I Sanda med SPF – Inlägget uppdaterat med en video

Det blev en riktigt trevlig eftermiddag i Sanda tillsammans med ett tjugotal medlemmar från vår förening. Det är fantastiskt att det finns såna fina ställen att besöka bara en knapp mil härifrån.

Vi var först och besökte Lars Gullinmuseet som ligger i det hus där han bodde de tolv första åren av sitt liv.

En väldigt duktig representant för hembygdsföreningen, Gunvor Malmros, tog emot oss och berättade om huset, som har en diger historisk bakgrund. Förutom att Lars Gullin bott där, så har där varit järnvägsstation och sedan har det varit gudstjänstlokal för EFS.

Hembygdsföreningen i Sanda har nu köpt in huset och renoverat det och man håller ännu på med arbeten där. Man har arbetskvällar varje onsdag under sommarhalvåret och just nu håller man på att renovera dasset.

I stora salen, som är ett senare tillbygge, har man samlingar av bilder med Lars Gullin, böcker med inplastade tidningsurklipp och där hänger massor av skivomslag och från datorn strömmade hans musik ut över rummet.

Sedan åkte vi till Petarve och tittade på vattensågen där. Vi inledde med att dricka kaffe och sedan berättade Nils-Ove Norragård om sågen och om det lilla torpet som ligger alldeles intill. PÅ bilden ser man dammluckan som står öppen. Det är väldigt lite vatten i ån nu.

Här är det stora hjulet som drivs av vattenkraften och som sedan driver sågen. Det var en mycket vackert plats och Nils-Ove rekommenderade en promenad upp längs ån. Det hann vi ju inte idag, men det kan nog vara ett bra utflyktsmål.


Den här videon visar hur vattensågen fungerar.

Nu börjar det bli dags även för en nattkråka att gå till sängs. I morgon är det stressigt, för jag ska vara på vårdcentralen i Klintehamn och lämna blodprov klockan 9 och klockan 9 ska jag också vara i Hemse och jobba på Kupan. Vi pensionärer har det inte lätt. 😉 Jag har förvarnat dem i Hemse om att jag kommer lite sent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF. Bokmärk permalänken.

14 svar på I Sanda med SPF – Inlägget uppdaterat med en video

 1. Skogsnuvan skriver:

  Vilka trevliga utflyktsmål och det är precis som du säger. Det brukar köra ihop sig ibland fast man borde ha all tid i världen. Jag har massor att göra ute men flunsan har slagit till så jag ligger som en padda i soffan och hostar och har feber

 2. Inger Johansson skriver:

  Fin utflykt Du var på med SPF! Det finns mycket fint att titta på i Sverige 😀
  Stressa inte ihjäl Dej men som sagt, vi har det inte lätt vi pensionärer 😉
  Kram Inger

 3. Mien skriver:

  Den där Olof Norragård, hette inte han Ove?

 4. Laila Östergren skriver:

  Visst har vi fina utflyktsmål i Sanda!
  Ha en skön torsdagskväll.

 5. Znogge skriver:

  Det är alltid fullt på din dagordning tycker jag. Eller i alla fall många trevliga aktiviteter. Hoppas provtagningen gick bra!

  Kram

 6. Skatan skriver:

  Vilken härlig utflykt. Lars Gullin har jag ett särskilt gott öga till (säger man så … hmm ?) Vad jag menar är att jag lyssnade mycket till honom i min ungdom både på skiva och ”live”. Jag var med i en jazzklubb.

  Kul att du hänger på alla de här trevliga aktiviteterna. Man får så mycket igen.

  Kram!

 7. Ylva skriver:

  Hennings torp. Petarve & sågen där jag tillbringat min barndoms somrar! TACK för bilder! Trevlig helg! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *