I skydd av skuggorna

I morse var det soligt och vackert väder, men jag såg att det hade regnat, för den gröna plastslangen från stupröret hade rullat ut sig. Jag rullade in det igen och gick och pysslade med mina blommor ett tag innan jag klädde mig. Ja, jag gick inte där naken förstås 😉 men jag var bara klädd i en mjukisdress, som jag använder i stället för morgonrock.

Det var riktigt varmt och skönt, så när jag klätt mig satte jag mig ute och läste färdigt den här boken om Iréne Huss, I skydd av skuggorna. Den är riktigt spännande och jag tycker att Helene Tursten är en duktig deckarförfattare.

Boken handlar om den organiserade brottsligheten i Göteborg, som drar in stora pengar på narkotika och beskyddarverksamhet. Iréne Huss familj blir inblandad då hennes man Krister, som just tagit över en restaurang, blir utpressad på pengar, om han vill ha restaurangen kvar. Han nekar att betala och för att visa allvaret i hoten detonerar en bomb under familjens bil och en av Kristers anställda, som lånat bilen för att göra ett snabbt ärende, blir skadad. Iréne förstår att hela familjen är hotad.

När jag satt där och läste de sista sidorna plingade det till i mobilen. DN-appen uppdaterades med en länk, som berättade om att stjärnkocken Melker Andersson blivit hotad med att hans restauranger skulle sprängas om han inte betalade 5 miljoner i ”beskydd”, men han vägrade. Då utsattes hans restaurang Grill för ett brandattentat med en molotovcocktail. Det går tufft till i restaurangbranschen och Melker Andersson säger:

– Det har varit fruktansvärt. Den stress som rädslan skapat har gnagt ner mig. Hela kroppen har påverkats, jag har blivit paranoid. Tankarna bara snurrar.

Idag åtalas fyra män vid Stockholms tingsrätt, misstänkta för inblandning i utpressningen.

I skydd av skuggorna känns verkligen inte som någon påhittad historia, det som utspelar sig i boken kunde ha hänt varsomhelst.
Som jag satt där och läste i godan ro, gick solen i moln och det började blåsa kallt, så det vara bara att gå in och nu har det börjat regna igen.

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Nyhetskommentar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

22 svar på I skydd av skuggorna

 1. Gunnel skriver:

  Växlande väder hos dig tydligen. Här är det torrt så vi måste vattna i trädgården, men till Midsommar lovas regn. Så typiskt! Kram

  • Ingrid skriver:

   Vi har inte fått några stora mängder regn och det skulle verkligen behövas, men det har ju blivit mycket kallare och det gillar jag inte…..
   Kram

 2. ulla laiho skriver:

  Man kan knappast fatta att ”utpressning för beskydd” sker här i Sverige. Och jag förstår inte varför efterfrågan på alla dessa narkotiska preparat är så stor – otäckt är det. Man läser ofta i ortstidningen hur förare grips för att ha kört bil narkotikapåverkade.

  • Ingrid skriver:

   Den som en gång kommit i narkotikans klor betalar ju vad som helst för att få tag i mer och därmed följer en massa kriminalitet. Och det hjälper inte att man bor i en liten by på landet, det är lika illa här med bilbränder, restaurangbränder, inbrott och annat elände.

 3. Beppan skriver:

  Så fruktansvärt detta med utpressning – i alla sammanhang. Förstår pressen som Melker A har på sig. Skönt att han vägrar betala, men frågan är vad det kostar…..
  Det händer otäcka saker i vårt land.
  Hos oss har det haglat idag. Ingen sommarvärme alls. I Kiruna, dryga 30 mil norrut, har det snöat. Inget man gör vågen åt precis denna tid på året.

  • Ingrid skriver:

   Om alla krogägare slutade betala för delägarskap och beskydd dog väl den här verksamheten ut, men det är nog ingen lösning som går att genomföra.
   Kylslaget är det här också och jag sitter och funderar över om jag ska gå ut och täcka petunior och lite annat frostkänsligt….

 4. TantGlad skriver:

  Utpressning är inget vidare inte.
  Låter som en spännande bok, och spänning kan man väl inte få nog av.

  Ha nu en skön kväll så passar jag på att spana lite vidare i din blogg.
  Hejsvejs!

 5. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Vilket sammanträffande!
  Verkligheten överträffar ofta dikten.
  Fullständigt vedervärdigt är det med denna utvecklingen i vårt land och begriper inte varför ordningsmakten inte kan stoppa detta. Något måste ju göras för inte sjutton ska folk som arbetar dygnet runt skänka bort sina slantar till dessa typer.
  Uschyanimej, rena rama maffian 👿

  Ha det så gott! Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Maffian tar över mer och mer, även här i Sverige och där står sig polisen slätt. Nu är det här, precis som i andra länder där ”beskyddarverksamheten” fungerat mer eller mindre öppet under långliga tider.
   Kram

 6. Znogge skriver:

  Tyvärr är nog restaurangbranschen inte alltid den snällaste eller ”renaste”. Tråkigt men sant. Men vilket sammanträffande med din bok.

  Kram

 7. Agneta skriver:

  Verkligheten verkar bli tuffare och tuffare och det är inte det minsta trevligt. Svårt att stävja det.
  Vilken härlig häck du har vid din uteplats!
  Agneta kram

 8. Elisabeth skriver:

  Verkligheten överträffar dikten ibland, men här verkar det tyvärr vara alltför lika. En bra bok förgyller verkligen tillvaron. Ha dé gott! Elisabeth

 9. Charlotte skriver:

  Skulle just till att fråga om det var en schersminhäck utan för ditt fönster.
  Men då ser jag att frågan redan är besvarad. Vilken tur du har, schersmin doftar ju fantastiskt.
  Kram

 10. wiolettan skriver:

  Lite märkligt detta med plinget i mobilen, eller? Jag har ju ingen sådan tingest så för mig är det rena rama trolleriet.
  Härligt att kunna sitta ute och läsa. Här har vi det småkallt, nordliga vindar och regnet hotar med att komma här också.
  Vilken enormt vacker bild.
  Kram!

 11. Dessvärre händer sådant där, man kan säga att verkligheten överträffar dikten, för ofta då författare hittar på saker kan läsarna tycka att sådan fantasi han/hon har, men så händer det faktiskt nåt liknande i det verkliga livet också.

Kommentarer inaktiverade.