Gutamålsdagen 2009

En riktigt skön dag blev det den här Alla Helgons Dagen. Solen bröt igenom molnen och det var så ljust och vackert på förmiddagen. Mer kan man väl nästan inte begära så här den 31 oktober. Efter morgonkaffet åkte vi upp på Fröjel kyrkogård och tände ljusen på gravarna där. Eftersom vi hade bestämt oss för att åka till Visby och vara med på Gutamålsdagen så vi åt brunch vid 11-tiden och sedan gav vi oss iväg mot ”stan”, men först åkte vi upp till Klinte kyrkogård och tände ljuset på mammas och pappas grav. När vi hade passerat Tofta märkte vi verkligen vad det var för dag, för det var en ström av mötande bilar som var på väg ut till endurotävlingen på Tofta skjutfält.


När vi kom till Visby Strand hade det redan börjat samlas massor av folk. Cirka 300 personer hade hörsammat uppmaningen att komma den här dagen. Man sålde en massa Gotlandica i form av böcker, tallriksunderlägg, allnakku, servetter och annat. Bilden här till vänster är Gutamålsgillets nya logotype och om du undrar vad märket i mitten betyder, så är det runtecknet för bokstaven G.


Det var en trevlig eftermiddag, som avslutades av Dan Svensson och Kjell Thompson som sjöng visor på gutamål, visor som de skrivit själva. Jag försökte spela in en av deras låtar, ljudkvalitén är väl sisådär, men jag hoppas att du förstår något av vad de sjunger om.

Gutamålsdagen avslutades vid ½5-tiden och när vi körde hem mötte vi en lång karavan av bilar på väg från Tofta mot Visby. Det småregnade och var ganska jobbigt att köra med lysena från all mötande trafik. Jag hade ingen aning om att den här endurotävlingen höll på så länge och att det varit så enormt mycket folk där. När vi kom till Klintehamn tog vi en sväng förbi Klinte kyrkogård för att se på alla ljus och det var mycket vackert. Det lyste stearinljus och batteriljus på nästan alla gravar.

Jag började skriva det här inlägget vid 19-tiden och sedan har det varit avbrott för TV-tittande. Vågar man erkänna att vi ser på Dansbandskampen? Jag tycker att det är ganska roligt, Åke däremot är väl måttligt intresserad, men han får stå ut. Det var rätt band som gick vidare tycker jag. Jag gillar verkligen Date och Zeke´s var ju jättecharmiga, de pojkarna kommer att gå långt.

När jag kom upp till datorn igen såg jag att Eva var inloggad på Skype, så det blev ett långt samtal med henne. Det är ju helt otroligt bra att kunna prata med någon på Sicilien över 40 minuter helt gratis. Det får man komma ihåg när man grämer sig över bredbandskostnaden.

Nu är det dags för sängen     Åke sover sedan länge.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.