Historien om ett par ägg

För några veckor sedan, när jag var uppe vid Stenstugu, höll Bosse på och tog bort ett gammalt foderbord inne i ladugården och under det, flera meter in bland en massa gammalt strö och bråte, hittade han två helt vita ägg som såg precis ut som hönsägg. Vi fattade inte varifrån de kunde ha kommit, för det är väl ca 20-25 år sedan vi slutade med höns. Vi slog sönder ett av dem och det var alldeles färskt och fint med en hel och stadig gula. Vad var nu detta?

Varifrån kunde den hönan ha kommit och vad var det för slags höna? Hon måste ha gått in genom katthålet som Åke sågat upp i dörren mot gödselstaden, gått gången fram genom ladugården och hittat hålet som ledde in under foderbordet, krupit in där och lagt sina ägg. Mystiskt!

När jag kom hem satte jag mig och googlade och kom till slut fram till att det skulle kunna vara en gravand som letat sig in i ladugården. Det händer rätt ofta att det landar ejder, gäss och änder av olika slag på åkern utanför.

Foto AKA

I Wikipedia kan man läsa bland annat detta om gravanden:

Som boplats gräver gravanden, i en jord- eller sandbank, en gång som vidgar sig mot slutet. Den inre delen fodras med gråvitt dun. Den nyttjar också hålor grävda av andra djur som kanin, räv eller grävling. Gravanden häckar även i håligheter i trädstammar, stenrösen, stengärdsgårdar, under halmstackar eller under byggnader…

Min tes om varifrån äggen kommit blev bekräftad, för några dagar senare var Bosse i ladugården igen och då syntes det tydliga fotspår i dammet efter vad som skulle kunna vara en and. Stackars lilla ankan, så besviken hon måste ha varit när hon upptäckte att både äggen och den fina bohålan hon hittat var borta. Om det sen var en gravand, eller om det finns andra änder som häckar på liknande sätt ska jag låta vara osagt.

Jag berättade det här för min syster Kerstin idag och det var hon som sa att jag absolut måste skriva ett inlägg om det. Det är ju synd bara att jag inte har några bildbevis. Är det någon annan som varit med om något liknande?

En blek sol lyser idag och det är skapligt väder faktiskt. Vi får väl se om det blir någon majbrasa i år. Det finns vissa planer!

Ha en härlig Valborgsmässohelg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur, Stenstugu. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Historien om ett par ägg

 1. Gunnel skriver:

  Vilken historia! Har aldrig hört talas om nåt liknande. Tänk så finurligt att leta sig ända in där. Ha en trevlig Valborgsmässoaften. Kram

 2. znogge skriver:

  Men stackars lilla anden 🙁 Hur ska det gå nu… Men visst var det finurligt att ta sig ända in dit!

  Trevlig afton önskar jag dig!

 3. Karin skriver:

  Kommer du ihåg ”Silvertärnan” från Malmö som tävlade i 10.000 kr frågan?
  Jag hörde på ett föredrag av honom för ett tag sedan, och då berättade han att i vår fina stora park, Pildammsparken, där ”Silvertärnan” var chef, så satte de gärna upp lådor till gravänderna, för där fanns inga sandbankar för dom att gräva sina bo. Tror säkert också att det var en gravand, om ägget var stort nog. Duvor lägger mindre ägg.
  Kram och en fin Valborg!
  Karin
  PS ”Silvertärnan” är nu pensionerad och åker runt till pensionärsföreningar och håller föredrag om gäss och änder i Malmö.

 4. Raija skriver:

  Vilken historia och stackars and som upptäckte att äggen var borta. Har aldrig sett en gravand tidigare och visste inte ens att det fanns så tjusiga änder.

 5. Kraft´n skriver:

  Jo, det är nog en Gravand som lagt äggen. De brukar gå rätt långt upp från sjön till gamla uthus där de kan komma in och boa in sig. Sen drar de iväg med ungarna i en lång rad efter sig för att komma till sjön. Ha en bra Valborg, Kram/Anders

 6. Anna/notonmusic skriver:

  Vilken vacker and,har aldrig hört talas om gravänder! Men den var väldigt fin!

 7. Pingback: Jaugasis dag – Blåmåndagen | Gotland Gratistidning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *