Gutamålsdag på Rondo

Idag hade vår SPF-förening ordnat en Gutamålsdag på Rondo och bjudit in grannföreningar och även Klinteortens PRO, så när klockan närmade sig halvett började det strömma in massor av folk. 130-140 personer var det som hörsammat kallelsen. Jag hjälpte till med att ta upp inträde tillsammans med en annan medlem och några andra sålde lotter, för vi hade fem olika lotterier.

Rakt fram Ingrid Wahlgren och till höger Bosse Carlgren och Tommy Wahlgren

Det blev en trevlig eftermiddag, där Ingrid o Tommy Wahlgren och Bosse Carlgren från Gutamålsgillet engagerats som underhållare. Vi fick veta mycket om Gutamålsgillets arbete för att få det gamla språket att leva vidare, för gutamål är ju ett språk och inte en dialekt. Det hävdar man med bestämdhet! Vi fick också gissa betydelsen av olika gutamålsord och Tommy delade ut diverse priser lite här och där i salongen, det hela blandades med musik och sång och även allsång. Jag försökte ta några bilder av scenen, men jag satt för illa till och ljuset var för dåligt.

Ugnstrull, sockerkaka och gorån

Efter underhållningen förflyttade vi oss till matsalen för eftermiddagskaffe och även kaffebrödet hade gotländskt tema, för det bjöds på goda ugnstrull, sockerkaka och gorån.

Jag kanske ska förklara vad ugnstrull är för någonting. Det är en bulle av bröddeg som fylls med stekt tärnat fläsk och lök och sedan gräddas. Vi bakade det rätt ofta på Stenstugu förr i tiden och det är riktigt gott. Som avslutning blev det lottdragning, där jag tyvärr inte alls hade turen med mig. Inte en enda vinst kom jag hem med, men vad gör det…..

När jag gick hem från Rondo upptäckte jag att det börjat regna, ett stilla fint vårregn.

Trevlig lördagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, Seder o bruk, SPF och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Gutamålsdag på Rondo

 1. Znogge skriver:

  Du som alltid brukar vinna! Nåja, det kommer fler tillfällen 🙂

  Kram

 2. Gunnar skriver:

  Ser gott ut med fikat även om ungstrull inte lockar en vegetarian. Ni verkar ha trevligt i er förening.

 3. Gunnel skriver:

  Så roligt att försöka bevara det gamla och genuina. Tycker det skulle vara synd om alla dialekter och minoritetsspråk försvann. Tack för din kommentar på mitt förra inlägg. Kram

 4. Skogsnuvan skriver:

  Gutamål har jag förstås inte hört talas om lika lite som du lär ha hört talas om Jamskan. Roligt att ni försöker att bevara språket. Gotländska låter så härligt tycker jag och jag förmodar att Gutamål är någon form av det.

 5. Comsi Comsa skriver:

  Trevligt 😀

  Önskar dig en fin söndag!

  Kram ♥

 6. Ulla Anderstedt skriver:

  Mysigt! Ha en skön söndag! Är på bättringsvägen. kram

 7. Lambergsfrua skriver:

  Du är med i en mycket livaktig förening som anordnar så mycket trevligt och intressant. Vår SPF- förening kommer inte ens i närheten av de aktiviteterna. Jag har å andra sidan ingen rätt att klaga, för jag är inte aktiv själv.
  De där ”ungstrullebullarna” ser spännande ut. Praktiskt att ha pålägget direkt i bullen 😉
  Önskar dig en fin söndag.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 8. Anna/notonmusic skriver:

  Ugnstrull har jag ett sparat recept på nånstans, tyckte att det lät spännande minns jag men provade aldrig på det! Kanske dags nu 🙂 Jag och min kompis Lisa från Gotland framträdde med sånger på Gutamål för många år sen, de var verkligen fina. Minns inte så mycket text längre, men det var en hel del naturbilder och något med di små undre jorden… Väldigt fina visor och vackert språk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *