För små smågrisar

Underviktiga grisar slås ihjäl kan man läsa i tidningarna idag och det har också diskuterats i radion och på TV. Det är i Danmark man gör så och nog kan man tycka att det är omoraliskt att först avla så att suggorna ska föda många smågrisar och sedan slå ihjäl de som är för små. I Radio Gotland har man intervjuat gotländska grisbönder och de tycker att det är helt förkastligt att göra så. Alla smånassar måste få en chans. I Sverige är det dessutom förbjudet att slå ihjäl en gris bara för att den är underviktig.

Vi hade bara ett par suggor, men visst hände det att de fick fler småttingar än de hade spenar till, men inte slog vi ihjäl de små liven, nej de fick en mjölkersättning som hette Grix av den omtänksamme bonden.

En gång hade jag fem smågrisar i en balja i pannrummet. De båda suggorna grisade på en gång och fick väldigt många smågrisar och då plockade Åke bort de fem minsta och tog in dem. Alla klarade sig och kunde efter ett par veckor flytta ut i ladugården igen.

Nu inser jag ju att de stora grisfabrikerna inte kan hålla på att dalta på det där sättet, men nog känns det lite tufft att tänka sig, att bara för att en gris är för liten, ska den slås ihjäl. Det har helt klart gått snett i avelsarbetet!

Ännu en anledning att köpa svenskt kött!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar, Tyckt. Bokmärk permalänken.

28 svar på För små smågrisar

 1. Karin skriver:

  Det låter hjärtlöst att slå ihjäl smågrisar, men man kan förstå att det inte är lönsamt för grisfabrikanter. Men man skulle önska att det fanns någon form av kuvös, där de små kunde läggas i, och automatiskt få näring.
  Köpte själv en billig bukett tulpaner i fredags, men de hänger mycket. Jag klippte av dom rejält i dag, och satte dom i en hög vas. Det ser roligt ut, men på det viset står dom ännu någon dag.
  Kramis Karin

  • Ingrid skriver:

   Att lägga smågrisar i kuvös låter sig nog inte göra, men man kan låta bli att avla på suggor som får fler grisar än de har spenar till.
   Tulpaner kan vara vackra i alla stadier!
   Kram

 2. Bosse Lidén skriver:

  Usch vad det låter hemskt. Gullig bild. Vi köper bara svenskt kött. Kram Bosse Djurvän

 3. Gunnar skriver:

  Själv är jag ju vegetarian men hustrun köper bara svenskt. Det är förskräckligt hur grisarna hanteras i danmark

 4. Znogge skriver:

  Usch ja, så obehagligt det låter. Men vi får inte låta oss luras av svenskt kött. En bloggbekant gjorde mig uppmärksam på att svenska grisar transporteras till Holland och slaktas där. Säljs sedan som svenskt bacon… Då undrar jag om den transporten verkligen är human?

  Heder åt er grisskötsel 😀

  • Ingrid skriver:

   Är grisen uppfödd i Sverige så blir det ju svenskt bacon. Sen kan man givetvis ha synpunkterna på transporten. Det är inte trevligt för de gotländska slaktdjuren heller, som får åka färja och sedan på landsväg till slakterier på fastlandet.
   Kram

 5. Ulla Anderstedt skriver:

  Usch så hemskt att höra idag att de slår dem mot betonggolvet och dödar grisarna för att de är för små. Jag reagerar verkligen även om jat inte äter mycket griskött, lagar inte själv, det är med tanke på inflammationen som blommar upp. Annars hoppas jag att du har det bra nu då vädret vet varken ut eller in, idag grått och blåsigt och nästa dag kanske till och med sol. Kramar från mig!

 6. Geddfish skriver:

  Jag är noga med vad jag köper och köper ganska så lite kött, hellre bra kvalitet.
  Såg och hörde den vidriga nyheten igår.
  Men nu måste jag ha positiva tankar, ska iväg på superviktigt.
  Kram, Gerd

 7. Ölandsvindar skriver:

  Egentligen skulle man aldrig köpa kött från industriuppfödning utan passa på att köpa från gårdsbutiker eller viltkött. När vi hade får kunde vi kämpa på i det längsta för att rädda lamm som inte riktigt hängde med från början. I går blev vi mötta av ett helt gäng glada ungnöt som kom springande när de hörde att vi stannade med bilen. De tyckte nog att det lät som husses bilmotor. Vi pratade då om hur bra det är för djuren att springa och röra på sig i friska luften (och för oss också i slutänden med bra kött på tallriken).
  Kram /Kerstin

  • Ingrid skriver:

   Visst är det så, det inbillar jag mig i alla fall, att djur som går ute och får röra på sig mår bättre och ger hälsosammare och godare kött.
   Ha en skön tisdag där på Öland!
   Kram

 8. ulla laiho skriver:

  Jag såg ett inslag på TV:n om hur danska grisuppfödare uppmanas att slå ihjäl kultingar för att genom minskad tillförsel pressa upp priset. Det rimmar inte precis med deras avelssträvanden att få så många smågrisar per kull som möjligt. Man borde snarare anpassa kullstorleken till vad suggan kan ta hand om och ge di.

 9. Marlise skriver:

  Hej Ingrid
  Es ist furchtbar, was mit den Tieren passiert.
  Nicht nur die Schweine.
  Diese ganze Massen Tierzucht sollte verboten werden.
  Bei uns sieht man jetzt immer im TV
  wie die männlichen Küken lebendig zerhackt werden.
  Wir kaufen wenig Fleisch
  und dann aus der Region und Bio.

  Det är fruktansvärt det som hände med djuren.
  Inte bara grisarna.
  Denna hela massa djuruppfödning bör förbjudas.
  Vi kan se nu alltid på TV
  som de manliga kycklingar hackade upp levande.
  Vi köper lite kött
  och sedan från regionen och ekologiskt.
  Kram Marlise

 10. wiolettan skriver:

  Hörde också detta och blev helt bestört.
  Vi hade grisar i vårt barndomshem men inte behandlade vi dem så. Glad för varje kulting som kom till världen, fast det många gånger blir mer jobb. Nu handlar ju allt om lönsamhet.
  Talande bild, verkligen.
  Kram till dig.

  • Ingrid skriver:

   Ja, nu är det penningen som styr, men jag tror nog att det finns bönder som behandlar djuren väl och jag inbillar mig att de svenska grisarna har det ganska hyggligt.
   Kram

 11. Skogsnuvan skriver:

  Å vilken gullig gris och vilken gullig gubbe. Vår värld har blivit hård och kall och det enda som räknas är förtjänst och pengar och djuren behandlas sämre och sämre och med människorna också. Det är så tråkigt att läsa tidningar. Det är bara elände. Nåja idag är det inte elände här hos mig. Sonen har kommit och solen skiner

 12. Lisbeth M skriver:

  Minnen från barndomen är,att jag var så ledsen när hushållsgrisen skulle slaktas, fick ju inte vara med ,men hörde grisskriken.Vi fick snart en ny att ge mat.,så sorgen gick snabbt över.
  Jo fram för svenskt kött!!!
  LYCKA TILL FÖR SVÄRSONEN I DAG PÅ ÅRSMÖTET,ALLTID TREVLIGT MED SÅNG O MUSIK.
  Själv så ser jag VM skidor hela veckan lång,i dag så hejar nog en stor del av svenska folket på Kalla och hoppas på det första guldet.
  Som du förstår så blir det inte mycke gjort,inte ens sticksömmen kommer fram.
  Skönt att kunna slappa och bra för knäet me.
  Kram från mi

  • Ingrid skriver:

   Jag ser inte så mycket på skidtävlingarna och tv:n är aldrig på på dagen. Eller dagen och dagen, jag brukar se nyheterna kl fyra och sen får den stå på.
   Hoppas ditt knä blir bättre.
   Kram till di

 13. Det finns bara ett sätt att få danska grisbönder att sluta med det här barbariet; Sluta att köpa danskt! 🙄 Här köps det enbart svenskt kött och allra helst gotländskt!! 😆
  Sen läste jag ditt förra inlägg att man får vad man betalar för och det stämde ju inte i ditt fall – men i mitt! Jag köpte två små krukade rosbuskar på ICA – och dom slänger jag idag. Dom verkar ha varit frysta….. 👿
  KRAM
  Susie

 14. Musikanta skriver:

  Kent är laktovegetarian så det förekommer sällan kött här hemma. Jag äter nästan bara kyckling och fisk när jag äter kött. Grisar är egentligen helt onödigt att föda upp. De gör ju ingen nytta som kor, som man både får mjölk av och som håller landskapet öppet.
  Kram från Ingrid

Kommentarer inaktiverade.