Hjärtat som vapen

Björn Ranelid har jag aldrig läst någonting av förut. Min bild av honom har helt färgats av det jag läst i pressen och det jag har sett av honom i TV. Han har inte framstått som någon speciellt sympatisk person, utan en människa som på alla sätt och vis försökt skapa rubriker kring sin person. Något av en diva!

Han sätt att tala kan i och för sig vara vackert, men ibland blir det bara för mycket av det goda och jag trodde nog att han skrev på samma sätt som han talar och därför har jag inte läst honom även om jag varit lite nyfiken.

Den här boken, Hjärtat som vapen, fick jag av goda nätvännen Agneta och nu har jag läst färdigt den och är enormt imponerad, både av bokens innehåll och det vackra språket. Tack Agneta för att jag fick läsa den!

En kort beskrivning av handlingen, för att inte förstöra spänningen vill jag inte avslöja för mycket:

I maj år 1897 lämnade Ruben och hans fästmö Alice Sundsvall för att utvandra till Amerika. De kom så småningom ända till Kalifornien, där Ruben slog sig ned i en liten by som bonde och biodlare. Alice och Ruben får två söner och så lilla Julia.

Huvudpersonen i boken är Julia och det är hennes liv man får följa. Julia var öppen och glad, men redan som barn gick hon sin egen väg. Sjutton år gammal flyttar hon till en badort vid Stillahavskusten, där hon får plats som barnflicka. Och här får vi lära känna människorna som passerar revy i hennes liv: Frank och Maria i bageriet, fönsterputsaren Marlon, biografägaren Leonard, Jacob målare och hans son Bill, och Harry, den berömde statsmannen.

Boken är riktigt spännande, men den går trots det inte att snabbläsa, för man måste ge sig tid att läsa varje rad och inte hoppa över någonting för att komma framåt i handlingen. Det tillåter inte Björn Ranelid!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Hjärtat som vapen

 1. anki skriver:

  låter som en spännande bok, jag har heller aldrig läst något av honom. Läser just nu en bok av Kristina Ohlsson, den heter Askungar, som handlar om ett barn som kommer bort i Stockholm. Den kan jag rekommendera, lätt läst och spännande är den. 🙂

  jag läser mycket och två favorit författare jag har är Simon Beckett och Dan Brown, lätt lästa och spännande böcker skriver dom.

  här är det kallt, har börjat blåsa dessutom..

  ha en fin kväll

 2. Hejsan !

  Då är det inget för mig just nu.Det jag läser har xtravaganza skrivit. Jag har tyckt som Du, men efter ”Stjärnorna på slottet” fick jag en annan syn på honom och många andra stjärnor.

  Fick lite snö till idag.Fånigt när det redan finns mer än tillräckligt.

  Kram Majsan

 3. skogsnuvan skriver:

  Samma uppfattning har jag haft. En riktig diva och inte riktigt trevlig gubbe men ibland kan man ha fel. Får väl försöka läsa en bok av honom

 4. Margit skriver:

  Tack för de fina orden..vid mitt ”pensionskaffe”, förra veckan!!! Ja jag tycker att det känns riktigt bra och Lasse o jag har lite aktivteter under vissa dagar..under veckan..så jag har skrivit in i min almanacka..så jag inte glömmer….
  Boken du läst, låter mycket intressant. Jag köper så MÅNGA, men hinner inte läsa dem, det är väl datorn= Bloggen och Facebook..som tar SÅ mycket av tiden…..MEN så roligt det är. Jag brukar säga att ”det är min hobby”..och ¨så är det…. Har varit och bokat en bok på Bibliotket idag…som heter:”Vad mina döttar bör veta”…det handlar om en kvinna med 5 barn..och hon fick cancer. Då skrev hon…..
  Här håller kylan i sig fortfarande och det är väl så även på Gotland, antar jag. Hoppas att det är som dom säger..att det skall bli lite mindre kallt nu till helgen. man kan ju alltid hoppas….
  Kram!!!!

  • Ingrid skriver:

   Visst tar datorn mycket tid, tid som man förr använde till att läsa och kanske handarbeta också. Men jag säger som du, det är min hobby och det är ju så roligt med alla trevliga kontakter man får runt om i landet.

   Ja då, vi har minsann kallt fortfarande. Jag var just och kollade termometern och det är -11 grader 🙁

 5. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Tack för ditt besök och raderna i min gästbok -:)

  Kom inte åt din sida här i går kväll….tekniken som fallerade, igen. Gjorde flera försök och i natt kom jag fram till slut, men inga bilder fanns med, varken header eller annat och attans så seegt det var.
  Men nu fungerar allt som det ska 🙂

  Åh, vad roligt att du tycker om boken för visst är den ”klurig” och inte går den att snabläsa…..usch, missar man en hel del viktigt information.

  Egentligen ska boken vila ett tag och sedan bör man läsa den igen, för han skriver så ”inlindat”.
  Jag kom på mig själv med att tänka på vissa händelser i boken då&då i veckor efteråt.

  Titeln är helt suverän och der visar sig i slutet hur Julia använder sitt hjärta som ett vapen!
  Riktigt, riktigt bra!

  Jag anser att han skriver otroligt bra, fängslande och realistiskt, i alla fall i denna boken .
  Den där ”stadsmannen”…ja du, sådana finns det väl gott om och vem Ranelid åsyftar kan man fundera över 😉

  Att han sedan varit med lite för ofta i massmedia får vi väl ta med en klackspark, det är ju som författare han är känd och duktig.

  Men en del av Svenska Akademiens medlemmar som uttalat sig negativt om Ranelid…tja..är dom så mycket bättre, som människor och författare?

  Jag såg ”Efter tio” på TV 4 med Malou och där var P.O. Enqvist gäst samt Ranelid och det var faktiskt PO som uppmuntrade Ranelid till att vara med i Let´s Dance!! En författare är också en vanlig människa och ska inte ”stå över andra”. Så rätt så!
  Jag kan inte påstå att han är min favorit som person alltid, men skriva kan han i alla fall.

  Jag är snat klar med boken ”Främligen i huset” av Sarah Waters och storyn är spännande men seeeg som attan och trots det, går det inte att låta bli att läsa vidare. Men det är väl slutet som är lockande. Förströelse, men inte så där väldigt mycket djup i. Det går bra att skumma igenom många sidor utan att missa något av värde.
  Denna bok är inte ens i samma division som Ranelids.

  Nu är det TV och VM i skidor som lockar och oavsett hur det hela slutar, så fick Sveriges deltagare en bra början 🙂

  Ha det så gott Ingrid!

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!

   Du har nog förstått att jag verkligen var imponerad av boken och jag ska absolut läsa mer av Björn Ranelid.

   När nu den här boken tagit slut ska jag ta tag i Dan Browns bok ”I cirkelns mitt”. Jag har börjat på den en gång förut och lagt den åt sidan, för då hade jag läst två böcker på raken av Dan Brown och kände mig lite mätt.

   Man får passa på att läsa nu när det ännu är ruskigt ute och man helst sitter inne och har det skönt. Så fort solen och värmen kommer tillbaka är det så mycket annan man vill göra. Jag kan inte heller ligga och läsa på kvällarna, för då somnar jag ofelbart.

   Ha en skön fredag och njut av Skid-WM, hoppas vi får några medaljer idag också!

   Kram Ingrid

 6. Agneta skriver:

  Hej igen!
  Ifall du inte visste så var det fel på Internet i stora delar av Europa….

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8609308.ab

  Kram, Agneta

 7. Znogge skriver:

  Hans sätt att vara är nog bara en yta för under den tror (vet) jag att det finns en ganska osäker person. Han skriver fint men man kan inte snabbläsa för sådana är inte hans ord…

  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *