. Raija skriver:

  Jag fick utskällning av läkare i höstas, för att jag inte kommit direkt när jag fått fästingbettet. Jag svarade att jag läst på nätet att man ska avvakta och se om man får en större rodnad. Fick jag till svar att man ska inte tro på allt som står på nätet.

  Så ring sjukvårdsrådgivningen i alla fall och hör med dem, eftersom du fått rodnad. Jag hade en gammal borrelia, som jag inte ens märkt när jag fått den.

 14. Madde skriver:

  Usch, det är så otäckt det där med fästingar!!
  Morsan har haft 5 fästingar på sig på mindre än 3 veckor och jag får hjälpa henne dagligen på dom ställena hon inte ser själv så det inte blir större rodnader 😕
  Jag har tack och lov inte fått en enda på mig och detta TROTS att vi har en bortskämd hund i sängen.
  Jag är tydligen inte populär bland vare sig fästingar eller mygg, dom gillar inte mig, och det får man väl vara tacksam för då.
  Hoppas du inte åker på något av fästingbettet!
  Kram Madde och ha en bra dag i solen 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *