I morse kände jag mig åidn

Jag vaknade i morse av att mobilen larmade och så länge brukar jag aldrig sova. Jag låg och tryckte en stund, men sen gick jag upp och då kände jag mig yr och konstigt, ja rent åidn, och jag blev rädd att det var något nytt anfall av kristallsjuka på gång.

Enligt Gutamålsgillets ordbok betyder åidn: uttröttad, kraftlös, oduglig till arbete, medtagen, förstörd, sjuk och svag, skral, förbi, slut, trött, utan pengar, ved etc.

Ordet åidn lärde jag mig förstå när jag 1961 gifte mig och flyttade till Stenstugu. Där bodde också Åkes farbror Gustav. Gustav var en snäll och duktig man som hade en massa roliga uttryck. Bland annat sa han ofta att han var åidn, när han menade att han kände sig trött och klen och när han mådde riktigt dåligt sa han att han var yvaråidn. Gustav hade diabetes och bensår och distriktssköterskorna kom och la om hans ben regelbundet och när han inte längre kunde klara att ta sina insulinsprutor fick jag lära mig att ge honom dem. Gustav dog 1965, så jag fick inte lära känna honom så många år.

Hur som helst, jag drack mitt morgonkaffe och läste tidningen och sen gick jag i badrummet och så började jag klä mig, men halvklädd kröp jag ner i sängen igen och låg där och fundera över läget. Men så tog jag mig samman och bröt mig upp, vilket är ännu ett av Gustavs uttryck för att beskriva hur jobbigt det varit att komma upp ur sängen.

-Jag är helt yvaråidn idag, jag fick bryt mi upp!

Det snöade en hel del igår och jag började ta på mig ytterkläder för att gå ut och skotta uppfarten. Jag tänkte att det kunde vara ett lämpligt test av hälsoläget, men då var ”Grannen ovanpå” redan igång, så jag slapp idag också.

Vallekvior

I stället bestämde jag mig för att ta en promenad till Konsum och handla. Det var jätteskönt ute och speciellt skönt var det när jag kom ner i skogen…..

….där det var lä och ingen risk för halka. Jag handlade det jag skulle (plus två semlor) och kom hem igen lyckligt och väl och nu mår jag prima tycker jag! Det kanske helt enkelt var så att jag sovit för länge och för tungt, det är ju inte bra det heller.

Ha en skön onsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Odvalds. Bokmärk permalänken.

28 svar på I morse kände jag mig åidn

 1. Lambergsfrua skriver:

  Vilket skönt uttryck! Skönt också att du känner dig piggare nu efter promenaden och kanske en semla. Vi åt semlor igår och det är faktiskt riktigt gott.
  Ta det nu lugnt och var rädd om dig så att du inte blir åidn igen.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 2. Geddfish skriver:

  Vilket uttryck 😉 ja, man kan förstå när du beskriver det.
  Inte kul att känna sig förslöad, men skönt du fick fart på krôppastôllen, som det sägs här 😉
  Igår åt jag räkmacka, men kompisen semla. Och för all del, en semla ska väl jag trycka i mig någon dag framöver också.
  Kram, Gerd <3

 3. Skogsnuvan skriver:

  Det var minsann ett jättebra uttryck och säger allt. Så många gånger man fått bryta sig upp minsann när man jobbade och skulle iväg tidigt. Numera struntar man i att bryta sig upp och ligger kvar. >Jag ligger för det mest till åtta halv nio ungefär och hoppas att du inte blir klen utan det bara var något tillfälligt.

  • Ingrid skriver:

   Jag går också upp vid 8-tiden, men mobilen plingar 7.30 så att jag får ligga och moja mig lite.
   Det var nog något tillfälligt för jag har mått bra idag.
   Kram

 4. När man ät ute och ”flyger och far” så kan man bli lite åidn när man väl är hemma igen.
  Skönt att du ”tog dig” och fick en skön promenix genom skogen.
  Och så en god lunch på semla med het mjölk kanske ?

 5. Laila Östergren skriver:

  Vad skönt att du piggnade till. Semlor är ju inte helt fel.
  Även jag ska baka en omgång kakor till på lördag så vi träffas då.
  Ha en skön kväll!

 6. wiolettan skriver:

  Det var ett lustigt uttryck, har aldrig hört förut, men ordet utrycker precis hur det känns kan jag tänka mig.
  Kristallsjukan, har du haft den också? Jag har drabbats ett antal gånger.
  Bra att du tog det lilla lugna i morse så du hann repa dig en aning.
  Semlor, dags redan? De är så goda.
  Ser av dina fina bilder att det är vinter på Gotland också.
  Kram!

  PS Borde ta itu med detta om Pradaxa, du har rätt, men jag kommer mig inte för, på något sätt.

  • Ingrid skriver:

   Första gången jag fick en attack av kristallsjuka ringde jag efter ambulansen för jag trodde att jag fått en stroke, men då var jag riktigt dålig. Fast det gick ganska fort över och sen har jag inte känt av det.
   Jag ska inte tjata på dig, men tycker själv att det blev så enormt stor skillnad och så mycket större livskvalité när jag slapp waranet.
   Kram

 7. Så roligt det är med alla dessa gamla uttryck, roligt att du använder dem, så att de inte glöms. Jag kan inte ens föreställa mig hur ordet ”åodn” uttalas…
  Skönt i alla fall, att du inte är det längre!
  Kram, Monica

 8. Znogge skriver:

  Vilka roliga uttryck och viktigt att bevara dem! Ett stycke historia liksom. Skönt att du känner dig som vanligt nu igen.

  Kram och trevlig kväll!

  • Ingrid skriver:

   Ja, visst ska vi försöka ta vara på de här gamla uttrycken och Gutamålsgillet gör ett fantastiskt arbete. Bland annat finns det en ordbok där man kan få översättningar till och ifrån gutamålet.
   Kram

 9. Kicki skriver:

  Vilka härliga uttryck, speciellt att bryta sig upp. Det gör jag varje morgon nu, för jag sover så dåligt om natten. Åidn det är väl så jag mår till och från om dagarna nu. Inte hela dagarna som tur är.
  Kram/Kicki

 10. Musikanta skriver:

  Roligt med gotländskan! Jag känner mig ofta åidn – i synnerhet när jag måste göra något nyttigt som städa t.ex. Det har tagit mig tre dagar att plocka ner adventsstaken, två dörrkransar och en advenstsstjärna. Två dagar som jag TÄNKT att göra det och en dag att utföra detta arbete.

  Det är klart att du är trött efter resan och det abrupta miljöombytet – det är väl inte så konstigt. Även om man inte tror det så spänner man sig i alla fall – jag brukar få migrän dagen efter att jag har haft kören, även om det har gått jättebra och alla har varit nöjda och glada.
  Kram från Ingrid

 11. Inger Johansson skriver:

  Härligt med dialekt fast inte så bra att vara åidn som att säja det!
  Hallå där…inga semlor än… 😉
  Kram Inger

 12. Hillevi skriver:

  Dessa underbara gutemålsuttryck! Skönt att du bröt dig upp och räddade dagen. Fin bid på din farbror och så vackra ”spiror” på staketet – ser det ut så nu också?
  Semlor är jag inte så förtjust i men om jag äter ska de också vara som hetvägg.

  • Ingrid skriver:

   Det där staketet finns inte kvar längre. Det har bytts ut ett flertal gånger bara under Åkes och min tid.
   Jag äter ALLTID semlorna med varm mjölk och kanel och ofta som ett mellanmål. Mamma hade ett talesätt som löd ”Ät det med sked och kalla det för mål” och det lyder jag.
   Kram

 13. Lisbeth M skriver:

  Åidn de sa både pappa o mamma minns jag nu när du skrev det.Hoppas du känner dig piggare i dag.
  Resan till Klinte gick jättebra man får köra därefter,fasligt snöväder när vi åkte hem va de.Mellan lunchen och fikat så gick vi till Klädaffären 50% på allt,jag fyndade en fin halsduk ,vi gick sen till kupan handlade lite där med (hade hoppats att du var där)
  Vi får snart se till att träffas skulle vara trevligt,är ju så längesen.
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Jag känner mig mycket piggare faktiskt. Jag jobbar bara på måndagarna. Tycker att det räcker med en eftermiddag i veckan. Jag är ju i Hemse också ibland.
   Hör av dig nästa gång du ska till Klinte.
   Kram

 14. Kul med dina ord på gutemål – gillar dem!
  Hoppas du mår bra nu igen. Det har sina sidor med att bo ensam, som du brukar säga.
  Börjar man känna sig konstig i kroppen har man ingen att dela sina bekymmer med.
  Kram!

Kommentarer inaktiverade.