Internationella Nalledagen – Influensavaccinering


Idag firas Internationella Nalledagen världen över och den har firats på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober sedan 1998.

En leksak som väl nästan alla barn har eller har haft är en nalle. Åtminstone de barn som är lyckliga nog att leva i den del av världen där man får leksaker. Jag hade också en nalle när jag var liten. Hon hette Margareta och om den älskade nallen Margareta har jag skrivit tidigare. Har du inte läst det inlägget och vill göra det, så har du en länk HÄR.

Ännu en strålande vacker morgon är det idag och kallt också. Det är fortfarande alldeles vitt av frost, men så fort kylan släpper greppet lite ska jag gå ut och gräva ner tulpanlökar. Det var en hel del lökar i rabatten vi tog bort igår och dem vill jag ju få glädje av någon annanstans. Frukosten är avklarad, DN-krysset är löst och nu är det bara sängbäddningen kvar innan de är dags att ge sig iväg ut.

I eftermiddag ska vi till vårdcentralen och få vår årliga influensaspruta. Vi har ju varit så förkylda, så vi har inte vågat oss dit förut, men nu tror jag att det ska gå bra. Lite hosta och snuva har vi fortfarande, men ska man vänta på att det ska gå över så lär det inte bli någon vaccinering.

Förra året tog jag bara sprutan mot säsongsinfluensan och inte mot svininfluensa. Åke blev kallad för att få sin spruta eftersom han tillhör riskgrupperna, men när det var dags för oss i Fröjel att bli vaccinerade mot svininfluensan så var det bara ett par veckor kvar till jul, så då vågade jag inte med tanke på risken för biverkningar. Det hade inte varit roligt att bli sjuk mitt i julstöket. Nu lär jag få lite svininfluensavaccin i alla fall, för om jag inte missförstått det hela så ingår det i sprutan man får nu.

14.00 Så här skrev smittskyddsläkaren Sven Blomqvist i GA häromdagen inför årets vaccinering – Förtydligande om vaccinet – är du tveksam, så läs gärna artikeln.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Temadagar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Internationella Nalledagen – Influensavaccinering

 1. Eleonora skriver:

  Den sprutan fick jag i torsdags i förra veckan. Det gäller att gardera sig!
  Här är sol och fint idag och en promenad är inplanerad efter det att allt annat tänkt är utfört. Måste bla till byggvaruhuset och köpa rundstav. Min busiga papegoja har snart bitit itu den hon har, så det är en nödvändighet med en ny – snabbt.

  Ha det så gott
  Kram
  Eleonora

 2. Åsa! skriver:

  Klokt utav en att ta sprutan!

 3. Åsa! skriver:

  ER menar jag naturligtvis…

 4. Skatan skriver:

  Jag funderar och funderar fortfarande om jag skall ta sprutan. Mannen får sin i Österrike och han tillhör en riskgrupp … men jag är så skeptisk mot att svininfluensevaccin ingår så jag vet inte om jag vågar. man har ju hört om biverkningarna i just det vaccinet.

  Kram och ha ännu en skön höstdag.

  • Ingrid skriver:

   Man hör så mycket, men i GA skrev smittskyddläkaren häromdagen att de beståndsdelarna som ingick i svininfluensavaccinet i vintras och som man tror orsakade en del av biverkningar inte är med i årets dos.

   ”Årets influensavaccin har framställts på samma sätt som de influensavacciner som använts de senaste 20 åren. Det innehåller varken adjuvans eller konserveringsmedel.”

 5. Ailas skriver:

  Jag vet inte riktigt vad jag ska tro… Förra året vaccinerade de alla på skolan mot ”svin”, ja… de som inte bestämt sa ifrån. Men i år vet jag inte, om jag bryr mig… Har inte varit influensasjuk sedan ”asiaten” och tror faktiskt att jag är ganska immun. Hoppas, hoppas!!!

  Än så länge avvaktar jag i alla fall!

  Frostfri morgon som precis nu blev en regnig dag. Jag som inte tagit den där promenaden ännu. Får väl krama kissenallen i stället.

  Trevlig fortsättning på onsdagen!
  Kram

 6. Hejsan Ingrid !
  Hälsningar från Yngve.VAR U EN HAR SIN SID; SÄGD BRÄUDI; TO VAGGU ME SI TI KÖRKU:

  Han hade ett kort VÄSTERHEJDE SLÖJDFÖRENING, säljs för Lutherhjälpens och Röda Korsets åt svältande barn i Sudan.

  Han var för frisk för äldreboeendet.Då blev han deppig igen.Jag sa han skulle vara glad för det,kan bli mer ensamt där.

  Ja, det är inte lätt att bli gammal minsann.
  Han skicka Alerishjälpen köpa några 3.5 öl, men hon kom tillbaka tomhänt, sa att det fanns inga, så jag gick dit och det fanns hur mycket som helst.

  Jag ska vänta ett tag med att ta sprutan, det går bra ända tills 27 November.Fy tusan för svin, förra året, så ont det gjorde i 7dygn.

  Tack för Dina rader.Ragnvi tyckte jag skulle gå till läkaren om det fortsatte göra ont.Har fått huvudvärk efteråt.3:e dagen med värktabl.Hoppas att han visste vad han gjorde, när han skar bort det.Den 4:e ska stygnen bort.

  Tänk att jag missa Nalledagen, står inget i almanackan.

  Hoppas Du mår bra och får en bra kväll med Din Åke och kissarna.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Hälsa så mycket till Yngve! Du blir ju riktigt duktig på gotländska.

   Hoppas att ditt öra snart slutar besvära dig. Fortsätter det värka får du väl ta kontakt med läkaren.

   Ha en fin kväll du också!

 7. Znogge skriver:

  Jag hör till den grupp som inte vaccinerade mig mot svininfluensan. Tyckte det fanns alldeles för många oklarheter såväl hälsomässigt som ekonomiskt. När WHO sitter på två stolar är något fel…

  Tack för en repris om din nalle. Min hette Brumbo och finns någonstans i huset. Vet inte var men kastad är den inte!

  Kram

 8. Inger Maryissa skriver:

  Kul att du också skriver om influensa vaccinet idag….
  Jag funderar också på att ta influensasprutan och ja, i år tydligen den även innehåller en påfyllnad av svininfluensa vaccinet.

  Jag tog vaccinet mot svininfluensan förra året och det gick bra, så jag förutsätter att det går bra i år också.

  Sedan finns också ett vaccin mot lunginflammation / pneumokockinfektion

  Eftersom jag är själv så är det ju ganska läskigt att om jag har otur blir allvarligt sjuk och är ensam.
  Så därför tänker jag på dessa vaccinationer nu.
  Förr tog jag aldrig något vaccin mot influensor…men nu är det annorlunda

  Ha det så gott
  Kram

Kommentarer inaktiverade.