Malinda Damgaard – Hatt-Ada

Soligt och varmt och skönt har det varit idag också. Jag inledde dagen med en tur till vårdcentralen i Hemse för ett av dessa evinnerliga PK-prov. Det är inte utan att jag börjar tröttna på den här medicineringen! 👿

Jag var hemma igen vid 10-tiden och då satte jag igång och klippte bort avblommade växter i rabatten och snyggade till där lite. Nu ser det riktigt bra ut igen.

Jag sådde solsickar (ringblommor) i rabattkanten i våras och de har börjat växa till sig och några har börjat blomma. De kommer säkert att piggna till nu när de får lite mera utrymme.

Krassen har också vuxit en hel del, men den är lite ranglig för den har nog inte fått tillräckligt med ljus där nere i grönskan, men nu hoppas jag att den också ska sätta fart.

Och så var det då dags för Sommar i P1, idag med Malinda Damgaard som värd. Hon var faktiskt ganska bra och berättade intressanta historier om sitt arbete som modist. Hennes musikval var väl sisådär, men visst var det en del bra låtar.

Malinda fick mig helt osökt att tänka på Hatt-Ada. På Norra Kustvägen, granne med min kusin Göran, bodde en vagnmakare Gunnar Jakobsson och hans fru Ada.

Firman drev dessutom fullständig begravningsbyrå och sedan 1917 innehar Jacobssons maka en välsorterad modeaffär, så kan man läsa i Gutar Förr.

Ada hade alltså en modeaffär där hon sålde bland annat hattar och kallades av den anledningen givetvis för Hatt-Ada. Någon närmare information om hennes firma hittar jag inte, den ingick väl kanske i makens rörelse.

Jag vet egentligen inte om hon var modist och gjorde hattar själv, men hon sålde hattar, mössor, handskar, vantar och halsdukar och i hennes butik fanns det, förutom alla de vackra hattarna, massor av små lådor fulla av fantastiska och fantasieggande saker. Vackra band, fjädrar, spännen, konstgjorda blommor, pärlor och allt upptänkligt som man kan tänka sig att dekorera en hatt med. Det var väldigt spännande för en liten tös att få gå in till tant Ada titta på alla de vackra sakerna.

Dagens ordspråk:

Fattig är inte den som har litet utan den som behöver mycket.

Ha en fin måndagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Läkarbesök, Nostalgi, Radioprogram och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Malinda Damgaard – Hatt-Ada

 1. Lambergsfrua skriver:

  Vad trevligt att få läsa dina minnen om Hatt-Ada! Dina ringblommor ser fina ut. Här verkar det som att torkan har gått hårt åt växtligheten – men tids nog får vi säkert tillräckligt med regn 😉

  Dagens ordspråk gillar jag – så sant, så sant.
  Ha det gott!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 2. Znogge skriver:

  Helt allmänt så borde vi använda hatt oftare tycker jag. Men jag är dålig på det själv också tyvärr.

  Nåja, kram och god natt från mig”!

  • Ingrid skriver:

   Jag har nog inte använt hatt sedan min svärfar dog 1967. Då gick man med svart hatt med sorgflor så fort man skulle ut på samhället.
   Hoppas natten blev lugn och sömnen god!
   Kram

 3. Kajsastina skriver:

  Jobbigt är det att ta alla dessa prov, men det är ju viktigt, så man får försöka ta det som en rolig utflykt. Jag brukar alltid unna mig något då jag ska på kontroll: en fika ute, eller ett inköp av något som piggar upp. Det är kul med hatar nu på sommaren och med den här värmen är det ett måste har en snygg stråhatt köpt i ’Frankrike och sedan en svart i sammetstyyg (ärvt av barnbarnet).Ha det gott under den fortsamma sommaren, men i morgon skulle vi få en välbehövlig skur.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Positivt tänkande är ju viktigt, men jag har svårt för att tycka att det är roligt att köra 4 mil i veckan för provtagningar.
   På Stenstugu har jag en ask med riktigt gamla stiliga hattar. Jag kanske skulle ta och visa dem i bloggen. 😉
   Kram

 4. Jah Hollis skriver:

  Man ska inte klaga på att det är sommar och varmt. Men för min egen del blir det inte så mycket vettigt gjort på dagarna när temperaturen som här i Malmö ligger mellan 25 och 30 grader dag efter dag. Men lyssnar på Sommar gör jag för det mesta och jag tycker att det är långt mellan de riktigt bra programmen. Modisten i dag kan säkert ha varit kul för en del, men själv hade jag svårt att hålla intresset uppe. Hon var dessutom den andra som med stor beundran i rösten berättade att hon träffat Lady Gaga och någon som stod Michael Jackson nära.
  Det blir gärna lite väl mycket jag-är-jätteframgångsrik och har träffat-många-kändisar. Få har något inte så självbespeglande och verkligen intressant att berätta. Men som alltid, smaken är som baken och jag tror man nu riktar in sig på en yngre Sommarpublik som kanske gillar att höra om kändisar och framgångar. Ha det gott i sommarvärmen! 8)

  • Ingrid skriver:

   Jag är lite besviken på Sommar i P1 i år, för det har varit många väldigt ointressanta människor med, som precis som du skriver förhärligat sig själva och sina fantastiska karriärer.
   Det skulle vara intressant att veta om antalet lyssnare ökat eller minskat, för jag inbillar mig att det är mest vi lite äldre som hör på det är programmet. Mina ungdomar (som är mellan 40 och 50 😉 ) t ex lyssnar aldrig på det.

 5. Kerstin skriver:

  Hade det inte kommit en ny medicin som var betydligt enklare att hantera och ställa in på rätt doser? Jag såg några rubriker om det. Visst är det något magiskt med hattar. Förstår att det var spännande att titta på allt vackert i hattbutiken. Smält inte bort nu i värmen. Svalare väder är på väg sägs det.
  Kram /Kerstin

  • Ingrid skriver:

   Visst finns det ny och mycket bättre medicin, men den är dyr och skrivs tydligen bara ut till produktiva och värdefulla patienter och inte till en vanlig pensionär. 👿
   Man får passa på att njuta av värmen så länge vi får behålla den.
   Kram

 6. Hatt-Idas affär lät spännande. Förstår att du som litet barn älskade att gå dit! 😀
  Såg att du varit uppe i Visby på medeltidsveckan. Vi håller oss nogsamt därifrån, sen vi för 8-10 år sen råkade hamna mitt i smeten utan att veta att det var medeltidsvecka. 🙄 Så intresserade är vi, men samtidigt tycker vi att det är en rolig grej som drar folk till in. Nej – istället spenderade vi dagen med att jaga ”vilda” bad på sudret. (Alldeles för mycket släke överallt. 🙁 ) Vilket alltså misslyckades, så vi hamnade till slut på stranden i Vändburgsviken. Men det gick bra trots att vi hade Santos med oss – och havet var underbart varmt och skönt och Santos uppträde perfekt. Sa inte ett knäpp….. 8)

  • Ingrid skriver:

   En dag på Almedalsveckan, en dag på Stockholmsveckan och en dag på Almedalsveckan hör sommaren till. Eller dag och dag – några timmar blir det nog bara, men det är lite kul att titta på galningarna. 😉
   Kram

 7. Gerd skriver:

  Jag har en så vacker hatt hemma, utprovad av Elisabeth´s Mode, en hattmodist som är Kungl. Hovleverantör, men jag använder den inte längre… Borde nog.
  En skön tisdag till dig, utan provtagning. Kram, Gerd♥

 8. Birgitta skriver:

  Hatt-Ada. Ett namn som förpliktigar kan jag tänka. Vi hade en äkta modist här i Lund tills för ett par år sen. Jag begriper inte hur hon överlevde, folk har ju inte hatt längre. Och affären fanns mycket mycket länge.

  Ha det gott bland ringblommor och krasse. Regn har utlovats ikväll och imorgon. Hoppas det kommer några droppar hos er också.
  Kram!

 9. Suss skriver:

  Av mina sådda ringblommor i år, blev det intet! Trist, för jag gillar dem. Min mormor var modist i sin ungdom, så jag tyckte det var lite roligt att lyssna, men jag var upptagen med annat, så det blev lite si och så för min del.
  Hatt-Ada var ett roligt namn, jag hade nyss med Hallsbergs hattaffär som hette Damhatten och det var egentligen inget vidare namn, hellre då Hatt-Ada. Det var dock ingen som reagerade på att det bara hette Damhatten rakt upp och ner, såvitt jag minns. Kram!

  • Ingrid skriver:

   Nu hette ju affären inte Hatt-Ada utan det var Ada som kallades så i folkmun. Vad hennes firma hette kommer jag faktiskt inte ihåg.

   Nu regnar det riktigt duktig här!!
   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *