Höstvärme – Storytelling

Värmerekord påstod väderkvinnan i Radio Gotland att det skulle bli idag, 16° trodde hon att vi skulle kunna få och det skulle i så fall innebära ett rekord sedan man startade mätningarna. Så varmt är det inte här vid Odvalds i alla fall, men det kan ju vara varmare inne i landet. Det blåser här och är soligt och behagliga 13° och det är jag mer än nöjd med.

Jag kommer igång lite tidigare än vanligt på morgnarna nu sedan det blivit normaltid, för jag vaknar fortfarande enligt sommartid och har inte ro att ligga en timme till. Däremot är det inga problem att sitta och racka som vanligt på kvällarna, så jag går med andra ord en timme back i sömntid, men det rättar väl till sig.

På förmiddagen var jag ute klippte ner höstastrarna och sedan gick jag ut på en promenad, för man måste verkligen passa på att njuta av solen och de här behagliga temperaturerna. Det är lite märkligt att det inte har varit någon frost ännu. Dahliorna i den här trädgården står ännu så fina.

Benved

När jag kom hem tog jag fram gräsklipparen och hyfsade till gräsmattorna. Det var nog sista gången, för den här värmen kan ju inte fortsätta så länge till.

Prakttry

Gårdagens berättarcafé (storytelling om man ska vara modern) på biblioteket blev en trevlig och stämningsfull stund, fast det började lite illa. Man hade tänt en brasa i kakelugnen och eftersom det rökte in lite började brandvarnaren tjuta. Bibliotekarien stängde av det, men efter en stund tjöt det igen. Sen öppnade hon fönstret och vädrade lite och då ordnade det sig.

Mien berättade om gården Hagsarve i Hablingbo där hon och hennes familj bor. Gården är hennes mammas fädernegård och den är en ”kärringgård”. På gotländska säger man så om en gård som har gått i arv på spinnsidan. Mien är sjätte (eller var det sjunde) kvinna i rakt nedstigande led som bor där.

Främst berättade hon historien om sin morfar och mormor och deras kärlekshistoria. Sven, som blev hennes morfar, godkändes inte av mormors familj, mycket för att hans familj var baptister, och inte förrän mormor, efter tio års längtan och trängtan efter Sven, i ren sorg gick till sängs och blev liggande i flera månader fick de gifta sig. Sven var en stilig man, duktig och arbetsam, klok och beläst, arbetade politiskt och kommunalt. Bland annat arbetade han för att det skulle bli en realskola på Hemse och hans dotter, Miens mamma, var en av de första som tog realexamen där.

Tiden flög iväg och vid kaffet gick diskussionens vågor höga och det var många som letade fram minnen från förr och jämförde levnadsvillkoren då och nu.

Trevlig fortsättning på den här dagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, Kultur, Nostalgi, Väder och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 svar på Höstvärme – Storytelling

 1. GeddFish skriver:

  Så spännande med berättelsen! Jag älskar att höra om hur det var förr, det behöver vi veta för att knyta ihop historien och uppskatta det vi har. Så tycker jag i alla fall.
  Ja, vilken värme! Det är ovanligt, vad månde bliva?
  Ha en fortsatt go kväll, kram, Gerd

  • Ingrid skriver:

   Visst är det väldigt värdefullt och vårt bibliotek har arrangerat de här berättarkvällarna ett par år nu. Ibland dricks det bara kaffe och man samtalar och berättar för varandra, andra gånger är det som igår, en inbjuden gäst som berättar sin historia.
   Ha det så gott Gerd!
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Vilken trevlig kväll. Kan tänka mig att det väckte ett och annat minne till liv hos många. Då leder det ena till det andra och man minns ännu mer!

  16 grader här i dag :-)Sommar än tydligen!

  Kram

 3. Karin skriver:

  Idag har det varit den varmaste 28 okt sen 50 år tillbaka.
  Solen har flödat, och jag har suttit med min granne på akuten nästan hela dagen. Snart ska jag gå in och duscha henne, och se så hon har tar sin antibiotika. Om några dagar när hennes fot går att stödja på, klarar hon sig själv igen. Men är man 77 år, är det inte lätt att stå på ett ben hela dagen!
  Ha en bra onsdag! 😀
  Kram Karin

 4. Kraka skriver:

  Att lyssna på någon som berättar sin egen, eller andras, historia är alltid spännande. Jag vet inte om det finns så mycket av det här i Stockholm. Har alltid lite ont om tid och har inte brytt mig om att kolla upp det. Men en vacker dag så…. (den där dagen då jag inte har några plikter och oceaner av tid… haha…)

  Vi verkar ha ungefär samma temperatur här som hos dig. Det som känns besvärligt är att elementen är kalla igen och inomhustemeperaturen väl låg. Men de sätter väl på värmen igen när det blir kallare hoppas jag.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Mien påstår att det här med storytelling är väldigt inne. Man kan till och med gå på kurs i det. Och det är ju viktigt att vi tar vara på alla gamla historier, skriver ner dem och berättar dem för kommande generationer också.
   Kram

 5. Raija skriver:

  Vilken trevlig kväll och spännande att få höra släkthistorier och om hur det var förr i tiden. Jag ser på alla släktforskarprogram på TV, för att få ta del av andras historier.

 6. Vilken härlig biblioteksstund! Förstår att det både var mycket att lyssna på och att sen kommentera för er som är födda på ön!! 😆
  Tyvärr hann jag inte med något utomhus igår, trots det underbara vädret. Vi håller på att dekorera/möblera om i vardagsrummet. Men idag har jag varit ute en timme, för solen tittade ju fram ett tag – fast det blåser. 🙁 Och när ”sugbilen” kom för att tömma avloppet var jag tvungen att gå in, vinden låg in mot trädgården och det luktade inte gott precis….. 🙄
  KRAM
  Susie

 7. Kicki skriver:

  Så trevligt att ha berättarstund på biblioteket.
  Så du har blommor kvar än, här är alla slut nu. Men vädret har ju varit jättemilt så det var synd att vi fick den onödiga nattfrosten förra lördagen.
  Kram/Kicki

 8. Tove Olberg skriver:

  Vilken fin berättelse, – kärringård på spinnsidan – de orden lägger jag på minnet. 🙂

Kommentarer inaktiverade.