Förutfattade meningar

Idag har Alma och Hulda namnsdag. Det är gammaldags namn och speciellt Hulda tycker jag låter väldigt omodernt. Två ”Huldor” har jag haft kontakt med och i båda fallen visade det sig att man inte ska ha förutfattade meningar.

När jag jobbade på Payex hade jag en kund vars kontaktperson hette Hulda. Hon var trevlig, men lät ganska gammal och lite knarrig på rösten, så jag hade ju min bild av henne alldeles klar för mig. En dag skulle kunden komma på besök och Hulda skulle få åka med och jag var ju väldigt nyfiken förstås.

Gissa om jag blev förvånad när en en ärtig tjej i 35-årsåldern klev in på mitt rum och presenterade sig som Hulda. Där hade jag tänkt totalt fel! 😉

Den andra Hulda träffade vi på Madeira. På hotellet där vi bodde fanns det ett par som var rätt mycket yngre än vi. Mannen hette Rune och han kallade sin trevliga och snygga fru för Hulda. Vi diskuterade det där lite Åke och jag och kom överens om att det säkert bara var ett smeknamn. Inte kunde hon heta Hulda? Som tur var höll vi tyst med våra funderingar för det visade sig att hon verkligen hette det. Vi blev goda vänner på den där veckan och Rune och Hulda har varit och hälsat på oss här på Gotland flera gånger.

Jag hoppas att jag inte har trampat någon Hulda på tårna nu genom det här inlägget. Alla äldre namn kommer ju tillbaka. Vem skulle drömt om att kalla en liten tös för Amaila, eller Alma, Elsa eller Gudrun för en 15-20 år sedan, men nu är det populära namn.

Om namnet Hulda kan man läsa:

Enligt Wikipedia är Hulda är ett nordiskt kvinnonamn med betydelsen huld (god och vänlig). Det nådde sin popularitetstopp under 1880- och 1890-talet — en tid då förnamn med vikingaklang var uppskattade.

Namnet är nu år 2010 inte speciellt vanligt. De flesta bärarna är i 70-årsåldern eller äldre. Den 31 december 2005 fanns det totalt 2 748 personer i Sverige med namnet Hulda varav 1 099 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 26 flickor namnet, varav 4 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 8 september, (1901-1992: 20 februari, 1993-2000: 21 februari).

Ha en trevlig lördag! Själv har jag dukat kaffebordet, för snart kommer ungdomarna hit för lite försenat födelsedagskaffe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

30 svar på Förutfattade meningar

 1. Lambergsfrua skriver:

  Riktigt trevligt inlägg om hur lätt det är att ta fel;) Numera döps ju de små barnen till riktigt gammeldags namn, så detta med namn går i cykler. Nu heter de små Melker, August, Tekla o liknande.
  Ha det så trevligt med eftermiddagsfikat.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  Din kommentar

 2. Ann-Marie skriver:

  Minsta barnbarnet heter Alma som andranamn, det var nog någon på mammans sida som hette det. Tredjenamnet är Annie efter pappans farmor.
  Hur konstigt man kan tycka att ett barns namn låter första gången är det ändå så att efter ett tag kan man inte tänka att barnet skulle kunna heta något annat.

 3. Anne-Lie skriver:

  Så sant…man bildar sig en uppfattning om en person man talar med i telefonen, men i verkligheten ser hon/han inte alls ut så.
  Kram!

 4. mien skriver:

  Jag är väldigt svag för gamla,och i mitt tycke, vackra namn. Och våra barn är glada i sina gamla namn. Men. Storasyster sa häromdagen om lillebror som heter Henning:
  – Han kan aldrig bli något annat än en tönt. Heter man Henning kan man aldrig bli skolans värsting liksom.
  Det ligger mycket fördomar i det hon sa och jag ska inte analysera det närmare här. Men det tål att tänka på.

  • Ingrid skriver:

   Det är väl bara bra om Henning inte blir ”skolans värsting” om man tänker på det uttrycket i en negativ mening.
   Vad de än får för namn, är det barnet som ger namnet en mening och din Henning kommer säkert att få stor glädje av sitt namn. 😀

 5. Inger Maryissa skriver:

  Jo, det är kul hur gamla namn kommer tillbaka.
  När jag var barn var namnet Inger väldigt vanligt, och kanske Ingrid också ?
  Och även pojknamnen Christer och Tommy
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det går verkligen i cykler det här med namn. Ingrid heter många i min ålder och Inger också kanske. Nu börjar även de namnen bli moderna och det tycker jag är väldigt roligt. 😀

 6. Elisabeth skriver:

  De flesta namn verkar dyka upp på nytt med en cykel på 80 – 90 år. Så finns det förstås idolnamn. Det är ju inte lika säkert att återkommer. Ha dé gott!/Elisabeth

 7. Laila Östergren skriver:

  Min mormor hette Hulda och hon var född 1900 och jag tror det var mammas kusin som också hette Hulda. Idag känner jag inte någon som heter det.

 8. Hejsan Ingrid !

  Jag brukar gå via http://www.namntoppen.se och där står vad namnen betyder. Idag gjorde jag inte det.Huld och trogen Alma är det några små som döps till.Minns Malin det måste ju vara ganska gammalt.Ingrid är väl inte så vanligt.Jag hade en kusin och .en vän som bor i Älvängen.Jo en till länge sedan, dotter till kriminalkommisarie C-H. Ahlborg som Pappa blev bekant med när han patrullerade utanför krogen där Pappa arbetade i Stockholm.Han kunde berätta ruskiga sanna saker om mord naturligtvis.

  Kan inte förstå hur jag kunde missa Din födelsedag på FB .Fast jag har det uppskrivet på almanackan.Ändå föll det i glömska.

  Ha en skön Lördagskväll

  Kram Majsan

 9. Kia skriver:

  När jag hör namnet Hulda blir jag alldeles varm i hjärtat.
  Jag var en liten tjej ca 60 år sen ( oj) .Hon blev som en extra mormor för mej tant Hulda, då min mormor bodde långt från oss. Gick ofta till tant Hulda…vi satt och pratade om allt, hon sjöng gamla sånger skillingtryck heter dom visst och det var så mysigt att vara med henne. Hon utstrålade vänlighet och kärlek. Tänk vad ett namn kan sätta igång fina minnen!

 10. Pia skriver:

  hihi sitter och småler åt detta inlägget Jag höll på att skratta ihjäl mig när Petra ringde frånn BB när de fick Albin De hade berättat att om det blev en pojke skulle han heta Karl och Oscar i andra och tredje namn Men vad han skulle kallas för var en hemlis Men när hon ringde och sa att det blev Albin så tänkte jag att men herregud De kan väl inte mena allvar Albin var för mig ett riktigt gubbanamn . Jag behöver väl inte säga att jag ändrade min inställning ganska så fort.
  Våra grannar blev mormor och morfar till sitt första barnbarn i går En liten Hilda blev det 😀

  • Ingrid skriver:

   Visst är det kul med namn. Eran lilla Albin kan ju absolut inte heta något annat. Han ÄR ju Albin!
   Hilda hade jag en gammal släkting som hette, det är ett fint namn tycker jag. 😀

 11. Inger Johansson skriver:

  Hejsan!
  Många grattiskramar i efterskott 😆
  Lilla barnbarnet har varit här så jag har inte kommit åt datorn!
  Hon heter förresten Ebba, även det ett gammalt namn. Stora barnbarnet heter Martina, det är väl också gammalt, eller?

  Kram Inger

 12. Raija skriver:

  Visst är det kul med att gamla namn kommer tillbaka. Men det är lätt att ha förutfattade meningar, när någon har ett ovanligt namn för sin ålder.

 13. Anita Brehlin skriver:

  Konstigt hur fel man kan ta det när man bara pratat med folk i telefon eller hör deras namn. Jag för min del är innerligt glad åt att jag fick det namn jag fick. Skulle egentligen hetat Ingeborg och tänk dig då hade det blivit Bojan Brehlin. Vilket förfärligt namn. Tack faster för att du stoppade det och döpte mig efter Anita Ekberg som var känd på den tiden.

 14. Fenixmona skriver:

  Ja, det är märkligt hur vi förknippar ålder med namn, men alla gamla namn kommer tillbaka. Jag skulle ju aldrig kunnat tänkt mig att döpa någon av mina ungar till Oskar eller Johanna, men det är ju populära namn idag igen…Kramiz

 15. Gunnar skriver:

  Kanske ska det hoppa över nån generation. Namn som vi förknippar med gamla människor betyder nåt annat för unga föräldrar idag. Exempelvis Astrid som känns gammalt för mig är vanligt nu.
  Ingen har dock kommit på tanken att döpa sitt barn till Gunnar än vad jag vet. Så det får fortsätta att vara omodernt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *