Första maj

Maj inleder verkligen lovande med sol, svaga vindar och en aning högre temperatur än senaste tiden, men det var minsann minusgrader i morse, -1.4 har vi haft som kallast här vid Odvalds. Jag drack mitt morgonkaffe ute på terrassen och har suttit där och läst ett tag. Nu har jag funderingar på att gå och klä om, för de jeans jag har just nu bränner mig när solen gassar på dem.

Första maj – Arbetarörelsens egen dag – tänk så den har ändrat karaktär, i alla fall för min del. När jag var barn hörde det till att gå och se demonstrationståget som gick genom Klintehamn med musikkår i spetsen, med vajande fanor och banderoller. Pappa var egenföretagare, så hans politiska värderingar var mer på högerkanten, så det var aldrig aktuellt att vi skulle gå med i tåget. Jag vet faktiskt inte vilket år man slutade att ha demonstrationståg här, men det måste vara väldigt länge sedan.

Pappa, jag sitter bredvid honom och det är min mellansyster Barbro som kikar fram mellan oss och lillasyster Kerstin nedanför

Pappa och hans bror drev en järnhandel som min farfar startade och här sitter vi på trappan. Det skulle kunna vara den 1 maj, med tanke på hur fina vi är. Sommarhattar och knästrumpor, det hörde till att vi skulle ha det just den dagen och nästan oavsett väder. Året borde vara 1946.

Barbro och jag

När vi sedan fick tv i början på 60-talet, så tillbringade man första maj framför den och följde reportagen från demonstrationerna från Moskva, Paris och London och lyssnade på 1 maj-talen från olika håll i landet, men även det miste sin lockelse och blev mer och mer ointressant.

Som bönder tog man inte så stor vikt vid att 1 maj är en röd dag utan den var en dag vilken som helst. Vårbruket pockade på och om jag inte var i trädgårdslandet och satte potatis, var det ofta någon åker det skulle plockas sten på.

Ha en skön 1 maj!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Valborgsmäss. Bokmärk permalänken.

10 svar på Första maj

 1. Znogge skriver:

  Vi demonstrerade inte heller för mina föräldrar kom från andra förhållanden yrkes och ekonomisk. Men i Malmö lever traditionen kvar!

  Kram och trevlig 1: maj

 2. Astrid skriver:

  Så kul med gamla foton
  Jag växte upp så långt från samhället så när jag var liten visste jag inte vad ett Demonstrationståg var
  Det kom som du skriver med TV
  Här skiner solen idag till skillnad mot gårdagens snöstorm
  det droppar så härligt från taken

 3. Så roligt att se gamla svartvita foton från din barndom! Jag känner så väl igen både kläder och hattar; precis så var jag och mina systrar också klädda! Precis som du, så har jag två systrar…
  Kram, Monica

 4. Gunnar skriver:

  Skönt att vårvärmen äntligen har kommit. Det är kul med dina gamla foton. Ni ser ut att trivas på kortet. Jag är uppväxt i borgerlig miljö och jag minns knappt att vi gick ut och tittade på tåget.
  Nu är jag mest bekymrad över fascistiska rörelser tillåts att demonstrera. I demokratins namn hävdar dom rätten att föra ut ett antidemokratiskt budskap.

 5. Märtha skriver:

  Min pappa sa:” Första maj – – arbetaren demonstrerar, studenten festar och bonden – tar upp sättpotatis. Vår vår var ju litet senare än er, jag ar vuxit upp lite norrom Vasa. Här vid sydkusten i Finland brukar vi så morötter och sätta potatis kring första maj, men inte i år. Jorden är helt enkelt för kall ännu. I lördags snöade det hela dagen här, allt, precis allt, blev vitt! 98% av det vita är borta nu. Hälsningar!

  • Ingrid skriver:

   Min Åke använde ungefär samma devis som din pappa. Nej, det är ingen idé att sätta potatis om det är så kallt. Vi har sluppit snö i alla fall, men det är ingen värme varken i jorden eller luften.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.