Idag är det Britta, men var är brittsommaren?

Brittsommar kallas en period med varma, soliga och sommarliknande dagar under hösten. En exakt definition av begreppet saknas. Ibland förekommer krav som att den varma perioden måste komma efter en period av lägre lufttemperatur under dagen eller att temperaturen måste vara över 20 grader någon gång under dagen. Uttrycket brittsommar hänger samman med Birgitta och Britta, som har namnsdag 7 oktober. Det var då det hölls Brittmässa (ibland skrivet Brittmäss), en officiell höstmarknad. Ibland sägs att det endast är varma perioder runt den 7 oktober som kan kallas brittsommar.

Så kan man läsa i Wikipedia om man söker på brittsommar och ofta är det några fina dagar just så här i början av oktober, men inte i år minsann. Här är det samma gråa och blåsiga väder som det varit en lång tid nu. Ännu har vi i alla fall inte haft någon nattfrost, så blommorna i trädgården är ännu vackra. Jag skulle önska att det kunde bli lite skönt väder så att man kunde sitta ute och fika och njuta av fägringen. Inte en enda gång sedan Gaetano och Miriam kom har vi kunna sitta ute!

Idag har vi roat dem med en vända till återvinningsgården. Faktiskt fanns det en liten baktanke med färden dit, för Miriam har varit så duktig på att lära sig sortera avfall, så jag tänkte att hon skulle få se vad vi gör med alla kassarna när de blir fulla. Inte för att jag vet om hon var speciellt road av besöket, men hon letade sig fram bland containrarna och tömde papperskassarna med pappersförpackningar och tidningar och plast på rätt ställen.

Grattis på namnsdagen alla som heter Britta och Birgitta!

Och grattis till Mario Vargas Llosa, som fick årets Nobelpris i litteratur!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Stenstugu, Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Idag är det Britta, men var är brittsommaren?

 1. Freedomtravel skriver:

  Vi ska inte vänta oss nån birttsommar i år sa de på Aktuellt igår… dessvärre. Så det är väl bara att stålsätta sig inför kylan och plocka fram alla varma kläder man har 😉

 2. Pia skriver:

  Brittsommaren finns inte i Skåne heller Här har det ösregnat hela dan

 3. Hej igen ! Vadå ! Här nere i Södertälje med omnejd har det då varit sol i flera dagar, ganska varmt också med lite blåst.Idag regn, regn hela långa dagen,
  Lagom att det blivit mörkt så upphör regnet, men nu törs jag inte gå ut.Kl.18.12 regnade det ,då jag var över till 41:an, där Yngve bor.
  Skulle åkt på stan och laddat mitt accesskort,men stelheten efter jag föll igår, gjorde att jag skjuter upp det till i morgon.Har remsa att ”åka” på.

  Jag fick kameran från Eva Linnéa, som jag har tagit några kort med.Men hur jag gör för att få in den till datan, det är en annan historia.
  Kram och Natti-Natti säger Mi

 4. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Ja vi har samma rusk här som du har, inget vidare alls. Hoppas helgn blir bättre. Så fin blog du har fått, gillar färgerna som du har. Hoppas att du får en skön helg och ta väl hand om dig.. Kram Ac

 5. Kerstin skriver:

  Ja Britta visar si då från den sämsta sidan. Bara grått och fuktigt och inte mera än 6 pluss så utesittandet kan man glömma.
  Istället letade jag fram vantar i går, ett tecken på att nu är det snart dags att åka -:)

 6. Som svar på Din fråga.Ja tack, något bättre, men det är så stelt och jag vrickade till foten lite, så när jag vrider på den sticker det i den.Det måste väl betyda något, när jag för fjärde gången sedan jag blev nykter ramlar o.slår sönder mina onda knän.Dom har jag slagit i sedan jag lärde mig gå.

  Idag ringde Chefsläkaren för Carema, min Dr har inte återvänt efter semestern, så han hade läst mitt brev, och kollat att hon skrev en remiss till en hudläkare ang.mitt ofarliga cancer-sår på örat.Det hade hon gjort.3/3, samma dag jag var där.Ska det verkligen behöva ta sådan tid.Han sa det måste brännas.Hann inte fråga, med lapis el laser.Det var ju gulligt att han ringde i alla fall.
  Det enda som jag brutit i alla mina år är löften.Peppar,peppar ta i trä, !
  Kram igen !

  • Ingrid skriver:

   Maken fick ett sånt där sår på örat som man opererade bort och det blev hur bra som helst och var en ofarlig inflammation i öronbrosket. Hoppas det går bra med ditt sår, men visst är det konstigt att du behövt vänta så länge!

Kommentarer inaktiverade.