Förändringens vindar….

…har svept fram över Warfsholmen och kvällen blev inte riktigt som vi hade förväntat oss. Vi var ju medvetna om att stället bytt ägare, men annonseringen utlovade traditionsenligt firande, så vi hade goda förhoppningar om en trevlig kväll.

Vi åkte hemifrån i god tid och just när vi kommit in i matsalen dök äldste sonen och han sambo också upp. Det var inte många gäster och det såg inte alls ut som det brukar göra i matsalen på Warfsholms pensionat på valborgsmässoafton.

Andra år har det varit uppdukat med stora grytor med sjörövarsoppa och köttsoppa, smör och bröd och dricka. Man har betalat en måttlig summa och fått sig en tallrik med den soppa man valt och plockat med sig de tillbehör man ville ha. Snabbt, enkelt och väldigt gott och fri påfyllning för den som så önskade!

Nu var det fina serveringen och värdinnan tog emot oss och vi fick ett bord för fyra. En liten tioårig servitris (dottern förmodligen) tog upp beställningen och kom sedan in med drycken. Då var klockan nog ungefär 19.15, sedan hände ingenting och ingenting och ingenting. En halvtimme senare fick vi äntligen soppan, som alltså var det som fanns på menyn, förutom pyttipanna. Man bad visserligen om ursäkt för att vi fått vänta och lovade se till att brasan inte skulle tändas förrän alla som satt i matsalen fått äta färdigt och betalat, men ändå! Hade man haft matsalen full av folk kunde jag ha haft förståelse för det, men nu satt det gäster vid fem bord.

Soppan var i alla fall varm och god, men vi var lätt irriterade och maken, som har svårt för att äta när maten är för varm, tyckte att det kändes jättejobbigt att behöva jäkta i sig den. 20.15 hade vi ätit färdigt och betalat.När vi kom ut var i alla fall solnedgången lika vacker som den brukar vara


Rishögen som skulle bli brasa var däremot ynka liten


Det hundratal klintebor som samlats fick inte hör något tal till våren och det fanns ingen sångkör som sjöng vårsånger. Vi träffade en hel del bekanta som var riktigt besvikna.


Rishögen brann fort upp och några minuter senare var det inte mycket kvar av den

En stund senare åkte vi hem och på vägen hem kom vi på att det ju inte heller hade blivit något fyrverkeri. Andra år har det varit fyrverkeri vid 21-tiden och då har vi brukat köra ut på hamnen och titta på det därifrån. Ett tag hade jag funderingar på att köra upp på Klinteberget och ansluta till firandet där, men vi åkte hem i stället.

Traditioner kan inte vara för evigt, men tänk om de nya ägarna tagit vara på tillfället och hälsat klinteborna välkomna, precis som de tidigare ägarna gjort varje valborgsmässoafton och ordnat med ett ordentligt firande. De hade ju haft ett gyllene tillfälle att göra bra reklam för sig. Men det är kanske inte lokalbefolkningen man vill ha som gäster.

Jag har haft funderingar på att vi skulle fira vår guldbröllopsdag på Warfsholms Pensionat, men jag har nog tänkt om.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Irriterande, Seder o bruk, Valborgsmäss och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Förändringens vindar….

 1. Karlavagnen skriver:

  Oj så fel allt blev… Ge dem en andra chans råder jag… Prata med dem!
  Kram och Happy Walpurgis!

 2. Skatan skriver:

  Fantastiska bilder blev det i alla fall men jag förstår din besvikelse … Just sådana här aftnar skall det vara ”the same procedure as every year” och tal och sång och fyrverkeri hör ju till Valborgsmässoafton tycker man.

  Själv firade Mannen och jag och StinaFina alldeles för oss själva hemma med lite ”skumpa” och god mat. Ingen brasa för oss alltså. Vi ville inte heller lämna StinaFina ensam för hon är så in i bomben skotträdd och det har bara blivit värre med åren.

  Kramar och hoppas vi får en fin söndag också!

 3. Doris skriver:

  Trist att eran kväll blev en sådan besvikelse, förstår att du inte vill dit igen, finns väl andra sköna ställen …
  Sköt om dig !
  Kram

 4. Per-Ola skriver:

  JAg förstår att ni blev besvikna. Jag har upplevt något liknande då pltser och sedar man tycker om förändrats radikalt.

 5. skogsnuvan skriver:

  Så tråkigt att det inte blev som vanligt.
  Visserligen var det ingen brasa nere på byn heller men eldkorgar. Det var fika, lotterier och kolbullestekning. Naturligtvis kom kören och sjöng in våren. På andra sidan sjön brann ”mitt ljus i mörkret”s stora fina brasa och han ringde och pratade en stund. Kan nog säga att jag blev väldigt nöjd med min valborgsmännoaftonkväll. Grillat hos broder O var det innan och en god ananaspaj till efterrätt

  • Ingrid skriver:

   Så härligt att du fick en fin kväll. Man ska nog inte förlita sig på att allt ska vara sig likt år från år 😉

   Ananaspaj låter gott!

 6. Eva Henriksson skriver:

  Osmart av de nya ägarna att inte ta vara på traditionerna från trakten.
  Ni får leta upp ett annat ställe för guldbröllopet.

 7. Gun skriver:

  Vad ledsamt att kvällen blev en besvikelse. Vissa traditioner skall man nog måna om. Solnedgången var fantastisk, kanske det enda positiva. Hoppas 1 maj blir bättre.

 8. Lambergsfrua skriver:

  Tack för fina bilder, som du visar! Förstår så väl, att ni blev besvikna på bemötandet och bristen på service på Wärdshuset. Nu har de verkligen försuttit en gyllene chans till marknadsföring. Hoppas du hittar ett bättre ställe att fira er guldbröllopsdag på, för det där låter inte lockande.
  Ni fick i alla fall se en brasa, även om den var liten. Här tändes ingen, för det blåste för hårt. Vid Café August planerar man att tända nu på torsdag i stället, men det är ju inte samma sak.
  Önskar dig och din Åke en fin 1:a maj.
  Varm kram!

  • Ingrid skriver:

   Visst är det lite tråkigt när man upplever försämringar i servicen, men det är väl bara att försöka hitta andra ställen att gå på.

   Några problem med eldningen var det nog inte här på Gotland, även om det blåste rätt bra.

   Ha en riktigt fin första maj ni också!

 9. Hej igen !

  Du får trösta Dig med att det inte var någon sång eller tal här i Geneta heller.Jag var nog den enda helyllesvenskan där.Skulle varit jag som skulle hållit i det.Min syster Maud som bor i Lidingö, skulle hålla för 1000 pers.Innan var det barndop för hennes andra barnbarn,minstingen av tre grabbar.Så nu har alla hennes tre grabbar varsin dotter äldste donen har även en son.Johan´s Anton o.Alice.Karls´Ida.o..Filips Ebba,Johans Fru heter Maria,Karls fru heter Susanne o.Filips Fru heter Maria.Det gäller att hålla reda på alla.Fullt hus när de har familjemiddag.

  Så då har Du och jag varsin syster som bor på ön.

  Kram Majsan

 10. Sylvia skriver:

  Förstår att besvikelsen blev stor och lite ledsamt. Man vill ju så gärna att en fin tradition som varit, inte ska förändras till det sämre. Kanske de nya ägarna får nys om besvikelsen bland de bofasta och bättrar sig till nästa Valborg.
  Vi hoppade över majbrasan på ön. Vädret gjorde att det blev lite avslaget med firandet i år. Ingvar och jag hade det gott inne i stugan. I morse när vi tittade ut var det bara två +grader. Kallt som attan var det när vi satt i båten över sjön. Nu stannar vi några dagar i stan och ordna lite och hoppas att åtminstone nätterna ska bli varmare.

  Ikväll ska vi se på ”Mästarnas mästare”. Ska bli spännande att se vem som får åka hem den här veckan?
  Kram Sylvia

  • Ingrid skriver:

   Det såg ut som om det blir svalt nu några dagar, men att värmen kommer tillbaka till nästa helg.
   Mästarnas mästare var spännande precis som vanligt!

 11. Sylvia skriver:

  Glömde….din bilder på Valborgsfirandet är toppenfina !!! 🙂
  Kramen

 12. Kerstin skriver:

  Visst blir man besviken när förändringars vindar drar förbi. Varför ska allt förändras och ofta till det sämre. Men får dom många klagomål så kanske det blir annat nästa år?
  Brasan var då ynklig det håller jag med om.
  Själva tillbringade vi klockan 20.oo – 24.oo i husbilen ute i skogen med en skotträdd och en nyopererad hund så det blev inget firande alls för oss denna gång. Jo vi festade i allafall på varsin Räksmörgås, alltid något
  Fina vårbilder i nyaste inlägget!

  • Ingrid skriver:

   Det är ett elände med fyrverkerier när man har skotträdda hundar. Bosses Ludde blir alldeles nottig när det smäller. Vi har en skyttebana en bit bort och där kan de hålla på och skjuta hela helgerna och då mår han inte alls bra.

 13. Ailas skriver:

  Förstår din besvikelse och snopenhet, men är glad över dina underbara bilder! Även om brasan var liten, blev den otroligt snygg på bild. Solnedgången är sagolik… den skulle jag vilja ha i Tankerummet, gärna en brasa också. *tigger*
  För min del blev det ingen brasa, utan firandet var inomhus. Med lite god mat… Idag blev det födelsedagskalas, så det har varit fullt upp.
  Jag önskar dig fortsatt trevlig kväll, själv ska jag komplettera deklarationen lite. Inget jag gillar!
  Kram

Kommentarer inaktiverade.