Grattis Bosse!

I dag är det Bosses tur att fylla år och även han börjar onekligen bli vuxen. Två år är det mellan Eva och honom och jag minns mer än väl när han skulle födas.

Jag höll på att städa i salskammaren och hade tagit ner gardinerna och höll på att putsa fönster när ”magknipen” satte in. Ute på gården höll en slaktare på att ta livet av ett antal julgrisar, så Åke och svärfar var fullt upptagna och ingen av dem hade egentligen tid att skjutsa mig till BB, men någon var ju så illa tvungen att uppoffra sig.

Efter ett par månaders vila är den här på gång igen

Det blev svärfar Adolf som körde mig till Visby. Det kanske låter konstigt i en del öron, men för min del gjorde det ingenting. Jag visst ju att jag inte skulle ha något större stöd av Åke ändå, för på den tiden var pappornas roll att sitta ute i korridoren eller i något väntrum och svettas. Det var inte tal om att de skulle vara med och stötta under förlossningen.

Den gick kvickt, bra mycket snabbare än när jag fick Eva och bara ett par timmar efter att jag kommit in på förlossningssalen var Bosse född och senare på kvällen infann sig Åke och fick beundra sin fina son.

Jag brukar se den engelska serien Barnmorskorna i East End och kan tycka att det är hemskt hur kvinnorna där hade det under graviditet och förlossning, men de senast inspelade avsnittet utspelar sig i början på 60-talet och det var ju då jag fick mina första barn.

Nu befann jag mig ju inte i Poplar, den fattiga stadsdelen i London där serien utspelar sig, men visst fanns det vissa likheter, fast jag kan inte komma ihåg att man satt och rökte i väntrummen, som de gör i serien. Gjorde man verkligen det här också? Att nyförlösta mammor skjutsades iväg i rullstol till ett rökrum, för att få ta sig ett bloss kommer jag ihåg och det var illa nog, för visst var vi väl redan då medvetna om att rökning inte var bra för barnet. Jag var rökare på den tiden, men så fort jag blev gravid slutade jag och började inte igen förrän efter amningen var avslutad. Alkohol och nikotin kunde skada barnet, det hade i alla fall jag fått lära mig.

Nio år senare föddes Krister och redan då hade förlossningsvården förändrats radikalt jämfört med när jag fick Eva och Bosse, men ännu fick man stanna länge på BB innan man fick åka hem med sitt lilla barn. I dag lämnar mor och barn sjukhuset efter några timmar om allt har gått bra.

Solen skiner i dag och det var ett par minusgrader i morse och det ser ganska blåsigt ut. Jag ska nog ändå ta mig en promenad, för det gäller att passa på.

Ha en fin 2:a Advent!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi. Bokmärk permalänken.

15 svar på Grattis Bosse!

 1. Znogge skriver:

  Grattis till Bosse på födelsedagen! Ja, nog är förlossningsvården annorlunda i dag. När äldsta fröken föddes stannade jag fyra dagar och det var väldigt skönt. Något säger mig att den tidiga hemgången enbart har med besparingar att göra och inte något kvalitetstänk. Tyvärr… Men så är det också skarpt vårdplatsläge varje dag på sjukhuset i stora staden. Ärligt talat så förstår jag inte varför man inte tar lärdom av det och utökar antalet vårdplatser. Däremot så växer administrationen för varje år… Nåja, nog om det.

  Önskar dig en fin 2:a advent!

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Nej, den tidiga hemgången är nog inte enbart av godo, men förstår att man vill åka hem. Det längtade man ju efter varje timme de dagar man låg på BB.
   Kram

 2. Gunnel skriver:

  Det är stor skillnad på både förlossningsvård och all annan vård idag mot hur det var förr. När Peter skulle födas var det snabba turer. Göran lämnade av mig och körde hem direkt, men barnmorskan hann ringa min mor, som passade flickorna, och berätta att en pojke kommit till världen en bra stund innan Göran hunnit hem. Normalt tar det bara 20 minuter att åka till Ängelholm, så det gick undan. Kram

 3. Lambergsfrua skriver:

  Grattis till din Bosse, som jag hoppas har haft en fin födelsedag.
  Ja nog är det skillnad på dagens förlossningsvård och den vi upplevde på 60-talet. Våra två barn är födda -63 och -65 på Södertälje Lasarett, eftersom man nyss hade lagt ner BB i Nynäshamn. Pappan fick vara med om han vill och det ville Mannen i mitt Liv, men inte alla pappor ville/vågade. Jag fick ligga kvar en hel lång vecka efter sonens födelse, för jag hade genomgått en akut blindtarmsoperation i tredje månaden. Efter dotterns födelse kom jag hem efter 5 dagar.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag låg också kvar en vecka, minst. När Krister föddes 1972 fick barnläkaren för sig att han hade gulsot, så efter en vecka fick vi åka hem över nyår och så komma tillbaka efter helgen. Och då var han frisk.
   Kram

 4. Skogsnuvan skriver:

  Nog har det förändrats mycket. Jag föddes i kökssoffan och det kom en barnmorska som stannade flera dagar. Min son föddes på bb och vi fick stanna i 6 dagar eller till vikten gått upp och amningen kommit igång. Det var skönt och man blev lite säkrare. Det måste kännas jobbit för nyblivna mammor att åka hem innan allt börjar fungera. Speciellt som unga mammor ofta inte har någon mamma i närheten.

  • Ingrid skriver:

   Jag är född på BB, men på den tiden bodde vi i Stockholm och det var väl vanligt där även då i början på 40-talet. Mina yngre syster födde mamma hemma i lägenheten med hjälp av en barnmorska.

 5. Grattis till ditt andra barn också! Ja, jag minns också hur det var. Vårt första barn föddes 1964 och då fick min man åka hem när han lämnat mig på BB. men när vårt andra barn föddes 1967, så fick han vara med på förlossningen! Det var i Lund, men jag vet att på andra ställen i landet fick papporna inte vara med förrän mycket senare.
  Här är det lite grått idag men 6-7 grader varmt, så jag klagar inte!
  Kram, Monica

 6. Musikanta skriver:

  När Mirren föddes 1977 satt Kent vid min sida hela natten och ända tills hon föddes lite över 11 på förmiddagen. Han fick inte ens en kopp kaffe under tiden. Det var underbart att ha honom med till skillnad mot hur det var 19 och 13 år tidigare när mina äldre barn föddes. Då var jag helt ensam med sjukhuspersonalen. Men med alla barnen fick jag stanna en vecka på sjukhuset innan jag åkte hem och det var väldigt skönt. Trots att man inte fick ha henne hos sig över natten.
  Ingrid

  • Ingrid skriver:

   En vecka fick jag också vara kvar, både 61. 63 och 72 och när de äldsta barnen föddes fick man ligga till sängs i ett par dygn utan att ens få gå på toa.
   Det är annat idag!
   Kram

 7. Gunnar skriver:

  Grattis till Bosse! Det är intressant att höra om hur du upplevde förlossningen jämfört hur det är nu. Vi är lite yngre än Dig och jag var med på båda förlossningarna där den sista var ett kejsarsnitt

 8. Kicki skriver:

  Grattis till dina decemberbarn!
  Jag tycker att ”nya modellen” är väl tuff för en förstagångsföderska.
  Trots att jag låg närmare en vecka när Thomas (som var den första) föddes, så var man ju ganska orolig för amningen m.m. när man kom hem.
  Jag minns att jag tvättade fönster och satte in innanfönsterna, sen på småtimmarna gick vattnet och vi åkte till BB. Berra fick åka ifrån ett tag för att ge hästarna morgonmat, men kom sen tillbaka och hann vara med vid förlossningen senare på morgonen.Han var alltså med, trots att det här var 1965.
  Kram/Kicki

Kommentarer inaktiverade.