Hattparad på Kupan

I strålande solsken åkte vi iväg till Hemse på förmiddagen, för jag skulle vara med och hjälpa till på Kupan i Hemse. Där skulle bli en hattparad och de som kom för att titta på evenemanget skulle bjudas på kaffe och smörgås.

Massor av hattar hade man fått ihop och de elva mannekängerna hade fullt upp. Man visade sommarhattar, festhattar, hösthattar, regnhattar, herrhattar och en massa andra hattar också. Stämningen var hög och de dansade fram runt borden till dragspelsmusiken. Jag har fått tillstånd av samtliga att lägga ut bilderna, så titta gärna på bildspelet och njut av glada miner och fantastiska hattar.


http://utflykter.stenstugu.com/#23

Du vet väl hur du gör vid det här laget? Det är bara att starta bildspelet och sedan klicka på den vänstra rutan så blir bilderna stora och fina.

Uppdatering 21.30

Jag har suttit och funderat på söndagens hattparad och det där med hattar. Nu det väl inte så många som använder hatt och jag har inte gjort det sedan i mitten av sextiotalet. Då dog min svärfar och jag fick skaffa mig en svart hatt med sorgflor. Hatten var snygg även utan floret och den använde jag ett bra tag.

När jag var barn fanns det faktiskt en hattmodist även i Klintehamn. Hon hette Ada Jacobsson och kallades helt följdriktigt för Hatt-Ada. Hennes man var vagnmakare och när han byggt sin verkstad och boningshus färdigt öppnade Ada en modeaffär i den ena delen av huset. I hennes butik var det spännande för en liten tös att snoka runt, så mycket fantastiska saker som det fanns i hennes lådor, massor av snoddar, band, tofsar, plymer, fjädrar, konstgjorda blommor och blad, vackra nålar och pärlor och fantastiska tyger att göra hattar av. På hyllorna längs väggarna stod det perukstockar och andra ställningar med hattar och mössor. Jag vet att vi var där med mamma och handlade många gånger.

När Hatt-Ada blev gammal sålde hon sin modeaffär och den nya ägaren, Greta Cederlund, drev den några år innan den slutligen lades ner. Jag har dålig koll på när det kan ha varit, men troligen någon gång på 60-talet. Finns det kanske någon gammal Klintebo som vet när det var?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Kultur, Nostalgi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Hattparad på Kupan

 1. Pia skriver:

  Tjusigt värre 😀 Inte många som använder hatt nuförtiden Gör du? jag har aldrrig ägt en

  • Ingrid skriver:

   Nu använder jag inte hatt och har ingen heller, men på sextotalet när min svärfar dog gick man med svart hatt med sorgflor. Det känns verkligen väldigt avlägset 😉

 2. Tove skriver:

  Vilket fint bildspel! Och duktiga mannekänger! Visst är det Sture Lindgren som spelar dragspel!?

 3. Znogge skriver:

  Så snyggt det är med hatt! det borde man använda oftare!

  Kram

 4. Sylvia skriver:

  Det kan man kalla för hattparad. Så många härliga hattar på en gång. Tänk att det ska vara så svårt att sätta på sig en hatt idag. Som ung hade jag en litet pepitarutig piller-ask med smalt svart band runt om. Åh, vad älskade den hatten. Efter några år kom den till nytta i barnlekarna när Annika var några år.

  Kul att se fotografen lite åt sidan också 🙂
  Natti natti.
  Kram Sylvia

  • Ingrid skriver:

   Vi har en kvinna här i Klintehamn som alltid har hatt. Stora svajiga hattar med blommor och flor och grejor på. Det har verkligen blivit hennes signum och man känner igen henne på långt håll. Hoppas natten blev lugn!

 5. skogsnuvan skriver:

  Hatt är det inte många som har. Jag kan bara minnas att jag haft en halmhatt som solskydd. Den har jag köpt i Italien och är ganska illa medfaren men är bra när man ligger på bryggan och läser och det är sommar och solen gassar (suck det är länge dit nu)

 6. ingmarie skriver:

  När jag bodde i Etelhem så fanns det en hattmodist, vi bodde faktiskt i hennes hus, min föredetta o son bor kvar där.
  Skulle vara roligt att forska i vad hon hette faktiskt
  ha en bra måndag

 7. Hejsan Ingrid !
  Finns ju inget roligare an hattar.Först ut var det Klimakteriehäxan, sen ”Skatans tankar” och så Du nu. Jag köpte till förra sommaren en hatt på Lindex den kosta 90:_ jag hade fått presentkort på 50:- som Lindex-kort-kund.men aldrig haft den ute, bara när jag var påskhäxan på väg till Blåkulla.Någon lånade kvasten, så jag kom aldrig iväg. hihihi. I Vetlanda fanns en Modist också,,jag gillade de långa hattnålarna.Var med min Mamma dit när hon skulle beställa hatt.
  Synd att det bara är till bröllop och på Solvalla som hattar används.
  Hoppas det blir mode igen.
  Skomakaren har återkommit till Södertälje tack vare invandringen.
  Älsklingsdojorna kan Du ha i evigheter nu.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Vi har åtminstone ett par kvinnor här i Klintehamn som använder hatt. Äldre gör det ju ibland, men det här är kvinnor i ”aktiv ålder”. Den ena av dem har blivit en riktig kändis p g a sina fantastiska hattar, för det är inga små mesiga pillerburkar hon använder, utan rejäla kvarnhjul.

Kommentarer inaktiverade.