I kväll blir det buskis – Biominnen

Jag tog mig en skön promenad i stället för att sitta ute i snålblåsten och sola. Vi skulle till Klintehamn för att hämta DN och då åkte jag med dit och gick sedan hem. Med vinden i ryggen och solen i ansiktet blev det en riktigt behaglig vända.

I kväll ska vi gå på Rondo i Klintehamn och se den nya Åsa-Nisse filmen. Jag har varit lite tveksam till den, men det är så många bloggare som sett den och tyckt om den, så varför inte. Kjell Bergqvist är inte min favoritskådis precis, men han kanske är bra i den här rollen.

Jag är uppvuxen med Åsa-Nisses filmer. Det var väl nästan de första filmer man såg som barn, när man väl började se vuxenfilmer. Jag hade både böcker och serietidningar om Åsa-Nisse också. Senare har man under alla år sett repriser av de gamla filmerna med John Elfström som Åsa-Nisse på TV. Det är kul att se alla de gamla skådespelarna, få se om de nya är lika roliga.

Den gamla biografen i Klintehamn är borta nu. Den stängde 1967 när konkurrensen från Rondo blev för stor och brann några år senare. I den gamla biografen hade man många trevliga stunder. Lokalen eldades upp med vedkamin och alldeles innanför dörren fanns det en vedlår och där var det populärt att sitta, för då kom man upp lite. Annars var det de sedvanliga röda sammetsstolarna som gällde.

Min farbror Knut gillade tecknade filmer och han brukade bjuda mig när det gick någon matiné, för då fick han anledning att gå med själv. Han hade inga egna barn, som han kunde gå tillsammans med.

Ett biobesök som jag också har klart i minnet är när farbror Moppe (Bertil) bjöd mig och kusin Göran på en Tarzanfilm. Det var verkligen stort! Annars var det Lassie-filmerna där man satt och snyftade och grät och tyckte synd om den stackars hunden.

Biografägaren var inte så noga med åldersgränserna, utan var bara föräldrarna eller någon annan vuxen med, så fick man komma in även på barnförbjudna filmer. Jag läste mycket deckare när jag var barn, så filmerna efter Stieg Trenters böcker fick jag gå med pappa och se när jag i 10-årsåldern. Då fick vi smyga in lite i hemlighet när de andra tittarna kommit på plats och för att vi inte skulle synas så mycket fick vi sitta där innanför dörren på vedlåren och så fort filmen var slut var vi snabbt ute. Det var härligt förbjudet och spännande och i de stunderna var pappa verkligen min hjälte!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Film, Nostalgi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på I kväll blir det buskis – Biominnen

 1. Znogge skriver:

  Jag tyckte att man skrattade och det behövs också. Det är duktiga skådespelare dessutom. Sedan är Åsa-Nisse alltid Åsa-Nisse och ibland kan det vara svårt med nyinspelningar. Jag ångrade i alla fall inte vårt besök.

  Kram och trevlig biokväll!

 2. anki skriver:

  härligt med lite nostalgi minnen, Åsa-Nisse filmerna är verkligen roliga. Har hört och läst om den nya filmen och vet inte riktigt jag heller hur jag ska ställa mej till den, men får jag möjlighet så ska jag kolla på den. 🙂

  ha en fin kväll

 3. Kerstin skriver:

  Åsa Nisse är vi nog alla uppvuxna med, min pappa som inte var så mycket för film, han älskade ÅsaNisse och Klabbvarparn. Roligt med gamla filmer. Men kändes den helt äkta, kunde Kjell framföra rollen så man glömde den rätta ”Åsa Nisse”?

 4. skogsnuvan skriver:

  Jag ska gå och se den på onsdag. Jag älskar ÅsaNissefilmer och förstår att man inte kan men som du säger har jag svårt att se Kjell Bergqvist som Åsa Nisse men man får väl

 5. Hej igen !
  Plötsligt var det en header med fina Blåsippor.

  Var den bra Nya Åsa-Nisse filmen.Tänk de gamla hederliga som spelades i Vetlanda med omnejd.o.på hotellet.De bodde där också.
  Min Pappa fick vara Klabbarparn, när han var sjuk en gång.Kunde berätta mycket om de filmerna.Men den är passe´ nu när den nya trätt ikraft.Jag ska se den, så snart den finns på kassett.Och blir det då bara som DVD, får jag väl se den uppe hos Dennis.några nya apparater vill jag köpa.

  kram igen Majsan

Kommentarer inaktiverade.