Höst i Visby

Idag har det verkligen varit riktig höstfeeling. Solen har lyst, men det har blåst ganska kyliga vindar och stunden ute på terrassen med morgonkaffet gick kvickt, för det var kallt om tårna.

På förmiddagen var jag i alla fall ute och rustade lite i rabatterna, för det var rätt skönt ändå när solen stigit lite högre. Fackelblomstret har blommat över, så den klippte jag ner och så hade jag ännu en låda med risiga petunior, som jag förpassade till trädgårdsavfallet.

Sedan snyggade jag till mig lite och gick iväg för att ta en buss in till Visby. Jag har inte varit i stan på ett tag och ville ner i Botaniska trädgården och titta lite och så hade jag några ärenden att uträtta.

När vi var framme vid busstationen gick jag Adelsgatan ner till Stora Torget. Adelsgatan var fullkomligt öde! Jag tror att förutom de som jobbar i butikerna och satt ute på trottoaren och väntade på kunder, såg jag bara två personer. Det kändes nästan lite sorgligt och det är en tråkig utveckling om Visby innerstad bara ska vara något slags museum för turisterna.

På Stora Torget var det i alla fall lite mer folk och jag slog mig ner på en av restaurangerna och beställde lunch. Det var skapligt lä där, så jag satt ute och åt. Fiskgratäng med jätteräkor och potatismos tillsammans med ett berg av sallad, gurka, tomater och paprika smakade hemskt gott och jag skulle givetvis ha tagit en bild av den vackra portionen, men när jag kom på det var den inte så fin längre.

Sen gick jag till Botaniska trädgården och där var det lika fint som vanligt och man håller hela tiden på och putsar och rensar och bygger.

Den här busken såg man på långt håll, för den hade en så intensivt röd färg. Tyvärr fanns det ingen skylt som angav vad den heter.

I Almedalen håller man också på och renoverar rabatterna och all kantsten var uppbruten och det var bara stora jordhögar, så det får bli några bilder på änderna i stället för på blommor.

Den här andhonan väntade sig nog att jag skulle ha något gott med mig, för hon kom simmande mot mig och vände inte förrän jag gick riktigt nära kanten, för att ta ett foto av henne.

Här, i det vackra huset med vildvinet, huserar Payex (min fd arbetsgivare), precis som i de övriga byggnaderna i kvarteren runt omkring. Vilken utveckling det företaget har haft! När jag började där 1993 var vi cirka fyrtio anställda och idag är de femhundra.

Sedan fortsatte jag Hästgatan upp till Östercentrum och snurrade runt där lite, uträttade det jag skulle göra och så tog jag bussen hem igen. Jag hade tänkt gå på Siesta och dricka kaffe, men jag var så mätt efter lunchen, så jag avstod och kokade mig en kopp när jag kom hem i stället.

Ha en skön tisdagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Utflykter, Visby och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Höst i Visby

 1. Znogge skriver:

  Det är verkligen synd om städerna avfolkas så att det inte finns någon levande stadskärna. Turistinvasionen sommartid kan inte ersätta det.

  God kväll!
  Kram

 2. Vonna skriver:

  Hoppas kaffet smakade ”jättegott” när du kom hem
  Kram

 3. Mien skriver:

  Nu blev jag sugen på att åka till Botan!

 4. Väldigt vacker omgivning där du bor – håller med om att Visby borde vara levande också utanför turisttid, men det är väl lite så överallt, att städer och byar lever upp till sommaren och mot hösten och vintern går allt i ide eller åtminstone i vila.
  Botaniska är verkligen fint!
  Kramar!

 5. Margaretha skriver:

  Åh, jag blir så sugen att åka till Gotland när jag ser de där bilderna. Det spelar ingen roll vilken årstid det, det är alltid lika vackert. Synd bara att så mycket stänger (krukmakerier, hemslöjdsbutiker m m) på hösten. Men det ena ger ju förstås det andra – om inga turister kommer, så måste man väl kanske stänga. När vi förr åkte ner till vårt hus vid Holmhällar på hösten/vintern var vi nästan ensamma. Fast vi njöt av lugnet.
  Men det är ju sorgligt att det vackra Visby ska vara så ödsligt … 🙁

  • Ingrid skriver:

   Det är verkligen tråkigt att innerstaden blivit så utarmad på butiker, att alla måste söka sig till ytterområdena för att shoppa. Förr var det ju full fart innanför ringmuren året runt.
   Kram

 6. Raija skriver:

  Vissa växter har verkligen vackra höstfärger, som vildvinet. Sånt har jag också här och är väldigt glad i det.

 7. Skogsnuvan skriver:

  Den botaniska trädgården hos er är så fantastiskt vacker. Det tycker jag verkligen. Det verkar vara lite grann där som här. Sommaren fullt med folk och hösten ingen alls. men….. idag kommer en gammal vän till mig hit och hälsar på och det ska bli så roligt att träffa henne. Jag har haft besöka av Kinabror och Mustachen och är hundvakt till grisnäsan Bob så än är det full rulle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *