Hundraåringen

Igår kväll var jag på Rondo i Klintehamn och såg Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Den har gått här en gång förut, men då missade jag den.

Boken läste jag för länge sedan och visst var den rolig, men jag orkade bara läsa några kapitel i taget. Den blev bara för mycket, med den ena skrönan efter den andra, men det är en otrolig historia Jonas Jonasson fått ihop. Han har verkligen en sprudlande fantasi.

Jag har läst hans nästa bok också, Analfabeten som kunde räkna, och den var nästan bättre. Första halvan sträckläste jag, men sedan hände någonting och jag fick en känsla av att han inte hade riktigt klart för sig hur han skulle få till slutet.

Robert Gustavsson som Hundraåringen Allan Karlsson är helt fantastisk. Vilken prestation och framför allt, vilken prestation av ”sminket”! Jag läste någonstans att det tog mellan fyra och fem timmar att sminka honom och att den kostade produktionen runt 50.000:-/dag. Masken, som förvandlade honom till en hundraåring måste nyskapas varje morgon och klippas bort på kvällen.

Filmen är jättebra och väldigt rolig, men jag kände att det var bra att ha läst boken. Han älskade att spränga, Allan Karlsson, och det var väldigt mycket som flög i luften med dunder och brak så att det dånade i hela salongen. Replikerna gick däremot inte fram lika bra, men det är kanske jag som är bortskämd med TV:ns möjlighet att få textremsor till det mesta. Man blir bortskämd med att inte behöva anstränga öronen för att urskilja repliker bland alla andra ljudeffekter.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Solen lyser idag också, men det blåser rätt mycket. Jag ska ge mig iväg ut på samhället och sen ska jag vara valpvakt några timmar.Trevlig tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Hundraåringen

 1. Ja, det var en mycket rolig film. Kanske hade mått bäst av att förkortas med en kvart, men inte somnade vi i biobänkarna 🙂
  Ha en härlig vårdag – kram!

 2. Gerd skriver:

  God förmiddag! Jag hade samma upplevelse som du med boken och filmen. Och jag var glad över att ha fått se filmen, trots livliga protester från mig innan.
  Här skiner solen så det bara exploderar värme på balkongen och tivolit är borta, så nu är det frid och fröjd.
  Kramar, Gerd♥

 3. Karin skriver:

  När jag väntade min son 1974, så var det en rekordvarm påsk! På ett foto kan ser jag, att jag sitter ute och solar, och är jättetjock. Jag skulle inte föda förrän i nov, men gick upp 21 kg, så redan till påsk hade jag en stor mage!
  Kramar Karin

  • Ingrid skriver:

   Den påsken förstår jag att du minns!
   Jag har haft lyckan att slippa gå upp så där mycket i vikt under mina graviditeter. 7-8 kg upp fram till åttonde månaden och så 1kg ner den sista.
   Kram

 4. Hillevi skriver:

  Bio besöker jag inte så ofta, men boken gav mig mycket! Jag ser att din påskhelg var underbar och nog är våren vi har nu verkligen helt fantastisk. Ha det fortsatt gott, hälsningar Hillevi

 5. Suss skriver:

  Vi hade tänkt se Hundraåringen, men sedan vi flyttade ut hit blir det sällan att vi vill in till stan igen, så det blev ingen bio den gången heller. Vi har missat flera tänkta föreställningar av ren lättja. Det är skönare att greja med allt här hemma av någon underlig anledning. Tur att vi läst boken och tids nog kanske vi får till det med ett biobesök också, även om det inte blir den. KRAM!

 6. 100-åringen är nog ingen film jag ska se. Dom jag känner som sett den tyckte att den var ”sisådär” och det är ju inget bra omdöme precis! 🙄

 7. Birgitta skriver:

  Jag har väldigt svårt att se filmer där jag läst boken innan. Vilket innebär att mina biobesök blir väldigt glesa. Sist var det Skönheten och Odjuret. Dvs 24 år sen! Har aldrig varit biomänniska – tycker upplevelsen av en bok är så mycket bättre. Och efter att ha läst hur Robert Gustafsson led i den masken så känns det knepigt att veta det, och njuta av filmen. Så – den får vara.

  Valpvakt. Jag vill också!!!!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag ser gärna filmer där jag läst boken tidigare, men ibland gör jag tvärtom. Ser en film som jag gillar och om den är baserad på en bok läser jag den sedan. Så gjorde jag med Simon och ekarna.
   Det är kul att vara valpvakt!

 8. Vet inte om Ingrids blogg är rätta stället att fråga, men när ”hundraåringen” är på tal, vad är det som är så roligt med boken? På utsidan står ett par rader, där Lasse Berghagen säger att det är den roligaste bok han någonsin läst. Jag fattar ingenting. Är det möjligen att jag själv är på väg mot 100 som jag inte hänger med?

  • Ingrid skriver:

   Hejsan!
   Vi har ju alla olika smak (och tur är väl det) och jag tyckte att boken var rolig, men jag orkade bara med några avsnitt i taget. Den gick absolut inte att sträckläsa.

 9. Gunnar skriver:

  Jag har läst den första boken men har ännu inte sett filmen. Det tänker jag absolut göra. Kul att höra vad du tyckte om uppföljaren. Inte lätt att upprepa en sån succe och jag har tvekat att läsa den. Kanske gör ett försök i alla fall.
  Hoppas att du har haft en fin påskhelg och kunnat njuta av det underbara vårvädret!

 10. Väntar tills den kommer på teve.

  Kan inte läsa böcker längre, har flera som ligger på tur.

  Du har fullt upp i veckorna, reser runt på äventyr.
  vilken gullig liten kille, så lillgammal.

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *