I dag är det första vinterdagen….

….enligt Gotlands Allehanda. Den 14 oktober infaller Calixtusdagen som enligt gammal folklig tradition är den första vinterdagen. Dagen utmärktes i runkalendrarna med ett avlövat träd och har fått sitt namn från det kristna helgonet och martyren Calixtus. Jag googlade lite på ordet, men hittade just inte så många fler uppgifter.

Nog är det vinterkyla ute alltid, det blåser som bara den, solen visar sig lite svagt, men det är bara 5-6° varmt. Igår kom det lite snöblask på eftermiddagen här vid Stenstugu och på Gotlandsradion rapporterades det ”att det nästan var ett tunt snötäcke i stan”. I DN var det en insändare idag där man efterlyste växthuseffekten och den globala uppvärmningen och jag håller med – var är den någonstans? Nog med dagens vädergnäll.

Vi var en vända på Klinte på förmiddagen och då åkte vi förbi Klinte kyrka på vägen hem, för jag ville kolla om ”min” handske ännu fanns kvar på sin gren och det gjorde den minsann. Det är ingen dålig kvalité på den handsken minsann. Den har suttit där på sin gren i snart 4 år. Det ska bli spännande att se hur länge den kommer att finnas där.Klickbara bilder

Se hur handsken såg ut 13 oktober 2010

Hur har du det med utropstecknen? Jag läste i GA att man på Språkrådet börjar bli bekymrad över det ökande användningen av det. Man är rädd för att det kommer att förlora sin betydelse och kraft. Jag får väl tänka mig för i fortsättningen för jag vet att jag nog använder det är förstärkningstecknet lite för lättvindigt, men det är så behändigt att dra till med ett utropstecken när man vill poängtera en viss upprördhet eller förvåning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.