Hyposensibilsering

Det var nog ingen förkylning jag drabbats av för allergimedicinen hjälpte. Jag har alltid varit allergisk mot allt möjligt och när jag var barn sökte mamma givetvis vård för mina ständiga snuvor och igensvullna ögon, men man var inte så medveten om allergier på den tiden, så hon blev avfärdad med att jag hade ”förstörda slemhinnor”, vilket jag fått genom misskötta förkylningar. Med åren avklingade besvären lite och jag lärde mig vad jag kunde och inte kunde göra. Gå hem till någon som hade katter gick bra om jag lät katterna vara i fred och jag fick låta bli att ligga och rulla på gräsmattan mm mm.

När jag så träffade Åke och vi började ha ”närkontakt” kunde jag bli så där oförklarligt snuvig och jag fattade inte varför, men det är klart att hur väl han än tvättade sig och bytte kläder, så fanns det nog en del små partiklar från djuren och höet på hans kläder eller i håret.

Inte blev det bättre när vi gifte oss och jag började jobba i ladugården. Jag vet inte hur många olika sorters preparat jag provade med. Det effektivaste var ”lergigan” och det var så mycket sömnmedel i det så jag kunde bara ta det på kvällen. Sen sov jag som en stock och vaknade ganska utvilad och besvärsfri. Men jag tyckte ju att det var lite försmädligt att jag inte kunde sätta mig ner och se på TV tillsammans med barnen utan att somna.

Så blev ett av barnen sjuka och vi sökte vård på öron-näsa-hals på lasarettet, förmodligen rörde det sig om en öroninflammation.

-Men du är ju också förkyld, sa läkaren.
-Nej, det är jag inte alls, jag låter alltid så här, jag är allergisk, sa jag.

Läkaren blev eld och lågor och ville omgående undersöka mig, men jag protesterade, för jag hade en inbokad tid för bilbesiktning samma eftermiddag.

-Kom tillbaka hit när du har besiktat bilen, sa han.

Jag gjorde det och därmed påbörjades en femårig hyposensiblisering mot gräspollen, lövpollen och ko. Hundar, katter och hästar fick jag order att hålla mig ifrån.

Läkaren var väldigt intresserad av att jag skulle fullfölja behandlingen, som tydligen var ganska ny på den tiden, och jag fick t o m hans personliga telefonnummer, så att jag skulle kunna ringa honom när som helst.

I början fick jag sprutor en gång i veckan, men hade den stora förmånen att alltid ha förtur, så att så fort jag kom fick jag mina sprutor, så även om jag fick åka till lasarettet varje vecka gick det ganska fort. Jag hade i alla fall ingen väntetid på lasarettet. Sedan blev det en gång var fjortonde dag, en gång i månaden o s v. I fem år pågick behandlingen och den gav mig verkligen en helt ny tillvaro.

Jag får fortfarande lättare allergianfall om jag gullar för mycket med katterna, ruskar mattor och piskar sängkläder, men det är små besvär mot hur jag hade det förut. Nu hjälper en liten zyrlex-tablett om jag tröttnar på att vara snuvig och jag kanske tar en var fjortonde dag, om ens det. Det är annat än all medicin jag stoppade i mig förr plus alla sorters nässprayer jag var tvungen att använda.

Lider du av allergier och blir erbjuden en liknande behandling, tveka inte!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Hyposensibilsering

 1. Åsa! skriver:

  Så skönt att behandlingen hjälpte dig! Allergier är ett elände för de som drabbas.

 2. Znogge skriver:

  Då var det så klart allergin. Men så skönt att du ändå fick så pass bra hjälp. Allergier är kluriga och ställer till en hel del…..

  Kram

 3. Janne skriver:

  Morron Ingrid ! Jag har också haft ett elände med snuva och ögon på sommaren som liten. Tänk om jag tog i en maskros och kliade mig i ögat ja då blev det sjukhuset för jag kunde knappt andas. Numera nyser jag tre till fem ggr per dag och jag kan vara ute i naturen överallt men blommor och klia sig i ögat ska man akta sig för. Ha en fin dag nu !

 4. Ailas skriver:

  Vilken bra hjälp du fått! Det är verkligen glädjande att läsa.

  Jag lider ju av s k sensorisk hyperreaktivitet som egentligen inte är någon allergi, men ger liknande symptom. Ett av dem är ökad slembildning, vilket gör att jag är mer eller mindre snuvig hela tiden, kan nysa okontrollerat så fort jag blir lite kallare på någon del av kroppen osv. Har lärt mig att leva med detta. Läkarna här känner knappt till tillståndet utan vill skriva ut värdelös allergimedicin som dessvärre inte hjälper ett dugg.

  Här skiner solen och det verkar vara vindstilla. En minusgrad. Rätt idealiskt före utevistelse även för en känslig person alltså. Dessvärre var jag uppe till sent i natt, så egentligen är det katten och soffan som lockar mest.

  Önska dig en trevlig dag!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det finns många olika sorters krämpor och ibland får man nästan vara doktor själv, för alla läkare är inte så informerade verkar det som.

   Jag fegade efter att ha varit ute och hämtat in posten, det var för himla bistert kallt i nordanvinden.
   Nu har jag gjort i ordning några semlor till kaffet, så egentligen har ju behovet av en promenad ökat 😉

 5. skogsnuvan skriver:

  Jag var väldigt allergisk en tid av mitt liv och jag tror att det mest berodde på att alla människor rökte och att det var rökigt överallt. Men…. jag tål inte hyacinter, prästkragar, liljekonvaljer inte heller vissa parfymer och deodoranter med stark doft.
  Som du säger så undviker man dom och jag behöver inte längre ta allergispray bara ibland under värsta sommarblomningen någon clarityn. Tur att någon blir bättre när man blir äldre.

  • Ingrid skriver:

   Jag har också svårt att tåla starka dofter, det är enda gången då jag nästan känner svårigheter att andas. Men som sagt, men åren har man blivit tåligare 😉

 6. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Låter toppenbra att du blivit mindre allergisk p.g.a. behandlingen. Med tanke på att du jobbat på gården så måste det ha varit extra svårt. Att dessutom ha små barn att sköta om, gör inte saken lättare.

  Har själv varit allergisk i hela mitt liv. Tyvärr uppmärksammades inte detta när jag var liten utan alla trodde jag var förkyld, stup i kvarten 🙁 I vuxen ålder tillkom även astman .
  Nu är det tyvärr mitt barnbarn, snart 5 år, som lider av sak samma, men sedan födseln, verkar det som.
  Akutbesök i ilfart och nära att kvävas, stup i kvarten 🙁

  Ett tag var det ju ”modernt” med just hyposensibilisering men det passar tydligen inte alla. Har för mig att man får en minidos av det man är allergiskt emot för att till slut bli immun.
  Bra om man är allergisk mot ETT ämne t.ex.
  Men allergi har ju också med halten av histamin i blodet att göra och är den för hög så är det allergipiller som gäller. Dessutom är det ärftligt, som allt annat.
  Det gäller att välja föräldrar/släktingar som är superfriska 😉

  Men starka dofter blir alltfler sjuka av och då särskilt hyacinter, parfymer, mögel, m.m.
  Doftöverkänslig kan man ju vara utan att vara allergisk, sägs det numera av läkarna.
  Med tanke på den dåliga luft vi har så är det inte så konstigt att allt fler blir sjuka i luftrör/lungor.
  Otäckt är det dock när luftrören krampar sig och det blir svårt att andas….man kan få panik för mindre och det är då inget att ignorera!

  Vi lär väl snart se ut som de flesta gör i bl.a. Japan.
  Funderade över det senast i går när det var dags för nässpray, kortison m.m.
  Skulle vara intressant att ta på ett sådant där tunnt skydd för näsa/mun som tandläkarna har, sitta utomhus i några timmar och sedan syna skyddet….det lär vara svart!
  Men det kan ju vara en god idé att använda om man måste vistas i ett ”allergiområde”, vem vet?
  Ska skriva upp det på inköpslistan och testa, kan det vara värt. Med tanke på alla kemikalier vi använder vid tvätt, städning, fönsterputs m.m.

  Ingrid, dags att använda munskydd nästa gång det är dags för städning av något slag där damm finns 🙂

  Nattiskram, Agneta

 7. Agneta skriver:

  Hej igen
  Vill bara meddela dig att när jag skickade min förra kommentar så dök det upp en ruta där det stod att sidan innehåller en ogiltig kod fr. Sunset och det hade något med räknaren att göra. Var svårt att läsa då å ä ö inte fanns med…
  /Agneta

 8. Kicki skriver:

  Jag är också allergisk, men var det mycket mer som barn med bl.a. böjveckseksem.
  Men min allrgi har legat på det kliande viset inte gått på andningen. Det var jäkligt jobbigt medan hästarna fällde hår, då fick jag ofta köra dem med glasogon på mig.
  Att ge sprutor har jag gjort till två av mina hundar, samma intervaller som du fick göra.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.