Hittade en konstig grej i Bläse

Jag har just kommit hem efter en snabbvisit på VC. Det var dags för ett blodprov igen. Njurarna måste kollas en gång varje halvår när man äter Pradaxa.

Vädret idag är skapligt än så länge och jag kunde sitta ute och dricka mitt morgonkaffe idag också, men det var annat igår kväll. När jag åkte hem från Stenstugu efter att ha varit där och ätit pizza vräkte regnet ner. Det var tur att jag fick låna ett paraply av Eva, för annars hade jag blivit ordentligt våt. Jag tänkte sätta mig vid datorn när jag kom hem, men jag hade ingen riktig ork och lust och dessutom var det ju Fjällbackamorden på tv, så jag låg i soffan och slötittade och slumrade nog till då och då. Det var ett avsnitt som gått på tv för inte så länge sedan, så det var inte så spännande.

På dagen var jag med på Röda Korsets höstfest. Det var alla frivilligarbetare som bjöds på en bussutflykt till Bläse kalkbruksmuseum och vi var nära 300 (mest damer) som var med på utflykten.

Inne i den här ladan satt vi och åt vid många och långa bord. Det bjöds på rökt kalkon, potatissallad och grönsallad, smör och bröd och senare på eftermiddagen fick vi kaffe med hembakade bullar och hallongrottor. Under hela middagen var det två spelmän som underhöll på dragspel och gitarr och till kaffet blev det allsång.

Här börjar folk söka sig ut efter middagen. Ok, tre toaletter till 300 kissnödiga damer innebär lite köande, så det gällde att organisera det hela så att inte alla skulle dit på samma gång.

Det var fritt fram att gå runt i muséerna och titta. Jag har varit i Bläse flera gånger, men jag har aldrig varit inne och sett på samlingarna tidigare. Jag ska inte trötta er med en massa bilder från interiörer från 40- och 50-talet, men de här gubbarna var ganska fascinerande. Tänk vilket slit de fick uppleva!

Bläse kalkbruk började med kalkbränningen på 1860-talet. Brukets glansperiod var 1920–1930 och då arbetade upp till 140 man i Bläse. Kalkbränningen upphörde 1946, därefter skeppades kalksten ut under ytterligare ett tiotal år.

Bilden går att förstora

En sak måste jag i alla fall visa. Den här mojängen hittade vi i interiören från en Konsumbutik på 50-talet och ingen visste vad den skulle användas till. Är det någon som vet vad det är? Den är i gjutjärn, väldigt stabil, ca 2 dm lång och 1,5 dm hög. Den har ingen avrinning i tråget och även insidan av locket är räfflat.

Uppdatering 11:30 Susanne Stenborg hade svaret:

Jag vet som är charkare man klär formen med typ ett ark silkit papper sedan lägger man i det som ska vara till pressyltan och lägger papperet ovanpå sedan pressar man ner locket så gott det går. Kokar det i formen och när det är färdigt kokt tar man upp formen och pressar ytterligare ner lockat sedan in i kylen och det får kallna.
Räfflingen är bara för att den ska se snygg ut färdig

Stentåget gick i skytteltrafik från muséet ut till kalkbrottet. Det gick inte fort, det var väldigt skramligt och skakigt, men det är kul att ha åkt det en gång i alla fall.

Brottet är nu en insjö där man inplanterat fisk och den används även för bad, det sista medgav lokföraren lite motvilligt. Man vill inte gärna ha dit badgäster för de skräpar ner så hemskt. 😈

Vädret under dagen var inte något vidare, men det regnade i alla fall inte. Först när vi satte oss i bussarna för att åka hem igen kom det en skur.

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Röda Korset, TV, Utflykter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Hittade en konstig grej i Bläse

 1. Birgitta skriver:

  Märklig pryl det där. I en konsumbutik sa du? Hmmm…. nix pix, har inte en aning:).
  Kram

 2. Tyvärr, Bläse museum har vi lyckats undvika – men att bada i sjön såg väldigt mysigt ut! 😉
  Jag håller med dig om Idol, det är inte alls min typ av musik egentligen – men jag älskar tävlingar i alla former. Sen om det är i musik, sång eller matlagning det spelar ingen roll. 🙄
  Däremot så får jag skäll av gubben min som skäms över att jag tittar på en del ”konstiga och skämmiga” program. Men det rinner av mig direkt och så tittar jag och njuter ändå! 😈
  KRAM
  Susie

 3. Znogge skriver:

  Det hade jag aldrig kunnat gissa. Förstod att det var en form till något men inte vilket användningsområde. Alltid lär man sig något nytt 😀

  Önskar dig en fortsatt trevlig måndag!
  Kram

 4. Anne-Lie skriver:

  Vilken fin bussutflykt Röda Korset ordnat. Hos mig är det inget uteväder idag.
  Kram!

 5. Kicki skriver:

  Du är så ”duktig” på att ta vara på utflykter som bjuds. Jag kan se en aktivitet i tidningen eller så, men sen glömmer jag det och blir påmind när det redan har varit. 😥
  Men på torsdag ska vi iaf iväg på en föreställning som heter Ta det rätta ta Cloetta, en nostalgitripp till 50 och 60-talet.
  Kram/Kicki

 6. wiolettan skriver:

  Lada? Det ser inte ut som en lada som jag tänker mig en sådan.
  Roligt att komma med på lite utflykter, lite nytt att se och uppleva.
  Brottet blev en fin liten sjö. Fina bilder.
  Här har det regnat mycket och blåst, omöjligt ha ha paraply tyckte jag då jag skulle till frissan, jag tog regnjacka med huva. Igår var det oväder med åska och översvämningar. Till och med att det blev översvämning i flera tunnelbanestationer.
  Ha en bra dag och kram till dig.

 7. Kraka skriver:

  Jag borde verkligen ta mig en tur över till Gotland och titta på allt spännande du visar från dina utflykter.
  Kram

 8. Musikanta skriver:

  Fantastiska hus! Måste har varit mycket intressant. Vad gäller toabesök när man är många går jag alltid dit INNAN vi äter…
  Du har ju fått svar på FB, ser jag, vad det var för pryl som ingen visste vad man skulle använda den till. Bra med nätet i alla fall…
  Kram från Ingrid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *