Gör det svårt för tjuven

Vet du hur du ska göra om din mobil blir stulen? Och vet du hur viktigt det är att spara mobilens IMEI-nummer?

Om man blir bestulen måste man någonstans ha sparat just de där femton siffrorna för att kunna göra en polisanmälan och låta spärra mobilen och på så vis sätta käppar i hjulet för tjuven. Har du tappat bort siffrorna kan du få fram numret genom att slå *#06#, då visas numret i displayen, men då måste du givetvis ha mobilen kvar. 😉

Anmäl stölden till polisen, så att du sedan kan spärra telefonen och göra det svårt för tjuven att kunna göra sig nytta av sitt byte. Och glöm absolut inte bort att spärra ditt SIM-kort, det kan du göra direkt till din operatör, antingen på hemsidan eller via kundtjänst.

Här följer informationen från polisens hemsida:

Stöld av mobiltelefon – Utsatt

Har din mobiltelefon blivit stulen eller borttappad, anmäl det till Polisen. Tänk på att Polisen inte spärrar mobiltelefonen eller SIM-kortet.

Om du har förlorat din mobiltelefon kan du polisanmäla det som en förlust, även om du inte blivit utsatt för stöld. De flesta försäkringsbolag kräver också att en förlustanmälan gjorts.

Att tänka på vid anmälan:

Stulen eller bortappad mobiltelefon kan du anmäla via internet eller på telefon 114 14. Det är viktigt att berätta så detaljerat som möjligt om händelsen för att öka polisen möjligheter att utreda brottet. Uppge telefonens IMEI-nummer för polisen eftersom mobiltelefonen då blir sökbar i polisens anmälningssystem.

IMEI–nummer:

IMEI–nummer är mobiltelefonens 15 siffriga ”personnummer”. Numret finns på kvittot eller på mobiltelefonens kartong. Du kan också få fram din telefons IMEI-nummer genom att slå *#06#, då visas numret i displayen.

Tänk även på:

Spärra telefonen hos din mobiloperatör! Polisen spärrar inte mobiltelefoner eller SIM-kort. Du behöver då uppge telefonnummer, IMEI-nummer och numret på polisanmälan.

Kontakta även ditt försäkringsbolag.

Mig närstående har blivit av med sin mobil och därför fick jag anledning att friska upp minnet lite om hur man ska gå tillväga när såna tråkigheter inträffar. Jag hade i minnet att det där IMEI-numret var en viktig faktor, men kom inte riktigt ihåg hur det användes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat, Tänkt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Gör det svårt för tjuven

 1. Inger Maryissa skriver:

  Det var en hel del bra tips och tackar så mycket för dem
  Kramar

 2. Karlavagnen skriver:

  Grazie mille Bella signorina!!!

 3. Tackar bra att veta. Slog nr. men eftersom samtalsloggen är tom
  fick jag inget.
  Jag har MySafety att ringa om jag skulle bli av med den eller något annat.
  betalar 49 kr /månad för den tjänsten. Samt ID-försäkring så ingen snor åt
  sig mitt personnr. där betalar jag 395 kr / år.

  Såg en Sädesärla utanför här idag. Hurra ! Våren är kommen i Geneta.
  Ringduvorna spatserar omkring och letar föda. De är så vackra.

  Ha en fin Söndagskväll.

  Kram Majsan Mi

 4. Åsa! skriver:

  Det hade jag faktiskt inte en aning om Ingrid! Tack för att du delade med dig!

 5. Värdefullt vetande. Bra att du delar med dig. Tror inte alla känner till det där!

 6. Tack för tipset – även om jag kanske inte har något större behov av det personligen. Har nämligen nästan aldrig den urgamla mobilen på. Använder den enbart till korta meddelanden om jagh t.ex. är i Visby och Rolle hemma. Dessutom har jag kontantkort med minimalt med pengar på, så stjäl dom den får dom inte så kul….. 😈
  Läste om det lilla fiskeläget Anderssons strand, som jag alltså fått lära mig heter Kalkugnskajen. Vi är där nästan varje gång vi åker till Klintehamn och går en prommis med Santos. Vi älskar ju havet….. 😆
  Strax ska jag ut – trots det kyliga vädret – och gräva upp en ny rabatt. (Tyckte inte jag hade tillräckligt många! *fniss) Och då gör det ju inte så mycket att det är kyligt, man får jobba sig varm! 😉

  • Ingrid skriver:

   På sommaren när det har torkat upp ordentligt kan man gå hela vägen från ”Anderssons strand” till Mulde Djauvik, Den promenaden har jag gjort många gånger.

   Nu regnar det ju, så nu måtte du väl ha dragit dig inomhus. 😉
   Kram

 7. Raija skriver:

  Tack för tipset om hur man ska gå tillväga om något sånt händer. Visste inte om detta nummer på telefonen och har nu dubbelkollat mitt. Det stod även på kartongen, upptäckte jag. Då vet jag att jag ska sprara kartongen ifall något händer.

  • Ingrid skriver:

   Man vet ju aldrig vad som kan hända och det är ju bra om alla hjälps åt att anmäla de här stölderna, så blir det kanske inte lika lukurativt för tjuvarna.
   Kram

 8. Birgitta skriver:

  Jag är otroligt oteknisk. VAR skriver man #06#? För det finns ju inget tangentbord om man inte loggar in sig på nån sida. Så fick jag en snilleblixt. Man kanske ska RINGA det numret. Och det gjorde jag. Men det inget. Kan du hjälpa en oteknisk idiot?

  Kram

 9. Ann-charlott skriver:

  Hej vännen. Tusen tack för ditt info om stöld på mobil. Jag har ju en Iphone och jag har lagt in en app att hitta min Iphone och den hjälper också mig att spåren den. Men det nr gjorde jag direkt så tusen tack för denna info. Ha nu en underbar vecka och valborg. Kram Ac

 10. Lambergsfrua skriver:

  Tack snälla för mycket bra och handfasta tips! Jag vet att jag sparade mitt IMEI-nummer vid inköpet av telefonen – men naturligtvis kommer jag inte ihåg var. Nu har jag kollat igen och sparat där jag förhoppningsvis hittar det igen;) Fast jag hoppas förstås slippa använda det
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *