Gotlandsnytt

Måndag 7 april 2008 | 16:30 | fm, em, 6-7&#176

Den mulna förmiddagen använde jag till att baka bullar och tvätta några maskiner. Och Åke var i skogen och hämtade hem ännu ett vindfälle. Fram emot lunch började det klarna upp och det blev en riktigt fin eftermiddag.

Efter lunch har Åke jobbat på vedbacken och jag har rustat ute i trädgården och sedan har vi suttit ute och druckit eftermiddagskaffe och solat oss och mått riktigt gott.

Några av rubrikerna i Helagotland.se fick mig att fundera litet.

– Italienska fortsätter att växa

För första gången har Gotlands språklärarsällskap arrangerat föreningens årsstämma på Gotland.
Och på Gotland forsätter italienskan att växa och nu finns planer på undervisning redan på mellanstadiet. I ett av frigymnasierna är det 150 elever som läser italienska.

Italienska är ett underbart språk och jag skulle önska att jag kunde det lite bättre. Jag började att läsa det i studiecirkelform någon gång på 70-talet och anledningen var att jag ville göra någonting annorlunda, något som inte hade med lantbruk att göra. En dag fick jag se en annons om att Vuxenskolan skulle starta en nybörjarkurs i italienska här i Klintehamn och det kunde jag ju inte motstå. Varför just italienska, kanske någon frågar sig? Jo, när jag var barn, hade jag en faster och farbror som var ute och reste mycket och de var ofta i Italien. De kom hem med många underbara resebeskrivningar och många härliga presenter till oss barn. Så till det härliga landet ville jag naturligtvis resa någon gång.

Jag fortsatte med de där studiecirklarna och 1979 åkte vi till Italien hela familjen på vår första gemensamma semester och då blev det Sicilien. Det var spännande att se om man kunde förstå och göra sig förstådd. Och det gick ganska bra åtminstone i affärer och på restauranger. Att hänga med i ett vanligt samtal var värre. Genom mina italiengriller förlorade vi vår dotter till en sicilianare, men det är en annan historia…

– Gibraltar – här kommer gutar

Nu är de på väg – på cykel mot Gibraltar. Ett gäng gotländska gubbar ska ge sig iväg på cykel till Gibraltar. Om fem veckor tror de att de är hemma igen.

Rubriken om cykeläventyret får mig osökt att tänka på en gång när vi var på Sicilien och det var en man med på planet som hade cykel med sig från Sverige. Han och hans fru bodde sedan på samma hotell som vi, så vi såg honom ganska ofta. Vi tycket väl att han var lite fjantig och märkvärdig, som inte kunde hyra en cykel på plats utan prompt skulle ha egen med sig.

Åke stannade bara en vecka och jag skulle vara två veckor och när Åke skulle åka hem, var “cykelmannens” fru med i bussen, och mannen själv stod och vinkade av henne. Åke som är nyfiken av sig frågade om maken skulle stanna två veckor. Och då berättade hon att mannen skulle cykla hem. Inte undra på att han hade egen cykel med sig! Hon berättade också att året innan hade han cyklat hem från Grekland. Där ser man, man ska inte har dra förhastade slutsatser och ha förutfattade meningar om folk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Nyhetskommentarer, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *