Fönster

Fototeman finns det hur många som helst och ett heter Veckans fönster. Där gäller det att hitta ett fönster som ser ut på ett visst sätt. Den här veckan skulle det vara nersläckt. Något nersläckt fönster hade jag ingen bild på, men jag letade fram ett foto av ett fönster i alla fall.

Det här fönstret är vackert tycker jag.

När jag kom till Stenstugu 1961 var det vanliga enkla fönster i den gamla delen av huset och varje höst skulle det sättas in innanfönster och varje vår skulle de tas ur igen. Det var ett tungt jobb som krävde sin kvinna. 😉

Det bästa var när våren kom och man fick plocka ur innanfönsterna igen, för under hela vintern hade man bara kunna putsat från insidan och utsidan, mellan dem gick det ju inte att komma åt. Det blev så ljust och fint när man plockat bort de där lösa fönsterna och putsat de andra och fått hänga upp rena gardiner.

I början av sjuttiotalet byggde vi om i vardagsrummet och isolerade väggarna och då bytte vi fönster också. Nu satte vi in dubbelkopplade och nu gick det inte att slippa ifrån putsandet längre, men det inre fönstret bestod i alla fall av en hel ruta och det underlättade ju litet.

Många fönster finns det på Stenstugu, tjugo stycken närmare bestämt plus några småfönster i trapphuset.

Här på Odvalds har jag treglasfönster, så fönsterputsande är reducerat till in- och utsida. Dessutom är antalet bra mycket mindre. 😀

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Stenstugu och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Fönster

 1. Inger Johansson skriver:

  Visst var det slitigt med innanfönster, men vad mysigt det var på hösten när man satte in dem och lika skönt när de åkte ut på våren 😀

  Vacker bild Du lagt ut på fönstret med rosen!

  Kram och ha en skön helg!

 2. Znogge skriver:

  Garanterat lite mindre jobb. Minns att det var samma sak i vår sommarstuga innan min pappa bytte ut alla fönster!

  Kram

 3. elisabet skriver:

  Innanfönster minns jag med. Numera kommer RUT och putsar våra fönster 🙂 Har lovat mig själv att aldrig mera putsa fönster.

 4. Eivor skriver:

  Det var ju ett jättefint fönster (eller är). Mellanfönster har ajg aldrig haft några tack och lov. Det låter jobbigt.
  Hoppas du har det bra i sommarvärmen. Utgår från att du har lika soligt och varmt som här. Vi brukar ligga lika med Gotland.
  Ha det så fint
  Kram 🙂

 5. Eivor skriver:

  F-låt. Innanfönster, inte mellanfönster, men det lir ju i princip samma ändå. 😕

 6. Lambergsfrua skriver:

  Det är ett vackert fönsterfoto du har letat fram. Fönsterputsning är ett kapitel för sig. Jag har haft olika typer av fönster under årens lopp, vanliga tvåglas, innanfönster som plockades bort på sommaren och treglas.

  Så trevligt ni tycks ha haft på kusinträffen och vädret var samarbetsvilligt.
  Önskar dig en fin söndag.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Då har du precis som jag upplevt olika alternativ. Just nu ser jag att mina fönster behöver putsas. Jag bor ju på markplan och det är så behändigt att bara gå ut och med hjälp av en liten hushållsstege kunna putsa utifrån.
   Ha en fin söndag du också!

 7. Jah Hollis skriver:

  Fönsterputsning är väl inte favoritsysselsättningen och därför ser det ut som det gör härhemma. Jag har en hörnlägenhet med ett burspråk och ganska många stora fönster att ta hand om. Och det blir dessvärre långt mellan gångerna. Temat Veckans fönster brukar ju vara på Susannes (från Eslöv) fotoblogg, men den här veckan hade hon inte hunnit med att lägga ut ett nytt tema, så bloggaren Pumita lade på eget initiativ ut temat Nersläckt och tog över Veckans fönster bara för den här gången.
  Ditt fönster funkar ju hur bra som, det är väl nersläckt därinne kan jag tänka. Somliga har ibland jättekrystade tolkningar av fönstertemana, så värre har jag sett. 🙂
  I natt är det tropisk natt här i Malmö; fortfarande 21 grader klockan 01.00. I morgon ska det bli närmare 30 grader och åska, så någon fönsterputsning lär det inte bli då heller.
  Ha det så gott på Gotland! 8)

  • Ingrid skriver:

   Jag såg hos dig att Veckans fönster låg hos Pumita den här gången. Visst är det nersläckt där innanför mitt fönster.
   Det har varit varmt här också i natt.
   Ha det så gott själv!

 8. Karin skriver:

  Vi hade också syskonträff igår. Vi är 4 syskon kvar, och vi turas om att samla barn och barnbarn 1 gång om året. Vi brukar bli 25-30 personer.
  Nu hoppas jag att jag snart få se en gruppbild i min mailbox.
  Kram Karin

 9. Suss skriver:

  Vi hade innanfönster när vi köpte hus på landet och jag var 11 år. Mor la rullar med vadd emellan på vintrarna och sedan en rad eterneller på vadden. Jag tyckte det var hur fint som helst. Sedan bytte även de fönster, men behöll den gamla stilen. Huset var en Närkestuga byggd 1856, så det hade inte passat med kopplade. Själv har jag treglasfönster och tycker att det är lätt som en plätt att putsa. (Fast jag tycker också att det är del av städningen som är rolig, jämfört med damma och dammsuga). KRAM!

 10. Raija skriver:

  Det var en fin fönsterbild du hittade. Skönt att du inte längre har så många fönster att putsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *