Före SMS-lånens tid

Jag fick en kommentar från Rigmor angående mina kaffekoppar och svarade på den, men tänkte att jag skulle berätta om hur de kommit i min ägo.

Egentligen är det en hel servis, men sockerskålen, gräddsnäckan och kaffekannan är kvar på Stenstugu. Av dussinet koppar finns de nu bara sju stycken kvar, men det är kanske inte så underligt för den här kaffeservisen köpte jag när jag var 17-18 år och den har varit flitigt använd.

Klinte Bosättning hette affären där jag köpte den. Jag hade ju inte pengar tillräckligt för att kunna göra en så stor investering, men där kunde man lägga undan det man ville köpa, betala av när man hade sparat ihop en slant och sedan hämta ut det undanlagda när man betalat färdigt. Ett sätt att spara helt enkelt.

Jag jobbade då som hembiträde och fick 150:- i lön var fjortonde dag. Förutom den kontanta lönen hade jag mat och husrum, men att få pengarna att räcka till allt man ville köpa var knepigt och dessutom rökte jag. Jag vet att jag köpte både en klänning och en kappa på avbetalning plus att jag skulle betala in pengar för kaffeservisen. Det var häftigt när servisen väl var betald och jag kunde få hämta ut den. Hur mycket den kostade kommer jag inte alls ihåg.

När jag läser igenom det jag skrivit, känns det nästan som om jag levde på rena forntiden, men så var det i andra halvan av femtiotalet och det är nog många i min ålder som känner igen sig. Helt klart är att det vara långt, långt före SMS-lånens tid.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Idag är det mulet och grått och bara ett par grader kallt, men det är rått och otäckt ute, rapporterade Eva och Gaetano, som just varit här och ätit lunch, så jag håller mig nog inomhus idag. Det är ett korsord som ska lösas och om en stund börjar EM i konståkning.

Dagens ordspråk:

Sparande är en väldigt god sak. Särskilt när ens föräldrar gjort det åt en.

Ha en skön lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, TV och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 svar på Före SMS-lånens tid

 1. Lambergsfrua skriver:

  En mycket vacker servis och roligt att läsa om historien bakom. Tack för att du berättade!

  Jag jobbade som hembiträde e sommar och hade samma lön som du. Jag köpte en kaffeservis i keramik med turkos dekorglasering på ”avbetalning” liknande ditt upplägg. Den var hett efterlängtad och jag var oerhört stolt, när jag kunde hämta den. Tyvärr är keramik inget hållbart material, kopparna användes flitigt och idag är servisen ett minne blott.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 2. snawitz skriver:

  Lite gammeldags stuk över porslinet, men det är ju från och till modernt med gamla saker.
  Fint är i alla fall porslinet

  mvh

 3. Gunnel skriver:

  Min första symaskin köpte jag på samma vis som du gjorde med din fina servis. Jag betalade in en viss summa varje månad och fick den nya maskinen när allt var betalt. Under tiden fick jag låna en enklare symaskin av säljaren. Kram

 4. Inger Maryissa skriver:

  Ja, förut kunde man lägga undan saker man ville köpa om man inte kunde betala allt på en gång
  Och kommer också ihåg löner man hade förut som var liknande du berättar om
  kram och ha en fin fortsatt helg

 5. Kia skriver:

  Med samma upplägg köpte jag min symaskin. Satte in en summa varje månad. Längtade och sparade och en dag var den min och betald. Oj, vad stolt jag var!
  Ha en fin helg!

 6. Skogsnuvan skriver:

  Den servisen känner jag igen. Jag har nog aldrig köpt porslin utan har mest fått gamla grejor av dom som slitit ut dom eller inte velat ha dom men jag kommer ihåg att jag köpte 6 glöggmuggar på konsum när jag var så där 17 år och jag har fortfarande kvar dom och det är dom finaste glöggmuggar jag har. Då var det att spara till det man ville ha. Det fanns ingen att låna av

 7. Elisabeth skriver:

  Visst behöver vi en påminnelse om hur det var! Vacker servis dessutom. Ha dé gott!

 8. Rigmor skriver:

  Men åhhh….den är ju så vacker!! Å med den historian bakom…förstår om den är dej kär!! Ibland önskar jag att jag hade en sån där gammal fin kaffeservis, man kunde bjuda i när det kommer släkt och man riktigt har tid att sitta ned och njuta. För det ska vi göra i morgon, då kommer mannens släkt och uppvaktar lite så här på efterkälken. Så idag har jag suttit och fixat en CD med bilder från vår Gotlandsresa förra sommaren, så de äldre kan få se allt vackert också!! Och då slår dej mej, vi stod en natt med husbilen på Sandhamns camping, det ligger väl rätt nära Fröjel om jag inte minns fel…??!! Utsikten därifrån…går inte att med ord beskriva, och den bl.a. ska jag bjuda på i morgon!!
  Tack för att du berättade om din fina servis, och…tror nog vi hade det bättre på sätt och vis när vi var unga, utan sms-lån…
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Sandhamns Camping ligger i Fröjel och där längs stranden från Sandhamn och fram till Djupvik och vidare söderut kör vi flera gånger varje sommar.

   Hoppas att du får en riktigt trevlig kväll i morgon med bildvisning och allt.

   Varm kram!

 9. Kraka skriver:

  Man kunde väl lägga undan och betala av i vissa affärer så sent som på 1970-talet om jag inte minns fel.

 10. Suss skriver:

  Det var fina koppar tycker jag och säkert jättegoda att dricka ur, sånt är viktigt. Jag köpte aldrig något på avbetalning, men på min nästansysters inrådan stegade jag in på en bank, dock inte min, och sa att jag ville låna pengar till möbler. Det gick bara bra, jag fick låna 5000 kronor och jag hade inte ens fast jobb, bara 1 termin som lärarvikarie. Det förlängdes visserligen, men det visste varken jag eller banken. Det blev säng, bokhylla och något mer som jag glömt och lånet betalades av utan problem. Efter det har jag betalat allt när jag köpt det – inte huset förstås! KRAM!

  • Ingrid skriver:

   De är riktigt goda att dricka ur. 😀

   Husköp och studier måste man ju för det mesta låna till och till andra stora investeringar också. Men att ta dyra SMS-lån t ex för att köpa sig prylar tycker jag är väldigt fel.

   Kram!

 11. Znogge skriver:

  Även om jag är yngre än vad du är så har det hänt mycket på senare tid. Vilka söta koppar!

  Kram

 12. Kerstin skriver:

  Haha! Känner igen det där med forntiden. När man börjar berätta bleknar barnbarnen och tror att de har nästan utdöda mammutar till morföräldrar. Jag fick 75 kr i månaden när jag praktiserade på dagis och det räckte till busskort, betala hemma och en klänning.
  Kram /Kerstin

 13. Beppan skriver:

  Inte hamnade då vi i någon lyxfälla, vi som fick lära oss att spara till det vi ville ha.
  Dessutom tror jag att vi är bra mycket nöjdare när vi inte lånat till konsumtionen. Kan sova gott utan oro för kronofogden…..
  Lån till studier och hus är ju en annan sak. Bra att dessa finns.

 14. kajsastina skriver:

  Kikade på inläggert bredvid det här. Katterna är så söta. Hoppas att de fick ett hem.
  Du visar här resterna av ditt porslin som du började spara till i 17-årsåldern. Det gjorde inte jag, men jag köpte då och då silver. Så det hade jag mycket av. Däremot startade vi äktenskapet med udda porslinstallrikar. Har aldrig ägt en hel servis, trots att vi hade representationsmiddagar. Köpte vita tallrikar. En massa fina fat hade jag ärvt. Kristallglas köpte jag till lysningsmottagningen. Började för några år sedan köpa ett porslin som jag ville ha komplett, men har nu stannat på 4 av varje. Jag har varit hos tandläkaren förra fredagen och inte kunnat skriva på bloggen, har haft tandvärk en vecka. Jag återkommer senare.
  Hoppas du har det bra trots vädret. *Vi har just nu -1 och grått. Dottern har vrit här och vi har lagat en god lunch, soppa, eftersom jag inte kan tugga heller. 😥
  Nu väntar stickningen. 😀
  kram

  • Ingrid skriver:

   Vilket elände med dina tänder. Jag hoppas verkligen att du får hjälp med dem snart, för att gå med tandvärk är förfärligt. 🙄

   Hoppas att du trots allt får en fin söndag!
   Kram!

 15. Doris skriver:

  Trevligt berättelse men jag började fundera på hur det gick om någon så ångrade sig, fick man då tillbaka pengarna ?
  SMS-lånen borde förbjudas, den skiten har man börjat med här också och det är många som hamnar i en ”skuld-ring”, får ta nya lån tills att betala de gamla !
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det var ju en fråga, som jag tyvärr inte kan svara på?!
   Här har SMS-lånen ökat hemskt och Kronofogdemyndigheten är väldigt bekymrad över utvecklingen….

Kommentarer inaktiverade.