Halloween

Firar du Halloween? Det är en högtid som vi aldrig firat på något särskilt sätt. När våra barn var små fanns den inte här i Sverige och det var först i mitten av 1990 som den började firas i någon större utsträckning här också. Det är ursprungligen en irländsk högtid, som alltid infaller den 31 oktober, dagen före Allhelgonadagen. Vi har alltid nöjt oss med att gå till gravarna och tända ljus på Alla Helgons Dag.

På senare år, egentligen sedan jag började blogga, har jag blivit mer medveten om högtiden och i affärerna ser man för varje år hur prylarna man kan köpa för att fira den blir fler och fler. I Tyskland och Italien var det väldigt uppmärksammat både i affärer och på restauranger. Här verkar det som om man nöjer sig med att sätta ut en utskuren pumpa med ljus i utanför affärsdörren och möjligen någon marschall.

På Halloween finns det risk för att små spöken och häxor dyker upp och tigger godis och får de inget hotar de med bus. Visst har jag köpt hem lite godis, man vill ju inte bli utsatt för något busande, så på diskbänken står det en skål med allt möjligt gott.

Skulle det nu inte dyka upp några spöken får jag väl äta upp godiset själv. Jag har redan provsmakat och det är smakade mycket bra.

Dumlekola är väldigt svårt att motstå och innehållet i skålen sjunker lite för var dag.

Kommer de inte snart blir de utan, för när det gäller godis är min karaktär väldigt dålig. 😉

Det har varit en riktigt härlig höstdag idag och jag tog mig en promenad när jag ändå skulle gå till vårdcentralen. När jag kom dit var det rätt många som satt och väntade på sin tur, men sköterskorna var effektiva så det gick ganska fort.

Medan jag väntade satt jag och pratade med en kvinna, som berättade att hon varit i Norge och arbetat en tid, trots att hon passerat pensionsåldern för länge sedan. Jag blev nyfiken och kunde inte låta bli att fråga vad hon gjort i Norge och då sa hon att hon var psykolog. Längtan efter Gotland hade dock blivit för stor, så hon hade avslutat sin tjänst lite tidigare än beräknat, för att få komma hem till sin ”paradisö”. Det var ett trevligt möte!

Jag kom in och fick min spruta efter en liten stund och sen var det bara att gå hem igen. Förr skulle man alltid sitta kvar en stund, för att man skulle vara på plats ifall man fick någon allergisk reaktion, men den här gången behövdes det tydligen inte.

Ha en trevlig Halloween vare sig du firar den eller inte!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Allhelgonahelgen, Läkarbesök och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Halloween

 1. margareta wårenius skriver:

  USA ett land fattig på traditioner, i brist på traditioner har man skapat Halloween. Att skrämmas!

  Men vi här i landet har många fina traditioner.

  Inte behöver vi en tradition där man(barn) går omkring och skrämmer. Världen är nog så ful och mycket elände läser vi om varje dag. Oxå att folk går omkring och bär vapen av olika slag.

  Jag säger nej till Haloween !

  mw 🙄

  • Ingrid skriver:

   Det var väl irländarna som tog med sig seden att fira Halloween till USA och jag tycker väl inte att det är något fel i att fira den här dagen, bara man inte rör ihop det med Alla Helgons Dag, som ju är något helt annat. 😉

 2. Lambergsfrua skriver:

  Vi firar inte Halloween numera, men gjorde det när barnbarnet var yngre. Han fick smak för det, när hela familjen var i Florida för att fira Mannen i Mitt Liv, som fyllde 60 år i den vevan. Då var barnbarnet 5 år, fick skära ut en pumpa tillsammans med sin morbror och utrustades med lämplig klädsel. Sen gjorde vi en rundtur bland de villor, som annonserat i tidningen att de hade barnvänligt firande – bara lite läskigt. Och där han bjöds på godis förstås. Jag tror att de vuxna arrangörerna hade lika roligt om inte roligare än barnen.

  Sen dess har han haft Halloweenbjudning för sina kamrater med hemskrivna spökhistorier och en massa roliga/läskiga inslag och tävlingar, som vi vuxna förstås ledde och styrde upp. Måltiden med den ena otäcka maträtten efter den andra var nog bjudningens höjdpunkt. Naturligtvis var det helt vanlig mat, men allt döptes om till fantasieggande namn och det hände att en del var lite skraja att smaka;)

  För några år sedan hade han vuxit från det, men jag vet att han i år var engagerad av sin gamla mellanstadielärare att komma till hennes klass och skrämma barnen lite grann – och det gjorde han gärna 🙂

  Så Trevlig Halloweenkväll! Hoppas du får behålla godiset själv;) Dumlekolor är min favorit och därför undviker jag att köpa det…

  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Så trevligt det låter med ditt barnbarns Halloweenfirande.

   Här kom det minsann några små otäcka spöken i kväll och hotade med bus om de inte fick godis, så nu har jag inte så mycket dumlekolor kvar. 🙁

 3. Laila Östergren skriver:

  Vi firar inte heller Halloween. Ha en trevlig kväll och njut av ditt godis.

 4. Susan skriver:

  Lillstumpan är på mys och rys fest hos en klasskompis i kväll….Så lite firas det här. Godis tog hon med sig. Så slipper de gå runt och tigga:)))

 5. Hejsan Ingrid !

  Nej inte speciellt, firar alltså.
  Kommer det några barn,invandrarbarn
  firar inte så.Har i alla fall inget godis köpt.

  Men om barna födda på detta seklet tycker det är
  kul får de väl hållas.

  Trevlig kväll. Känns som Fredag.

  Kram Majsan

 6. Mitt råd är: köp mer godis – om de små halloweenspökena är så där långsamma 😉

 7. Suss skriver:

  Jag firar inte Halloween, jag gillar det inte, men vad hjälper det att jag strävar emot? Barn tar till sig allt som är spännande och lite otäckt, det gjorde mina också när de var små.
  Ett år fick vi ett helt fönster nersprayat med rakskum bara för att vi inte varit hemma och öppnat. Då kan jag lova att jag blev ARG! Då föredrar jag påskkäringarna, man får ett påskbrev och de får godis och är man inte hemma, blir både vi och de utan. Kram och ha en fin All helgona säger jag som motvikt!

 8. Rigmor skriver:

  Det är lite fram och tillbaka, det där med Halloween. Är det något eller några barnbarn här, ja men visst kan vi väl skära lite i en pumpa och fixa ljus, fåglarna äter ju upp den så…lite nytta med nöje!! Å när barnen i huset var små, ja då var det så nytt så då blev det väl inte heller så mycket. Och för säkerhets skull, det står en påse med godis här också, ifall…fast det är nog till helgen de kommer i såfall, även om det egentligen var i går kväll. Däremot kan jag tycka att det är trevligt med All helgona, att samlas över lite mat, åka till kyrkogården och se alla ljus som brinner. Ett sätt att minnas och hedra de som gått, men ändå finns med oss på ett eller annat sätt. För mej är det större…
  Nu hoppas jag på en vacker dag, solen håller på och bryter sej igenom, och någon gång ska väl också den segra!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Alla Helgons dag firar vi alltid med att åka till kyrkogården och tända ljus och i år ska vi på minnesgudstjänst över de som avlidit under året.

   Hoppas att du får se solen! Här är det nog inget större hopp idag.
   Kram

 9. Raija skriver:

  Nej tack, jag firar inte Halloween. Det är bara affärerna som tjänar en massa pengar på detta och vi behöver inte ta efter andras firande. Så detta går mig helt förbi. De åren jag bott här i huset har jag aldrig haft en påskkärring på besök och inte något spöke heller, så jag har slutat att ladda med godis.

 10. Anita Brehlin skriver:

  Hit kommer inga barn och vill ha godis så jag har inte köpt några karameller för jag äter bara upp dom själv. Dålig karaktär har jag så har jag något hemma kan jag inte låta bli. Jag har en häxtant som jag fått av Kinabror och den har jag satt fram, det är det enda. Det har hänt något är att jag gröpt ur en pumpa om jag har haft någon av mina syskonbarn här men iår började det snöa så allt känns utan mening. Man kan ändå inte sätta ut något det försvinner i snön. Ha en fin dag i alla fall

  • Ingrid skriver:

   Det var likadant på Stenstugu, där kom inte heller några barn på besök vare sig påsk eller halloween.
   Jag förstår att det inte är någon större mening med att sätta ut någonting i snön. 😉

Kommentarer inaktiverade.