Fototriss del 201: Reflektioner

Det har varit en solig och vacker vintersöndag. Nästan -10° i morse, men stilla och temperaturen steg snabbt till lite mer behagliga -4° fram på förmiddagen.

Eva och Gaetano har varit här och ätit söndagsmiddag, ”stekt sås och potatis”, som vi brukar säga. Nu har Gaetano åkt till Visby för att spela tennis och Eva har tagit sig en promenad hem till Stenstugu.

Reflektioner är dagens tema i fototriss och medan jag tittar på bilderna av Åke där han jobbar i skogen, reflekterar jag över att vi nu står inför den första julen utan honom. Det känns konstigt, men vi ska säkert ta oss igenom den, för vi har beslutat att inte försöka följa några gamla traditioner utan skapa nya.

En jul utan Åke, som påstår att han inte vill ha några julklappar: ”Har ni köpt någonting till mig går jag ut i ladugården”, brukade han säga, kommer att kännas konstig.

En jul utan Åke, som sitter där så fin vid salsbordet med sin tomteslips och slipsnål, som provsmakar de olika flaskorna med gotlandsdricke och bedömer vilken som är godast, kommer att kännas konstig.

En jul utan Åke, som delar ut julklapparna kommer att kännas konstig, men vi ska försöka göra den så trevlig vi kan och jag är säker på att han inte tar illa upp om vi inte äter lutfisk och jag är övertygad om att han önskar oss en God Jul.

Fler som visar bilder på temat reflektioner hittar du HÄR.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Fototriss, Jul, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

56 svar på Fototriss del 201: Reflektioner

 1. Znogge skriver:

  Vilken fin reflektion över den kommande julen men också era tidigare. Ibland är det dags att skapa nya traditioner och kanske är det dags att slopa lutfisken just nu. Var sak har sin tid…

  Trevlig andra advent!

 2. Berit skriver:

  Hej Ingrid!

  Har läst ditt inlägg och förstår att denna jul kommer att bli lite annorlunda, men att skapa lite
  nya traditioner gör det kanske lite lättare och jag är säker på att Åke tycker att ni gör detta
  på ett så bra sätt. Tänker på dig ofta.

  Kramar
  Berit
  Lennart hälsar

 3. Monica o Jacob skriver:

  Förstår att det kommer att kännas tomt, fin reflektion över tidigare jular full av värme.
  Ha det bra/KRAM

 4. Malin N. skriver:

  Hej Ingrid
  Jag tror det är en god idé att skapa nya traditioner. Annorlunda blir det jo oavsett.

  Här i huset blir det också nya traditioner. I vår familj har vi, tack och lov, ingen som gått bort under året, men däremot är vi två familjer (min sambos och min egen) som ska fira jul ihop för första gången. Alla får kompromissa lite, men det ska säkert gå att få trevligt. Norsk-svenskt tema blir det- och vi klurar som bäst på hur vi ska få det till.

  Jag önskar dig en underbar jul tillsammans med de dina! (Din blogg är förresten extra mysig att komma till nu i jultider! Jag är så glad jag hittade den.)

  • Ingrid skriver:

   Jag förstår att det är spännande att få allting att fungera när två familjer ska fira jul tillsammans. Nya traditioner väntar er också och jag önskar er lycka till. 😀
   Välkommen tillbaka till mig!

 5. Beppan skriver:

  Tufft är det att mista ngn nära, särskilt känns saknaden givetvis vid det stora familjehögtiderna. Men – som du skriver – dags att skapa nya traditioner. Bevara de gamla med glädje i hjärtat…
  Dina bilder får mig att längta ut i skogen…
  Kram

 6. Lambergsfrua skriver:

  Så fina och välskrivna dina reflektioner är över första julen utan Åke. Du får gömma och bevara de gamla traditionerna i ditt hjärta och tillsammans med de dina skapa nya traditioner – där Åke självklart har sin givna plats också.
  Varm kram,
  Lambergsfrua

  • Ingrid skriver:

   Det är klart att han kommer att vara med oss och vi kommer att berätta för varandra om våra minnen av vad han sa och hur han gjorde och vi kommer att skratta och säkert också gråta lite också.
   Kram!

 7. Inger Johansson skriver:

  Hej!

  Det måste kännas mycket annorlunda att fira jul utan en kär och älskad familjemedlem.
  Men jag vet att Din Åke finns med under julen i era tankar!

  Kram Inger

 8. Karin skriver:

  Jag förmodar att det är Åke som jobbar med trädfällning i skogen 🙂
  Foton är kul, de plockar fram kära minnen, man tänker och funderar över motiven som finns.
  Att skapa nya traditioner är bra, och det får ni göra denna jul utan din käre Åke.
  Han finns med er överallt ändå, och ler säkert åt era nya ”påhitt”.
  Kram och en fortsatt mysig söndagskväll, och en bra början på Luciaveckan.
  Karin

  • Ingrid skriver:

   Julen förra året blev ju också annorlunda, för det var första julen på Odvalds. Nu finns inte Åke längre, men nu ska vi fira julafton på Stenstugu igen, även om det inte blir som de förra jularna. 😉

 9. Eva Trillian skriver:

  Dina reflektioner är rörande och bjuder till eftertanke. De sätter julen på kant och låter oss fundera över vads om är viktigt!
  Önskar dig en fin andra advents-kväll!

 10. Pialotta skriver:

  Det är så nu då, ja allt har sin tid och jag tror din Åke sitter o kollar på er… håller ett vakande öga o ler i sin himmel över de nya traditionerna 🙂 Ha de riktigt gott Ingrid kram

 11. Laila Östergren skriver:

  Det kommer säkert att kännas tomt utan Åke i jul så det är nog bra att börja med nya traditioner. Skönt att du har dina barn så nära och att du har bra kontakt med dem.
  Lutfisk har jag fått klara mig utan i många år nu. Det är maken som är kock i huset och det var bara mamma och jag som tyckte om lutfisk. För pappa var det ”såsen som var godast”. I år fick jag i alla fall jättegod lutfisk när vi var och åt julbord.
  Ha det bra!

  • Ingrid skriver:

   Vi gillar ju lutfisk, jag och barnen in alla fall. Åke var måttligt förtjust.
   Lutfisken saknades på julbordet på Rosengården, så det ser ut som om jag får klara mig utan den i år. 🙄

 12. Susan skriver:

  Det känns som att alla ord redan är sagda….Men jag skickar en varm kram!

 13. Rigmor skriver:

  Så vackert du skriver…och jag förstår att julen inte är en glädjefylld tid för alla, långt därifrån. Tycker man påminns hela tiden om att livet vilar på en skör tråd, och att man ska vara ödmjuk. Att skapa nya traditioner är nog en klok idé, å lutfisk…ja det kan jag då vara utan!!
  Ha en skön söndagskväll vännen!!
  Kram kram

 14. Corina skriver:

  En väldigt vackert skriven reflektion ! Förstår att det kommer att bli lite eljest denna första julen utan Åke. Kanske ett bra alternativ att försöka hitta nya traditioner och gå vidare även om det blir lite tungt ! Kram !

 15. Sylvia skriver:

  Förstår hur du känner Ingrid. Att skapa nya traditioner är nog en bra idé. Jul blir det även om den blir annorlunda.
  Varma kramar.
  Sylvla

 16. mien skriver:

  Åke är säkert glad över att ni firar jul och har trevligt. Och han säkert glad över att slippa gå ut i ladugården då det är paket till honom 😉 Men det tar tid att hitta nya sätt att fira. Jag saknar ännu pappa på julen. Hans historier och hans sång.

 17. Maria skriver:

  Vilken fin och vacker triss!
  Ha en fin kväll!

 18. Janne skriver:

  Tittar in och önskar en trevlig kväll !! 😀 😀

 19. irene andersson skriver:

  Tack för att du delar med dig av dina tankar och bilder. Mycket fint. Tack!

 20. Så härliga bilder!! Får mig att tänka på min pappa som var skogsarbetare!

  Ha en skön kväll!

 21. Suss skriver:

  Så klokt av er att skapa nya traditioner. Det får man lov att göra lite då och då har jag insett, ju äldre jag blir. Jag tror ni kommer att få en fin jul och nog kommer din käre Åke att finnas med, om än inte fysiskt.
  Första julen utan min mor, var hon ändå närvarande. När mina vuxna barn tittade på Kalle Anka t ex, då citerade vi alla hennes förtjusta utrop, som var samma år efter år och det är bara ett exempel. I år blir det nytt igen, för då ska jag vara hos min dotter som då är höggravid och kärestan har jour på sitt arbete och kan inte lämna sitt hem. Det blir också annorlunda. Nästa år kanske vi firar här i huset med både hans och mina barn, vem vet? KRAM och tack för de fina bilderna du visade av Åke.

  • Ingrid skriver:

   Så är det Suss, traditioner kommer och går och förändras med tiden. Jag är säker på att vi kommer att prata mycket om Åke och att han kommer att finnas med oss.

   Det är över tio år sedan min mamma dog och vi håller fortfarande på och citerar henne: ….sa mamma, säger vi ofta jag och mina systrar.
   Kram!

 22. Eleonora skriver:

  Första julen utan en kär älskad familjemedlem är självfallet tomt och ensamt men så har du ju stället fått din kära Eva och barnbarnet Gaetano som kommer att vara med dig. Underbart och glädjande är väl det. Jag ät övertygad om att ni får en fin jul och kommer att starta upp med nya traditioner och ändå ha de gamla i gott minne förvarade.
  Kram min fina Ingrid och hoppas ni även får fint väder som kan glädja er.

 23. Förstår att det kommer att bli extra jobbigt den här första julen, men gläds åt att du i alla fall har Eva och Gaetano att bilda nya traditioner med. Sen kan du också glädjas åt minnena av alla år med Åke – och gråt gärna en skvätt för gångna tider, men se på ditt barnbarn och försök blicka framåt.
  Usch, det låter så krystat och hurtigt att skriva så här – men tyvärr är det svårt att skriva något riktigt personligt till någon som har stor sorg. För det förstår jag i alla fall att du har. Och det ÄR FAKTISKT extra jobbigt under dom stor familjehelgerna!
  Själv saknar jag speciellt min pappa just nu. Mamma också förstås, men det var han och jag som tillsammans fixade alla julprydnader. Han var precis lika barnsligt förtjust i julen som jag är. Men livet går vidare och sen vi flyttade hit till ön, där vi inte har någon släkt alls, så har vi lyckats med att skaffa oss nära vänner som spenderar julafton med oss och vi fyra har dessutom skaffat oss trevliga och trivsamma nya traditioner. Så det finns alltid hopp och en utväg….. 😀
  KRAM
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Tack Susie!
   Visst har jag mycket att glädjas åt och jag har stort stöd från barnen. Det är guld värt! 😀
   Visst blir saknaden stor efter Åke, men å andra sidan vet jag ju att han har det bra nu och att han är med oss är jag övertygad om.
   Kram!

 24. Skogsnuvan skriver:

  Var så säker att han är med er och tittar till så att allt går rätt till. Kram

 25. Jah Hollis skriver:

  Det var högst personliga och fina reflektioner i din triss. Jag förstår att det kommer att kännas tomt när din Åke inte är med längre just en sådan helg som julen. Hoppas det blir en bra helg i alla fall. 8)

 26. Så fint du skriver om din Åke! Klart att han kommer att le i sin himmel, vad ni än sysslar med. Han är med er hela tiden.
  Och det där med ”ska ni ge mig några klappar så går jag ut” var kul 😆

 27. Annie skriver:

  Fina bilder! Det där har man ju aldrig varit med om, så det var spännande reflektioner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *