Förvildade skönheter

Det är en solig och fin morgon och jag har suttit ute och tagit mig en solgädda på förmiddagen, innan jag gav mig iväg ut på en liten promenad. Jag ville se om den gotländska nunneörten börjat blomma, för när….
…. jag var ute häromdagen fick jag se att den börjat titta upp och idag hade blommorna börjat visa sig också. Just den här och flera andra av samma sort växer i vägkanten utanför ett staket. Förmodligen har de smitit iväg ut ifrån trädgården. Den här röda nunneörten har jag aldrig sett innan jag flyttade till Odvalds och började promenera i Vallekvior.

Smitit iväg har de här skönheterna också gjort, för hela trädgården lyser i lila/rosa färg av krokus och även de finns i vägkanten längs hela staketet. Är levnadsbetingelserna de rätta kan det verkligen bli helt otroliga fält av de här krokusarna.

Scilla kan vara lite knepiga att få att etablera sig, det tycker i alla fall jag, som förgäves försökt få dem att växa på Stenstugu, men här bland buskar och torra löv verkar de inte alls ha något emot att vara.

SMHI påstår att det ska mulna och bli regn fram mot eftermiddagen, men det gör mig inte så mycket, för jag ska på Kupan i Klintehamn och jobba. En medarbetare ville vara ledig, så jag får rycka in trots att det är onsdag. Vi måste ju hjälpas åt!

Ha en skön dag!

Gårdagens tupp visade sig vara två stycken, Krister o Thomas.
Tack för det fina ägget och allt godis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Röda Korset, Trädgård, Vårtecken 2016. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Förvildade skönheter

 1. Skogsnuvan skriver:

  Scilla går bra här och sprider sig fint lite överallt Nunneört finns inte här. Har försökt att sätta men den dör under vintern. Nu börjar äntligen snön smälta och det rinner och porlar och jag ställer undan snöskovlarna. Nu tänker jag inte skotta en meter till iår. Blir det snö trampar jag.

 2. Hillevi skriver:

  Det är extra roligt med bloggosfären nu i vårtider – vårt avlånga land gör den underbara våren väldigt lång!
  Dängde inte du också näven i bordet och sa till dig själv: ”Nu jäklar ska jag ha höns”! 😀

 3. znogge skriver:

  Så vackert det blommar och vilka fina färgtoner! Scilla verkar vara lite antingen eller. I vissa trädgårdar finns de i överflöd men hos oss trivdes de inte. Däremot sprider sig krokusarna med bra fart!

  Kram och fortsatt trevlig onsdag!

 4. Så fin den lilla nunneörten är! Har aldrig sett den färgen förut. Jag satte en blå nunneört här i en rabatt i fjor, men den har inte kommit upp i år…
  Scillan sprider sig väldigt här hos oss, men krokusen kommer bara på samma ställe år efter år. Så olika det kan vara!
  Lite växlande väder här idag.
  Kram, Monica

 5. Bosse Lidén skriver:

  Det är bra när man hjälps åt. Vad är solgädda? Solar du på ett speciellt sätt? Betyder det bara i ansiktet?
  Scilla är verkligen en speciell och vacker blomma. Antingen kan det bli ett helt blått hav eller så vill det sig inte alls. Grannens har börjat leta sig in genom häcken.
  Vi fick solen i eftermiddag istället. Den var så välkommen efter regnet och kylan på förmiddagen.
  Kram Bosse

 6. Musikanta skriver:

  Har bara några ynka krokusar utanför huset. Det blir att köpa penséer nästa vecka i stället och plantera i blomlådorna och urnorna. Har försökt med snödroppar men det ville sig inte. Fast pärlhyacinter brukar komma en hel del så småningom. Alltid något :-).
  Kram från Ingrid

 7. Beppan skriver:

  Vilken blomsterprakt redan! Härligt….
  Såg faktiskt några små knoppar längs en husvägg inne i stan igår.
  Kan tro att det är scilla som vågar sig upp långt innan snön smält.

 8. Ölandsvindar skriver:

  Jag hittade också nunneört i går på min promenad utmed ängarna vid Ölands norra udde. Scillan hos mig väljer verkligen de mest steniga platserna, mellan plattor och utmed murar. Inte så mycket konkurrens där kanske.
  Kram /Kerstin

 9. Kicki skriver:

  Gårdagens kommentar har försvunnit (det har även hänt förr)

  Jag bara skulle säga att den färgen på nunneört var fin, jag har bara dom vanliga gula, men dom har inte visat sig än.
  Kram/Kicki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *