Glöm inte påskpussen

Att kyssas på påsken är en gammal tradition som fortfarande lever inom den grekisk-ortodoxa kyrkan. I Sverige har man talat om påskpussar och att ge någon en puss i påsk åtminstone sedan 1800-talet. I Svenska Akademiens ordbok finns ett belägg från tidningen Söndagsnisse 1871: ”Du har.. lofvat mig något. – Hvad då?.. Jo, en puss i Påsk.”

Så kan man läsa på Institutet för språk och folkminnens hemsida, där man för övrigt kan hitta en massa information om språkvård och om hur man ska skriva korrekt svenska.

En puss i påsk skojades det ofta om i min barn och ungdom, men på senare år tycker jag inte att jag hört det nämnas. Är det en sed/talesätt som är bortglömt eller är det bara så att ingen vill pussa mig längre? Maken vill, det vet jag, men i det här sammanhanget räknas han liksom inte. Den här lille pussaren är väl bara för söt när han tungkysser en gris (klickbar bild).


Ett härligt vårtecken fick jag se när vi satt och åt frukost idag – det första paret starar – de kom flygande och landade på ladugårdstaket, satt där en stund och såg sig omkring och sedan flög de iväg till en av starholkarna på ladugårdsgaveln.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *