I dag skulle hon firat sin namnsdag

Natalia och Natalie har namnsdag i dag. Natalie hette Åkes storasyster, men hon kallades Netly. Hon föddes i Boston är 1918 och året efter kom hennes bror Harry till världen. De blev dock inte kvar i Amerika så länge, utan familjen flyttade till Sverige när de ännu var små. När jag fick se vem som hade namnsdag i dag började jag titta på gamla foton och det kan man försjunka i hur länge som helst. Bland annat hittade jag det här:

Natalie född 1918 och Åke tio år senare 1928

Natalie, som gick bort år 2001, var en väldigt snäll och omtänksam person och hon är i tacksamt minne bevarad av oss som fick lära känna henne.

På förmiddagen i dag har jag varit på besök hos vår tillförordnade SPF-ordförande. Det är snart årsmöte i föreningen och det var lite som skulle diskuteras. På vägen hem var jag på Konsum en vända. Alltid är det något som är slut.

Nu ska jag grotta ner mig i 2017 års blogginlägg igen.

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till I dag skulle hon firat sin namnsdag

 1. Natalie är ett så vackert namn, men jag förstår att det lätt blir ett smeknamn av det, eftersom det är långt att säga. Kommer din mans familj från USA? Jag trodde att dom var UR-gotlänningar…
  Jag har också grottat ner mig i bilder från 2017 de senaste dagarna. Det blir en årskavalkad i år också med ALLTFÖR många bilder, men det är så svårt att välja bort…
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Min svärfar var gotlänning och svärmor kom från Värmland. Både utvandrade till Amerika när de var i 20-årsåldern och de träffades i Boston där de gifte sig och fick Natalie och Harry. Sedan blev svärfar kallad hem för att ta hand om Stenstugu, som höll på att gå i konkurs och då lämnade de Amerika, men svärfar åkte tillbaka efter något år, för att tjäna ihop mer pengar, så svärmor var ensam kvar på Stenstugu i flera år innan han kom tillbaka.
   Lycka till med grottandet!
   Kram

 2. skogsnuvan skriver:

  Ja du Ingrid Det har gått ett helt år igen, ett år som det varit mycket elände runt om i världen och ett år med riktigt dåligt väder både sommar som vinter åtminstone här. Inga bad har det blivit och det enda som växt är potatisen. Nu får vi hoppas att nästa år blir bättre.

 3. Musikanta skriver:

  Jag tycker tvärtom att 2017 har varit ett alldeles utomordentligt fint år – inga stora sorger eller problem. Jag bryr mig inte heller så mycket om vädret eftersom jag är något av en innekatt. Ska också sätta mig och göra ett halvårsinlägg innan året är slut – men jag har en musikal att skriva om först :-).
  Kram från Ingrid

 4. Åkes familj måste ha haft ett både strävsamt men också otroligt spännande liv. Det måste ha varit en mycket omvälvande sak att först flytta till USA och sen flytta hem igen på den tiden. 🙄
  Jag tyckte Rolle och jag var äventyrliga när vi åkte till USA 1966 på en månads semester och bilade över hela kontinenten, men det är ju ingenting….. 😳
  Det är väldans trevligt att få läsa om andra släkter och vad som hänt förr i tiden. Min kusin har gjort lite släktforskning och det hände naturligtvis vår släkt en massa också, men jag har hitintills inte varit så där riktigt intresserad att jag satt mig in i några detaljer. Man kanske skulle göra det….. 😉
  KRAM/Susie

 5. Helena skriver:

  Så spännande liv din svärfars familj har haft. Tänk att dom kom tillbaka från Amerika för att driva gården. Det kan inte ha varit lätt men gården är ju i släkten än.

  • Ingrid skriver:

   Ja, tänk vilka äventyr de gav sig iväg på på den tiden. Svärfar och två till av hans bröder utvandrade, men det var bara han som kom tillbaka, bröderna blev kvar och svärmor åkte tillsammans med två systrar som också blev kvar.

 6. Ingrid skriver:

  Det var verkligen äventyr de gav sig iväg på, utan att kunna språk och förmodligen utan att ha något arbete som väntade. Svärfar hade två bröder som utvandrade före honom, så det finns papper på att de fick förbinda sig att försörja honom, för att han skulle få inresetillstånd.

 7. Kraka skriver:

  Vad tiden går fort! Ska bli roligt att läsa din sammanfattning över året, även om jag läst allt du skrivit. Man hinner ju glömma en del när ens egen vardag rullar på.
  Även jag har släktingar som gav sig av till Amerika. Tyvärr har jag ingen kontakt med deras ättlingar därborta.
  Ha en riktigt bra avslutning på 2017 och ett Gott nytt år!

  Kram

 8. Znogge skriver:

  Lite ovanligt att först utvandra och sedan komma tillbaka. Stora steg båda två men rätt i slutet kan jag tänka.

  Kram och god lördag!

  • Ingrid skriver:

   Svärmor var måttligt glad över att behöva flytta tillbaka till Sverige, men svärfar hade lovat sin mamma på hennes dödsbädd att han skulle se till att gården inte gick ur släktens ägo. Så blev det som det blev.
   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *