Höstdagjämning

I dag infaller höstdagjämningen och nog är det höstväder alltid. Det regnar och det är så mulet och mörkt att jag fått tända lamporna inomhus för att kunna se vad jag håller på med. Det var tur att jag gick ut på en promenad igår, när vädret var någorlunda.

I Wikipedia kan man läsa:

Dagarna omkring höstdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster och om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring höstdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.

Jag har faktiskt inte reflekterat över att dag och natt är lika lång över hela jorden, utan jag har utgått ifrån att vi här i Skandinavien har en alldeles egen höstdagjämning. Så fel man kan ha!

Hösten är definitivt inte min årstid. Det känns oändligt långt till en ny vår och vem vet om man över huvud taget får uppleva den? Att det så småningom blir advent och jul hjälper inte mycket. Inte förrän en bit in i januari kan jag se ljuset i tunneln.

Hoppas att det dröjer innan kylan kommer


Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Väder. Bokmärk permalänken.

10 svar på Höstdagjämning

 1. znogge skriver:

  Nu blir det bara mörkare och mörkare vilket känns dystert så tack och lov för advent!

  Kram och god fredag!

 2. Normalt gillar jag hösten här på Gotland eftersom den är (var) mycket längre än den i Stockholm. Men i år blir den förmodligen hemsk, den börjar ju så vansinnigt tidigt! 🙄
  KRAM
  Susie

 3. Gunnel skriver:

  Hösten är mest en mellantid i väntan på advent och jul, tycker jag. Ha det gott.

 4. Geddfish skriver:

  Jag håller med dig. Hösten är lite depp, tycker jag, jag saknar ljuset. Men man får acceptera. Finns så många katastrofer i den varma världen.
  Fredagskram!

 5. Då är jag lite ”Käringen mot strömmen”, som gillar hösten! Jag tycker att det är en ganska lugn och skön period,till skillnad mot sommaren, som är mera hektisk med så mycket man ”måste” göra och våren, som har så höga förväntningar på sig. Och vintern är min sämsta årstid; gillar inte när det är isigt och halt! Så åtminstone början på hösten, september-oktober, tycker jag mycket om!
  Mysigt med mörka kvällar när man tänder ljus!
  Men jag gillar våren också!
  Men – smaken, som baken, är delad!
  Kram till dig!
  Monica

  • Ingrid skriver:

   September-oktober kan jag också gilla, men hittills i år har september varit en stor besvikelse. Jag gillar inte heller när det är halt och besvärligt på vintern.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.