Gutamålets dag på Visby Strand

Idag har i varit på utflykt nästan hela dagen. Gutamålets dag firades för tredje året i rad på Visby Strand, Gotlands största bygdegård, som Tommy Wahlgren kallar anläggningen. Vi har varit med de tidigare åren, så det var klart att vi skulle vara med den här gången också. Vi är inte medlemmar i Gutamålsgillet, men det gör ju ingenting. Dessutom ville jag köpa ”allnakku” för 2011, så att jag kan få uppdatera det gotländska orden till nästa år.

Gotland hade fått besök från Älvdalen där man bildat en förening för deras motsvarighet till gutamålsgillet och representanter för dem var med och berättade om hur de jobbade för att få ungdomar att dalska (dalska= tala älvdalska). Vi fick gissa betydelsen av en del knepiga gutamålsord och sjunga gotländska visor. Det var lättsamt och trevligt. I pausen serverades kaffe och man kunde handla diverse grejor med gotlandsmotiv.

Cirka 450 personer hade hörsammat kallelsen och salongen var nästan full och vid kaffepausen blev det rena huggsexan. Vi träffade en hel del bekanta, pratade med en del och såg bara andra på avstånd. Och som vanligt var det många vi kände igen, men inte kunde komma på vilka de var – det tenderar att bli så allt oftare.

Efter kaffepausen var det en stunds teater med några avsnitt ur en pjäs som man spelat i Ardre under sommaren och sedan underhöll Berra Alvengren och hans son med ett urval av Berras underbara gotlandssånger.

När vi kom ut igen efter avslutningen, hade det redan börjat skymma och i Almedalen skyndade folk sig hem i blåsten. Och vi letade oss fram till vår bil på en fullsatt parkering och for hem till Stenstugu igen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Kultur, Utflykter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Gutamålets dag på Visby Strand

 1. Ann-charlott skriver:

  Hejsan Ingrid. Ser att ni har haft en skön Gutamålets dag och ibland så är det riktigt roligt att komma ut bland folk och träffa olika folk man känner. Vi har haft ett underbar höstdag i dag så vi har varit i skogen med vovvarna. Hoppas du får en fin helg och ta väl hand om dig. Kram Ac

 2. Eva skriver:

  Kul att ni har haft en fin dag, och i morgon har du också en fin dag att se fram mot 🙂

  För mig har det varit en lugn dag, Edoardo spelade tennis med en kompis på ”Lemon” på eftermiddagen och jag satt där och tittade lite på honom och ringde ett par telefonsamtal till ett par kompisar, men sedan var det så mycket mygg så jag gick ner på Villa Citrus och hjälpte Miriam lite med städningen utav ett par lägenheter.

  I torsdags var jag hemma hos ”pysen” efter jobbet, och sedan fick vi alla så dåliga nyheter på fredagen, tragiskt !

  Nu har vi ätit en god middag och ungdomarna skall gå ut med sina kompisar, jag skall titta på TV en stund och sedan gå och ”titta kudden” för i morgon är det arbetsdag, tur att man har en ”bonus” timma i natt.

  Kramar till er alla

  eva

  • Ingrid skriver:

   Har ni ännu gäster på Villa Citrus, jag trodde det var slut nu?

   Så roligt att du varit och hälsat på ”pysen”, det var väl första gången? Och så hemskt att hennes pappa blivit så sjuk.

   Nu ska jag också gå och ”titta kudden”
   Kram

 3. Henry skriver:

  Hej!

  Det gäller att roa sig medan man kan.
  Jättefin bild från Visby.

  Ha en fin söndag och glöm inte att ställa om klockan!

  Kramar!

 4. Ailas skriver:

  Det låter som om ni fick en s k ”heldag” idag!! Det är trevligt då och då.

  Själv har jag haft en ovanligt lugn lördag, har då inte gjort för många knop… men även sådant behövs ibland.

  Trevlig söndag!
  Kram

Kommentarer inaktiverade.