Har du blivit påkommen idag

Torsdagen den 27 september 2007
Man kan ana att solen finns där bakom molnen, 11 grader varmt.

Tala om värsta språket, men idag dök ordet påkommen upp i dagens DN. Jag har inte sett det på ett tag och trodde att språkpoliserna tagit det i fängsligt förvar, men tydligen inte. Vet du vad påkommen är? Det är detsamma som ertappad. Ex. “Han blev påkommen med att snatta i ICA-affären” – är det inte förfärligt? Var kan ett sådan ord ha kommit ifrån?

I dagens GA använde man också ett ord som man undrar hur en seriös journalist kan använda: Häromnyssens. Visserligen var det i ett matreportage, men ändå! “Häromnyssens var jag på en matmässa”, visst är det hemskt. Det är inte att undra på att vårt svenska språk förändras när journalisterna använder såna här uttryck. “Häromnyssens blev jag påkommen”, be en invandrare som just gått igenom en svenskakurs förklara vad som menas! Visst vet jag att ett språk utvecklas hela tiden och vi har fått många nya ord och uttryck, men ibland blir det bara för mycket.

Ett annat sätt att uttrycka sig som retar mig är att man inte kan skilja på chans och risk. Man kan säga både i tidningar och på TV, att det är stor chans att man blir alkoholist om man dricker vin varje dag. Vadå chans! Chans är väl ett positivt uttryck. Om man har en chans så innebär det att något blir till det bättre. När det gäller negativa händelser ska man använda ordet risk!

Den 27 september är det ju idag och dags för månadsbilden, så nu ska jag ut med kameran och se om det kan bli några bra foton. Det innebär att jag måste på Klinte också, få se om det blir en promenad i eftermiddag kanske.

Idag har jag bokat vår anslutningsresa till och från Arlanda. Det blev flyg i alla fall, för när jag testade idag, gick det att få biljetter till ett hyfsat pris. 1500:-/pers och det får man väl inte säga
något om när man tänker på bekvämligheten och hur snabbt det går. När vi kommer hem får vi några timmars väntetid innan Gotlandsflyget går, men det får vi ta. Vi är ändå hemma på Gotland i hyfsad tid. Med flyg är vi hemma 20.50 och om vi skulle åkt båt, hade vi inte varit på Gotland förrän vid 23.30-tiden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Förvånande, Irriterande och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *