Förmaksflimmer

Jag fick ett mejl från Riksförbundet HjärtLung, där de bad mig hjälpa till att sprida deras folbildningskampanj Känn Pulsen. Kampanjen syftar till att upptäcka förmaksflimmer och minska risken för stroke. Man räknar med att ca 270 000 personer i Sverige har förmaksflimmer. Ytterligare 100 000 beräknas ha sjukdomen utan att veta om det. De bad mig också att sprida den här videon:

Jag har haft förmaksflimmer i ungefär 8 år. De första gångerna jag kände av det trodde jag att jag druckit för mycket kaffe, men det gick lång tid mellan anfallen, så jag brydde mig inte om det. Sen kom de oftare och oftare och till slut pratade jag med en läkare om det. Han tog ett EKG, men just då hade jag inget flimmer, så allt såg ok ut, men han bad mig att jag skulle höra av mig och komma in akut nästa gång och det gjorde jag och fick då veta att de besvär jag hade berodde på förmaksflimmer.

Det innebär att jag måste medicinera. Dels medicin för att jag inte ska få arytmier och så blodförtunnande, för att jag inte ska få blodproppar och stroke. Blodförtunnande innebar förut alltid waran med ständiga blodprover och funderingar över vad man skulle äta och inte, så efter ett par år tiggde jag till mig den relativt nya medicinen Pradaxa i stället och det är jättebra. Inga blodprovstagningar och minskad risk för hjärnblödning, vilket är en otäckt hot som hänger över en när man står på waran. Nu finns det även en antidot till Pradaxa, så det känns tryggt och säkert och livskvalitén har höjts betydligt.

Jag tar inte pulsen dagligen, för just nu har jag inga problem, men om jag känner att jag inte mår bra kollar jag och då är pulsen ofta oregelbunden. Sen har jag upptäckt att om jag dricker vin kan jag få attacker. Kanske inte för något enstaka glas, men det får inte bli för mycket och framför allt inte för ofta.

Så, nu har jag gjort mitt idag för folkbildningen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Förmaksflimmer, Hälsan. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Förmaksflimmer

 1. Astrid skriver:

  Intressant information

 2. Ja, hjärtat är ju liksom livet, så det ska man vara försiktig med. Så skönt för dig, att du fick en medicin, som fungerar så mycket bättre!
  Kram till dig!
  Monica

 3. Tror inte jag har något sådant, efter alla tester och prover som man tagit på mig sista året hade det nog uppdagats! Men man är ju trots det inte säker….. 🙄
  KRAM
  Susie

 4. Geddfish skriver:

  Det är nyttig information. Jag är väl genomgången medicinskt, väldigt skönt att jag fick friskförklaringen inför donationen, men det är ju ingen garanti för livet, så jag tar blodtryck och puls här hemma ibland som egenkontroll.
  Kram, Gerd

 5. Eva Henriksson skriver:

  Lugn o klok är du som vanligt o RK har naturligtvis glädje av dig.

 6. Elisabeth skriver:

  Jättebra information, allra helst att det kommit ny medicin, så man kan slippa varan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *