Gaimaldus dag

På sommaren uppskattar folk öppna landskap, fin utsikt och solbelysta fält. Samma område i mars månad är ett ställe där det blåser jämt och inte är lä någonstans. Det är just vad som menas med a gaimaldå, eller gaimalde.


Många konstig ord
finns det i gutamålet, men det här är ett som vi använt mycket, fast mest i böjningen gaimaldit (gaimaldigt), för hemma på Stenstugu är det väldigt gaimalit med öppna åkrar som tillåter vinden att dra in med full kraft. Värst är det när den kommer från norr.

Åke brukade påstå, att när det blåste som värst, hade vi det varmast på läsidan utanför. Jag måste ju säga och att det var en lätt överdrift, men visst påverkar gaimalde värmen inomhus.

Visst blåser det lite i dag, men det är ganska skönt ute och man kan ana en sol bakom molnslöjorna.

Jag har varit inne hos min granne och ”daterat” ett tag på förmiddagen och sedan åkte jag och handlade de där tunga grejorna, som jag inte fick med mig hem igår. Senare i eftermiddag ska jag köra upp till Stenstugu för vårens kroppkakskalas. Eva har kokat och pressat massor av potatis, så nu gäller det att min fyllning räcker.

Trevlig lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Seder o bruk. Bokmärk permalänken.

18 svar på Gaimaldus dag

 1. Gaimaldigt kan det vara på vår strand ibland, men då får man promenera uppe i strandskogen, där blåser det inte så mycket. Det var ett konstigt ord, jag hade aldrig kunnat gissa vad det betydde!
  Det är inte utan att jag är lite avundsjuk på dina kroppkakor – det är ju så gott!
  Men äldsta dottern ringde nyss och bjöd oss på kalops i morgon kväll; det är inte heller så dumt!
  Njut av kroppkakorna!
  Kram, Monica

 2. Ha en fortsatt bra kväll. Kram

 3. Znogge skriver:

  Precis så är det hos också men något ord för det hade jag inte. Är dock inte helt övertygad om att jag klarar av att använda mig av gutemål…

  Lycka till med dagens matlagning. Kan tänka mig att det blir trevliga och goda timmar tillsammans 😀

  Kram och fortsatt trevlig lördag!

 4. Lambergsfrua skriver:

  Det är oftast gaimaldigt utanför vår port, fram för allt vintertid. Eftersom vi inte behärskar gutarnas tungomål, säger vi snålblåst – men det kanske inte är riktigt samma sak.
  Njut av kroppkakorna. Snålvattnet rinner på mig… 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 5. Gunnar skriver:

  Det är nog annorlunda med en gård på Gotland jämfört med Värmland. Här blåser det inte lika hårt och ofta. Men när det gör det faller ofta många träd.
  Kvällens TV-höjdpunkt för mig blir inte Mellon utan hotellet efteråt. En Tv-serie i min smak
  Önskar dig en fortsatt trevlig helg!

 6. wiolettan skriver:

  Jag tycker att det nu för tiden ofta blåser. Är det minus 4 grader så blir det ju dubbelt så kallt med den bitande vinden som blåsten åstadkommer.
  Kroppkakor, så gott. Det var länge sedan jag åt kroppkakor. Det är ju lite mycket jobb med dessa, men tänk så gott det blir.
  Fortsatt trevlig helg.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Visst är det blåsigare nu än förr i tiden? Eller är det bara minnet som luras. Tänk så härliga barndomens somrar var. 😉
   Kroppkakor är inte så jobbigt om man delar på förberedelserna, sen går det kvickt att koka dem.
   Kram

 7. Märtha skriver:

  Det där var ett bra ord! Så är det ju på gatorna i städer. Tycker inte om Helsingfors, för där blåser det alltid – men staden ligger ju, som så många andra städer, på en udde i havet… Hos oss är det inte så mycket blåst. Inte nu, i varje fall, när temperaturen har sjunkit från noll till -7,9 på sex timmar. Huuu…

  • Ingrid skriver:

   Oj då! Har ni det ännu så kallt. Helsingfors har jag varit i en gång och upplevde det som en fin stad. ”Vi hade i alla fall tur med vädret”.
   Kram

 8. anna/notonmusic skriver:

  Burr! Kan riktigt känna hur det blåser! En liten gotländska i sjuårsåldern på besök hemma hos oss berättade om avstånd i termer av åkrar. Han bor tre åkrar bort, förklarade hon. Idag är hon lite äldre och på väg mot fastlandet för att studera! Många åkrar bort!

 9. Skogsnuvan skriver:

  Så härligt med sådan mat. Verkligen en njutning minsann. Här är det precis som hos dig ett riktigt blåshål när det blåser från väster och norr och inget lä finns att finna någonstans. Dock idag och igår var det kavlugnt och fint ute så man får väl vara glad för det lilla

Kommentarer inaktiverade.